Απαντητική επιστολή σε έντονο ύφος και με πολλές αιχμές απέστειλε, αργά το βράδυ της Κυριακής, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ
To ΔΝΤ διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και όχι μέσω απειλών και διαρροών, αναφέρει και τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «οποιαδήποτε υπόθεση ότι το προσωπικό του ΔΝΤ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλώς ανοησία».
«Συμφωνώ μαζί σας ότι οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις οικοδομούνται επί της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και το συμβάν αυτού του Σαββατοκύριακου με προβλημάτισε ως προς το αν μπορούμε πραγματικά να επιτύχουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίας ευαισθησίας απέναντι στις δηλώσεις κάθε πλευράς. Ωστόσο, κατόπιν σκέψης, αποφάσισα να επιτρέψω την επιστροφή της ομάδας μας στη Αθήνα για τη συνέχιση των συνομιλιών», γράφει η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Τονίζει πως «η ομάδα απαρτίζεται από έμπειρο προσωπικό που έχει την πλήρη εμπιστοσύνη μου και την προσωπική μου στήριξη… είναι κρίσιμης σημασίας οι αρχές σας να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συνομιλιών και λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εγγύηση της προσωπικής τους ασφάλειας». Επίσης κάνει λόγο για μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές προς μία νέα συμφωνία για το χρέος. «Συχνά έχω τονίσει ότι μπορούμε να στηρίξουμε ένα πρόγραμμα που θα είναι αξιόπιστο και θα βασίζεται σε ρεαλιστικές παραδοχές που θα εκπληρώνει το στόχο να οδηγήσει την Ελλάδα στο δρόμο της υγιούς ανάπτυξης και της σταδιακής αποκατάστασης της βιωσιμότητας του χρέους». Διαφορετικά, όπως αναφέρει, θα αποτύχει το πρόγραμμα να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και οι θα αναγκαστούν να υιοθετήσουν ακόμη περισσότερα μέτρα οι Έλληνες.
To Σάββατο, μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέστειλε επιστολή στην Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία, εξέφραζε τον προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις των Wikileaks. Στην επιστολή ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης και εκτιμά ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη κλονίζεται από τις αποκαλύψεις. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ζητούσε να ξεκαθαρίσει το Ταμείο εάν αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του Ταμείου.
Λαγκάρντ: Ανοησίες τα περί πιστωτικού γεγονότος, δεν βοηθούν οι διαρροές