Μαυρίκιος: Τα 38 έχουν φτάσει τα δελφίνια που έχουν ξεβραστεί κοντά στο ναυάγιο του ιαπωνικού τάνκερ
Τα 38 έχουν φτάσει τα δελφίνια που έχουν βρεθεί νεκρά σε παραλίες του Μαυρίκιου, κοντά στο σημείο όπου φορτηγό πλοίο που είχε προσαράξει σε ύφαλο κόπηκε στα δύο με αποτέλεσμα να χυθούν στη θάλασσα 1.000 τόνοι πετρελαίου, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι μέχρι στιγμής έχουμε εντοπίσει 38 πτώματα δελφινιών», επεσήμανε ο Τζάσβιν Σοκ Απάντου του υπουργείου Αλιείας.
Στο μεταξύ σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των νεκροψιών που έχουν διενεργηθεί σε κάποια από τα δελφίνια και τα οποία ανακοινώθηκαν χθες Πέμπτη, δεν εντοπίστηκαν ίχνη πετρελαίου στα νεκρά δελφίνια.
Μέχρι στιγμής νεκροψίες έχουν γίνει σε δύο από τα δελφίνια, με τους κτηνιάτρους να ανακοινώνουν ότι «τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι τα ζώα δεν είχαν ίχνη πετρελαίου στο αναπνευστικό τους σύστημα, το δέρμα, τον λαιμό ή το στομάχι τους».
Ωστόσο και τα δύο δελφίνια που εξετάστηκαν έφεραν τραύματα, επεσήμανε το κρατικό κέντρο ερευνών Albion Fisheries.
«Νεκροψίες θα γίνουν σε όλα τα άλλα δελφίνια», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Απάντου.
Ο Σούνιλ Ντοουαρκασίνγκ, ένας σύμβουλος που εργαζόταν για την Greenpeace, επεσήμανε ότι θα πρέπει να επιτραπεί σε μη κυβερνητικές οργανώσεις να διεξαγάγουν δικές τους νεκροψίες, καθώς «κανείς στο νησί δεν εμπιστεύεται αυτή την έκθεση της κυβέρνησης».
«Υπάρχουν κάποιες εικόνες (…) κάποιων από τα δελφίνια με τα στόματά τους μαύρα», κατήγγειλε, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Μαυρικίου «προσπαθεί να υποτιμήσει τις επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας».
Η πετρελαιοκηλίδα στα ανοικτά του Μαυρικίου προκλήθηκε από το ιαπωνικό φορτηγό πλοίο MV Wakashio, το οποίο στις 25 Ιουλίου προσέκρουσε σε ύφαλο. Μία εβδομάδα αργότερα άρχισε να χύνεται πετρέλαιο στη θάλασσα.
Η Greenpeace έχει ζητήσει από την κυβέρνηση στον Μαυρίκιο να ξεκινήσει «έκτακτη έρευνα για να καθοριστούν τα αίτια θανάτου (των δελφινιών) και αν αυτοί συνδέονται με την πετρελαιοκηλίδα του Wakashiο».
Το πλήρες εύρος των επιπτώσεων της πετρελαιοκηλίδας δεν είναι ακόμη γνωστό, όμως επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει για μεγάλη οικολογική καταστροφή, η οποία ενδέχεται να επηρεάζει τον Μαυρίκιο και την οικονομία του που εξαρτάται από τον τουρισμό για δεκαετίες.
Πολλοί κάτοικοι πιστεύουν ότι οι θάνατοι των δελφινιών οφείλονται στην πετρελαιοκηλίδα. Πριν από τη δημοσίευση της νεκροψίας ο Όουεν Γκρίφιθς, ειδικός της μη κυβερνητικής οργάνωσης Mauritus Marine Conservation Society, εκτίμησε ότι ενδέχεται να πρόκειται για «κακή σύμπτωση», αναφερόμενος σε παρόμοιο περιστατικό το 2005.
Οι αρχές του Μαυρικίου, με τη βοήθεια ξένων εμπειρογνωμόνων, εξακολουθούν να προσπαθούν να αποτιμήσουν το εύρος των ζημιών που προκάλεσε η πετρελαιοκηλίδα. Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματά τους, δεν έχουν προκληθεί ζημιές στους κοραλλιογενείς υφάλους και στον θαλάσσιο βυθό. Όμως η πρύμνη του πλοίου εξακολουθεί να απειλεί τα κοράλλια, ενώ μικρές πετρελαιοκηλίδες έχουν φτάσει στις ακτές και ενδέχεται να προκαλέσουν τους επόμενους μήνες την καταστροφή των φυτών που φύονται εκεί.