Τη θέσπιση ενός ανώτατου ορίου σε ό,τι αφορά την εισαγωγή ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων που θα κρίνει την επαναφορά
των μέτρων περιορισμού ανακοίνωσαν οι αρχές του Βενέτο, στην Ιταλία.
Ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια, δήλωσε ότι «είναι έτοιμος να επιβάλει και πάλι όλους τους περιορισμούς σε περίπτωση που τα κρούσματα ξαναρχίσουν να αυξάνονται».
Ο Τζάια εξήγησε ότι θα προσδιοριστεί ένα ανώτατο όριο σε ό,τι αφορά την εισαγωγή ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων. Σε περίπτωση που το όριο ξεπερασθεί, θα ισχύσουν αυτόματα όλοι οι περιορισμοί για την μετακίνηση των πολιτών και την λειτουργία των επιχειρήσεων.
«Η χρήση της μάσκας είναι αναγκαία, διότι με τον τρόπο αυτό ενισχύεις την δική σου ασφάλεια, αλλά και των συμπολιτών σου», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης του Βένετο.
Στην περιοχή του, παράλληλα, αποφασίστηκε η διεξαγωγή υποχρεωτικού τεστ για τους πολίτες οι οποίοι θα πρέπει να εισαχθούν για οποιονδήποτε λόγο στο νοσοκομείο. Οι γιατροί, επίσης, θα επισκέπτονται κάθε ασθενή σε χωριστό δωμάτιο και η υποδοχή, για την καταγραφή των στοιχείων των ασθενών, θα γίνεται σε προσωρινά διαμορφωμένους χώρους, που βρίσκονται έξω από τα επείγοντα περιστατικά.
Παράλληλα, στη Ρώμη θα τοποθετηθούν ειδικά αυτοκόλλητα στο δάπεδο, στις στάσεις των λεωφορείων, στις αποβάθρες του μετρό, όπως και στο εσωτερικό των μέσων μαζικής μεταφοράς, για να γίνει σαφές σε όλους ότι οι επιβάτες θα πρέπει να τηρούν απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον ενός μέτρου.
Υπολογίζεται ότι με την έναρξη της «δεύτερης φάσης», στις 4 Μαΐου, θα μετακινούνται, καθημερινά, τουλάχιστον τρία εκατομμύρια άνθρωποι περισσότεροι, σε σχέση με αυτό που συμβαίνει έως τώρα. Στο Μιλάνο, όμως, η τοπική εταιρία συγκοινωνιών έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με το αν θα μπορέσουν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας και συγχρόνως να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των εργαζομένων.
Το Μιλάνο, η πρωτεύουσα της Λομβαρδίας, της ιταλικής περιοχής που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη από τον κορωνοϊό, άρχισε να προετοιμάζει το μετρό του ενόψει της σταδιακής άρσης του αυστηρού περιορισμού, σε μια προσπάθεια να επιβάλλει τις αποστάσεις ασφαλείας σε αυτό το μέσο μεταφοράς.
«Το Μιλάνο θέλει να επανεκκινηθεί με την απαιτούμενη προσοχή», δήλωσε χθες ο δήμαρχός του Τζουζέπε Σάλα. Η πόλη πρέπει «να προσαρμόσει κυρίως τα μέσα μεταφοράς της, που αποτελούν για μένα μεγάλη ανησυχία», εξήγησε.
Στα βαγόνια, όπου θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας, οι προκαθορισμένες θέσεις επισημαίνονται με κόκκινα αυτοκόλλητα κολλημένα στο πάτωμα όπου είναι σχεδιασμένα με λευκό χρώμα ένα ζευγάρι πατούσες σε αποτύπωμα και συνοδεύεται από τη λεζάντα στα ιταλικά «Stai qui» και στα αγγλικά «Stand here»: «Στάσου εδώ».
Αρκετά καθίσματα καταργούνται για να τηρηθεί η απόσταση ασφαλείας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να μειώνει κατά 50% ή ακόμη και κατά 75% σε ορισμένες περιπτώσεις, τον αριθμό των επιβατών που μετακινούνται σε κάθε βαγόνι.
Η Ένωση στην οποία ανήκουν τα δημόσια μέσα μεταφοράς της χώρας (Asstra) προειδοποίησε ότι ο περιορισμός του αριθμού των επιβατών δεν θα αρκεί: θα χρειαστεί επίσης να τηρούνται οι αποστάσεις στις αποβάθρες, κυρίως με την εγκατάσταση περιστροφικών πυλών για να περιορίζεται ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούν να έχουν πρόσβαση ταυτόχρονα.
Άλλη πρόταση της Asstra για να αποφεύγεται η συρροή των επιβατών κατά τις ώρες αιχμής: η ανάπτυξη της τηλεργασίας και το κλιμακωτό ωράριο.