Saturday, 21 December, 2024

Μαρτυρία σοκ: 42 νεκροί σε ένα δωμάτιο στον πύργο Γκρένφελ

Φόβοι ότι θα μεγαλώσει η λίστα της φρίκης. Άνδρας επικαλείται μαρτυρία πυροσβέστη, ο οποίος δεν μπορεί να αποκαλύψει δημοσίως όσα είδε Στους 79 νεκρούς ο τελευταίος απολογισμός. Είναι δυνατόν να υπάρξει είδηση που να ξεπερνά το σοκ που προκάλεσε η φωτιά στον πύργο Γκρένφελ, στο Λονδίνο; Μετά την αναθεώρηση του αριθμού των νεκρών σε 79 τη Δευτέρα, θα πίστευε κανείς ότι δεν μπορεί να υπάρξει κάτι χειρότερο. Και όμως, η μαρτυρία ενός άνδρα, ο οποίος επικαλείται πηγή από την Πυροσβεστική, καταφέρνει να καλύψει το μεγάλο γεγονός και να προκαλέσει σκέψεις για ακόμη χειρότερο σενάριο. Σύμφωνα με μαρτυρία, οι πυροσβέστες βρήκαν σε ένα και μόνο δωμάτιο του Πύργου της Κολάσεως 42 πτώματα, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί επισήμως, ενδέχεται να εκτοξεύσει τον αριθμό των νεκρών, πιθανόν και πάνω από 100. «Έχω έναν φίλο που δουλεύει στην Πυροσβεστική. Χθες, είπε στο τηλέφωνο ότι βρήκαν 42 πτώματα μέσα σε ένα δωμάτιο. Κανείς δεν τον ήξερε αυτό. Τον ξέρουμε σαν αδερφό, είναι πυροσβέστης και μας το είπε, αλλά δεν μπορεί να τα πει δημόσια», δήλωσε ο άνδρας, ο οποίος προκαλεί σοκ με την αποκάλυψή του.

Ο τελευταίος απολογισμός που ανακοινώθηκε από τις βρετανικές αρχές αναφερόταν σε 79 νεκρούς, ενώ μόλις 5 θύματα έχουν αναγνωριστεί και έχει ανακοινωθεί η ταυτότητά τους. Στα θετικά, το γεγονός ότι εντοπίστηκαν πέντε άνθρωποι, τα ονόματα των οποίων ήταν στη λίστα με τους αγνοούμενους και είναι καλά στην υγεία τους.

Την ίδια στιγμή, η βρετανική κυβέρνηση και προσωπικά η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, προσφέροντας βοήθεια στους ανθρώπους που έμειναν άστεγοι μετά τη φωτιά στον πύργο Γκρένφελ. Μετά την σφοδρή κριτική για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε πως το ποσό των 5.500 λιρών θα δοθεί σε κάθε οικογένεια που έμεινε άστεγη μετά τη φονική πυρκαγιά στον πύργο Γκρένφελ, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες αυτών των ανθρώπων. Οι 500 λίρες θα δοθούν μετρητά και οι 5.000 θα περάσουν σε λογαριασμούς των οικογενειών στην τράπεζα, μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας. Τα χρήματα θα εκχωρηθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς από σήμερα Δευτέρα, ενώ η Τερέζα Μέι δήλωσε πως «η κυβέρνησή μου θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να βοηθήσει ουσιαστικά τους ανθρώπους αυτούς».

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από το εσωτερικό του πύργου Γκρένφελ, του «Πύργου της Κολάσεως» στο Λονδίνο, όπου κάηκαν τουλάχιστον 58 άνθρωποι, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις. Η μητροπολιτική αστυνομία έδωσε αργά χθες το βράδυ στην δημοσιότητα οπτικό υλικό από το εσωτερικό του Πύργου, το οποίο αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής: Τόνοι στάχτης και αποκαΐδια όπου κι αν γυρίσει κανείς το βλέμμα, τίποτα δεν θυμίζει κατοικήσιμο κτήριο, εκεί που μέχρι πριν από λίγες ημέρες έπαιζαν παιδιά και μεγάλωναν οικογένειες… Χαρακτηριστικό της απόλυτης καταστροφής είναι και το γεγονός πως οι αρχές φοβούνται ότι δεν θα καταστεί δυνατόν να αναγνωριστούν όλοι οι νεκροί, ακόμα και αν εντοπιστούν όλες οι σοροί των αγνοούμενων, καθώς η αλλοίωση είναι τέτοια που έχει επηρεάσει ολοκληρωτικά και το dna.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η ένταση αλλά και η διάρκεια της πολύνεκρης πυρκαγιάς στο κτίριο των 24 ορόφων δυσχεραίνει τρομερά την αναγνώριση. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 2001 στο Κέντρο Παγκόσμιου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, όπου το 40% των θυμάτων δεν ταυτοποιήθηκαν ποτέ. «Όταν έχεις να κάνεις με μια τόσο καταστροφική φωτιά, δημιουργείται στην κυριολεξία μια κόλαση. Το αποτέλεσμα είναι τμηματικές σοροί, απανθρακωμένα οστά και μερικές φορές ό,τι απομένει είναι μόνο στάχτη» λέει ο καθηγητής ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, Peter Vanezis.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, η θερμοκρασία που αναπτύχθηκε στην πυρκαγιά στον πύργο Γκρένφελ μπορεί να συγκριθεί με εκείνη ενός κρεματορίου. «Οσο πιο πολύ καίει μία φωτιά, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να απομείνει επαρκές DNA, ώστε να κάνουμε τις απαιτούμενες εξετάσεις. Ωστόσο, αν τα θύματα την ώρα του θανάτου τους βρίσκονταν πίσω ή κάτω από κάποιο έπιπλο ή άλλα αντικείμενα, υπάρχει η πιθανότητα να έχει διατηρηθεί DNA» επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «η καλύτερη πιθανότητα να αναγνωριστεί κάποιο θύμα είναι να βρεθεί κάποιο κομμάτι από τα δόντια ή τα οστά του, μέρη τα οποία συνήθως είναι τα τελευταία που καταστρέφονται στο ανθρώπινο σώμα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικές τεχνικές ενίσχυσης του DNA, αλλά τέτοια τεστ, μπορούν να καταδείξουν την οικογένεια του ατόμου και όχι το ίδιο το άτομο».

Ένας ακόμη παράγοντας που περιπλέκει το θέμα της ταυτοποίησης των θυμάτων είναι το γεγονός ότι αρκετά από τα αντικείμενα που φέρουν υλικό DNA, και τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα χρησιμοποιούνταν για την αναγνώριση – όπως για παράδειγμα οδοντόβουρτσες ή χτένες – απανθρακώθηκαν από την πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι ειδικοί να αποσπάσουν ούτε από αυτά γεννητικό υλικό. Εν τω μεταξύ, η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε πως το ποσό των 5.500 λιρών θα δοθεί σε κάθε οικογένεια που έμεινε άστεγη μετά τη φονική πυρκαγιά στον πύργο Γκρένφελ, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες αυτών των ανθρώπων. Οι 500 λίρες θα δοθούν μετρητά και οι 5.000 θα περάσουν σε λογαριασμούς των οικογενειών στην τράπεζα, μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας. Τα χρήματα θα εκχωρηθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς από σήμερα Δευτέρα, ενώ η Τερέζα Μέι δήλωσε πως «η κυβέρνησή μου θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να βοηθήσει ουσιαστικά τους ανθρώπους αυτούς».

protothema

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου