Απροετοίμαστη φαίνεται πως ήταν η αστυνομία του Uvalde στο Τέξας για μια φονική επίθεση, όπως αυτή που σημειώθηκε τo βράδυ της Τρίτης όταν ο οπλισμένος 18χρονος
εισέβαλε σε δημοτικό σχολείο και δολοφόνησε 19 παιδιά και δύο ενήλικες. Τρεις μέρες μετά το φονικό και πλέον η αστυνομία δέχεται σοβαρές επικρίσεις για την στάση της.
Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία η αστυνομία του Τέξας έφτασε στο δημοτικό σχολείο μόλις τέσσερα λεπτά μετά τον πρώτο πυροβολισμό, αλλά κατάφερε να επέμβει και να εξουδετερώσει τον 18χρονο Ράμος τουλάχιστον μία ώρα μετά.
Μόλις οι γονείς των μαθητών πληροφορήθηκαν ότι κάποιος πυροβολεί μέσα στο σχολείο των παιδιών τους έτρεξαν σε αυτό πανικόβλητοι. Εκεί αντίκρισαν αστυνομικούς να παραμένουν άπραγοι έξω από το σχολείο και άρχισαν να τους παροτρύνουν να επέμβουν, ενώ κάποιοι θέλησαν να εισβάλουν οι ίδιοι μέσα και να σώσουν τα παιδιά τους.
Σύμφωνα με τουλάχιστον ένα βίντεο και αυτόπτες μάρτυρες, γονείς περίμεναν με ολοένα εντεινόμενη αγωνία μπροστά στο σχολείο, για μια αιωνιότητα, λένε οι ίδιοι, χωρίς οι αστυνομικοί να επεμβαίνουν, ενώ ο δράστης διέπραττε το μακελειό.
Σε ένα από τα βίντεο που ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνονται αλλόφρονες οι γονείς να εκλιπαρούν ή να απαιτούν από αστυνομικούς να μπουν στο κτίριο. Σε αυτό φαίνεται μέλος της αστυνομίας να απωθεί βίαια έναν γονιό έξω από το σχολείο. Σε κάποιους γονείς οι αστυνομικοί πέρασαν ακόμα και χειροπέδες.
Έσωσε μόνη τα παιδιά της
Μία μητέρα καταγγέλλει στη Daily Mail ότι της έβαλαν χειροπέδες επειδή ήθελε να μπει μέσα στο σχολείο για να σώσει τα παιδιά της – μαθητές της πρώτης και τρίτης δημοτικού. Αφού φώναζε στους αστυνομικούς να κάνουν κάτι, στη συνέχεια συνελήφθη για παρεμπόδιση της αστυνομίας.
Ωστόσο, λίγο αργότερα παρακάλεσε μια σερίφη που την γνώρισε να την ελευθερώσει.
Αμέσως μετά διέφυγε της προσοχής των αστυνομικών, πήδηξε έναν φράχτη και κατάφερε να μπει μέσα στο σχολείο και έσωσε η ίδια τα δυο παιδιά της.
«Δώστε μου απλά ένα όπλο»
Ο Ντάνιελ Μάγερς, πάστορας, 72 ετών, έφθασε επιτόπου μαζί με τη γυναίκα του, τη Ματίλντα, περίπου 30 λεπτά αφού είχε μπει στο σχολείο ο ένοπλος.
Οι γονείς ήταν έτοιμοι να μπουν εκείνοι στο σχολείο, αφηγήθηκε. «Ένας τους έλεγε: ‘Ήμουν στρατιωτικός, δώστε μου απλά ένα πιστόλι, θα πάω. Δεν θα διστάσω. Θα πάω’».
Χειροπέδες και στον πατέρα θύματος
Ένας από τους γονείς, ο Άνχελ Γκάρσα, έφτασε στο σημείο για να βοηθήσει τους τραυματισμένους μαθητές. Εκεί προσπάθησε να βοηθήσει ένα κορίτσι γεμάτο αίματα. Ωστόσο, όταν την ρώτησε αν είναι καλά το μικρό κορίτσι άρχισε να ουρλιάζει λέγοντας πως είναι της διπλανής της στο θρανίο, της Αμερί.
Η Αμερί, που δολοφονήθηκε από τον Ράμος, ήταν η κόρη του Άνχελ. Ο ίδιος έτρεξε προς το σχολείο και κατέληξε και αυτός με χειροπέδες…
Σε δύσκολη θέση η αστυνομία
«Περίπου μια ώρα» αφού ο νεαρός μπήκε στο κτίριο, μονάδες επέμβασης της συνοριοφυλακής έφθασαν, «εισέβαλαν και σκότωσαν τον ύποπτο», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Βίκτορ Εσκαλόν, αξιωματικός της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας της πολιτείας Τέξας.
Πιεζόμενος από τον Τύπο, μίλησε για «πολλές πληροφορίες», για διάφορα στοιχεία που μένουν να ξεκαθαριστούν, κάτι που «θα πάρει χρόνο».
Ο Εσκαλόν πάντως παραδέχθηκε πως, αντίθετα με ό,τι είχε αναφερθεί αρχικά, ο δράστης των σκοτωμών «δεν βρέθηκε αντιμέτωπος με κανέναν»-με κανέναν αστυνομικό που φρουρούσε το κτίριο-όταν εισέβαλε στο σχολείο.
Κατά το νέο χρονοδιάγραμμα που έδωσε, ο νεαρός ενεπλάκη σε τροχαίο με το φορτηγάκι της γιαγιάς του στις 11:28, άνοιξε πυρ εναντίον δύο ανθρώπων σε παρακείμενο γραφείο τελετών, μετά σκαρφάλωσε φράχτη, μπήκε στον χώρο του εκπαιδευτικού ιδρύματος και βρήκε ξεκλείδωτη πόρτα μέσω της οποίας μπήκε στο κτίριο στις 11:40.
Θεωρητικά, το σχολείο εφαρμόζει πάγια προληπτικά μέτρα ασφαλείας, όπως το να κλειδώνει τις πόρτες, ανάμεσά τους και τις πόρτες των τάξεων. Όμως, αφηγήθηκαν μαθητές, πολλές πόρτες ήταν ξεκλείδωτες την Τρίτη διότι θα επισκέπτονταν το σχολικό ίδρυμα γονείς για να παραστούν σε τελετή βράβευσης παιδιών. «Τέσσερα λεπτά» μετά, οι πρώτοι αστυνομικοί έφθαναν επιτόπου. «Άκουσαν πυροβολισμούς», δέχθηκαν πυρά, «υποχώρησαν και καλύφθηκαν», σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματικό της αστυνομίας.
Κατόπιν, οχυρώθηκε μέσα σε τάξη όπου έκαναν μάθημα 9χρονα και 10χρονα παιδιά. Ακούστηκαν τουλάχιστον 25 πυροβολισμοί τα πρώτα λεπτά της πολιορκίας.
Παράλληλα αστυνομικοί «απομάκρυναν προσωπικό, μαθητές, εκπαιδευτικούς (…) Γίνονταν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, είναι περίπλοκο», σύμφωνα με τον Εσκαλόν. Η ώρα που μεσολάβησε ως την επέμβαση, βρίσκεται σε αντίθεση με την προσέγγιση πολλών αμερικανικών υπηρεσιών του νόμου, που είναι να αντιμετωπίζουν δράστες επιθέσεων με πυροβόλα όπλα (active shooters, στην ορολογία τους), ειδικά σε σχολεία, το συντομότερο δυνατόν για να αποφεύγονται αιματοχυσίες.
Ερωτηθείς αν οι αστυνομικοί θα μπορούσαν να επέμβουν μαζικά νωρίτερα, ο Εσκαλόν περιορίστηκε να πει «αυτή είναι δύσκολη ερώτηση» και να υποσχεθεί ότι οι αρχές θα επανέλθουν αφού ξεδιαλύνουν όλα.
21 λευκοί σταυροί
Πέρα από τους 21 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, τις δύο δασκάλες και τα 19 παιδιά, άλλοι 17 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους τρεις αστυνομικοί.
Ο έφηβος που διέπραξε τη σφαγή είχε πυροβολήσει αρχικά τη γιαγιά του στο σπίτι της.
Ο Εουλάλιο Δίας, τοπικός αξιωματούχος, ανέλαβε την αναγνώριση των πτωμάτων αργά τη νύχτα της Τρίτης, αφηγήθηκε ο ίδιος στην εφημερίδα El Paso Times. Ορισμένα από τα νεκρά παιδιά «ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση», κατακρεουργημένα, είπε χαρακτηριστικά ο αιρετός.
Η τραγωδία βύθισε στο πένθος τη μικρή πόλη περίπου 16.000 κατοίκων στα μισά του δρόμου ανάμεσα στο Σαν Αντόνιο και τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, όπου κατοικούν κυρίως άνθρωποι με καταγωγή από το Μεξικό και κράτη της Λατινικής Αμερικής.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωνε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα βρίσκεται, μαζί με τη σύζυγό του Τζιλ, επιτόπου μεθαύριο Κυριακή, για να «μοιραστεί το πένθος της κοινότητας», στη μικρή πόλη του αμερικανικού Νότου όπου διαπράχθηκε η χειρότερη μαζική δολοφονία μέσα σε σχολείο τα τελευταία δέκα χρόνια.
21 λευκοί σταυροί τοποθετήθηκαν στο κέντρο της Ουβάλντε, γύρω από σιντριβάνι, στη μνήμη των θυμάτων. Δεκάδες κάτοικοι, συγγενείς, μαθητές, πήγαν να αφήσουν λουλούδια στο σημείο. «Σ’ αγαπάω ξαδερφούλα, στο επανιδείν», έγραψε κοριτσάκι πάνω στον σταυρό που αντιπροσωπεύει ένα από τα θύματα, την Τζάκι.
Ο κατάλογος των θυμάτων της τραγωδίας έγινε πιο μακρύς χθες. Ο Τζο Γκαρσία, ο σύζυγος μιας από τις δασκάλες που χάθηκαν, ζευγάρι με την Ίρμα Γκαρσία επί ένα τέταρτο του αιώνα, υπέστη καρδιακή προσβολή ενώ έκανε προετοιμασίες για την κηδεία της και πέθανε. «Από θλίψη», σχολίασε συγγενής. Το ζευγάρι άφησε πίσω τέσσερα παιδιά.
«Θύμα» και «θύτης» σχολικού εκφοβισμού
Την Τρίτη, οι εκπυρσοκροτήσεις «ήταν πολύ δυνατές», αφηγήθηκε η Μάντισον, μαθήτρια του σχολείου, σε άλλη τάξη από αυτή όπου εισέβαλε ο νεαρός. Όταν άρχισαν, «η δασκάλα μας είπε να μαζευτούμε σε μια γωνιά, και όλη η τάξη το έκανε αμέσως».
Η μητέρα του δράστη της σφαγής, η Αντριάνα Ρέγες, μίλησε χθες στο ABC News. Διαβεβαίωσε ότι το παιδί της δεν ήταν «τέρας», παρότι ενίοτε γινόταν «επιθετικός».
Δύο μαθητές του λυκείου όπου πήγαινε ο Σαλβαδόρ Ράμος αφηγήθηκαν ότι είχε υπάρξει «θύμα» αλλά και «θύτης» σχολικού εκφοβισμού.
Ούτε αυτό το στοιχείο, ούτε το γεγονός πως φέρεται να είχε προειδοποιήσει μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης για το τι θα έκανε μοιάζουν να εξηγούν ποια ήταν τα κίνητρά του.
Τα λεγόμενα mass shootings, οι επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων με τέσσερα ή περισσότερα θύματα στην ορολογία των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου, αποτελούν μάστιγα στις ΗΠΑ, που οι κυβερνήσεις, η μια μετά την άλλη, έχουν αποδειχθεί ανίσχυρες να αντιμετωπίσουν, αφού αδυνατούν να προωθήσουν οποιοδήποτε φιλόδοξο νόμο για το ζήτημα, κυρίως εξαιτίας της ισχύος του λόμπι των όπλων στο Κογκρέσο.
Με πληροφορίες από Daily Mail, ΑΠΕ-ΜΠΕ