Μια νέα μελέτη για την προέλευση της COVID κυκλοφόρησε σε μια έκθεση που υποδηλώνει ότι το πιο πρώιμο γνωστό κρούσμα της νόσου σημειώθηκε στη λαϊκή αγορά θαλασσινών Huanan στη Wuhan.
Σύμφωνα με την έκθεση, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID ήταν ένας πωλητής θαλασσινών, του οποίου η ασθένεια ξεκίνησε στις 11 Δεκεμβρίου 2019.
Η μελέτη γράφτηκε από τον Michael Worobey, επικεφαλής του τμήματος οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science την Πέμπτη.
Αντιβαίνει στην προηγούμενη ανάλυση που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το «πρώιμο» κρούσμα COVID ήταν ένας 41χρονος άνδρας λογιστής που δεν είχε καμία σύνδεση με την αγορά Huanan και ζούσε 30 χιλιόμετρα (18,6 μίλια) μακριά, έγραψε ο Worobey.
Η έναρξη της ασθένειας αυτού του άνδρα αναφέρθηκε στις 8 Δεκεμβρίου, αλλά η ανάλυση του Worobey των νοσοκομειακών αρχείων και των συνεντεύξεων από τα πρώτα στάδια της πανδημίας έδειξε ότι η ασθένεια της 8ης Δεκεμβρίου ήταν στην πραγματικότητα ένα οδοντικό πρόβλημα και ότι ο πυρετός του άνδρα δεν ξεκίνησε πριν από τις 16 Δεκεμβρίου.
Η S. Dakota ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τη βοήθεια για τον COVID σε ημέρες υποδομής μετά την υπογραφή του νομοσχεδίου Biden
«Τα συμπτώματά του εμφανίστηκαν μετά από πολλαπλά κρούσματα σε εργαζόμενους στην αγορά Χουανάν, καθιστώντας μια γυναίκα πωλήτρια θαλασσινών εκεί το πρώτο γνωστό κρούσμα, με την έναρξη της ασθένειας στις 11 Δεκεμβρίου», αναφέρει η έκθεση.
Ο Worobey κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα πρώτα συμπτωματικά κρούσματα COVID συνδέονταν με την αγορά Huanan, παρέχοντας «ισχυρές αποδείξεις» ότι η πανδημία έχει προέλευση στην αγορά ζώντων ζώων σε αντίθεση με διαρροή εργαστηρίου ή άλλη.
Επεσήμανε επίσης το ξέσπασμα του κορωνοϊού SARS το 2003, στο οποίο υπήρξαν «πολλαπλά ανεξάρτητα άλματα» του ιού από ζώα σε ανθρώπους λόγω των αγορών ζώντων ζώων.
Η νέα ανάλυση του Worobey φαίνεται αντίθετη με μια αναφορά της South China Morning Post τον Μάρτιο του 2020, η οποία ανέφερε ότι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID θα μπορούσε να έχει συμβεί ήδη στις 17 Νοεμβρίου σε κάτοικο της Χουμπέι ηλικίας 55 ετών, με βάση κυβερνητικά δεδομένα. Άλλες προτεινόμενες ημερομηνίες ήταν ακόμη νωρίτερα.
Οι επιστήμονες αντέδρασαν στην έκθεσή του με επαίνους και κριτική.
Η Δρ Angela Rasmussen, ιολόγος στο Κέντρο Παγκόσμιας Επιστήμης Υγείας και Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, η οποία επικεντρώνεται στον SARS-CoV-2, είπε στο Twitter για την ανάλυση του Worobey: «Υπήρξαν πολλά κουνήματα με τα χέρια και λάσπη από το τυχαίο «ίντερνετ». sleuth που το κάνουν αυτό ως χόμπι, αλλά αυτό συμβαίνει όταν ένας λαμπρός επιστήμονας που ειδικεύεται στα πανδημικά παθογόνα και την εξέλιξη του ιού αποφασίζει να εφαρμόσει πραγματική τεχνογνωσία στο sleuthing.”
Ο Τζόσουα Πάουελ, ένας μοριακός ιολόγος που μελετά τη μετάδοση της γρίπης μεταξύ των ειδών στο Εθνικό Κέντρο Ασθενειών των Ζώων, είπε ότι η έρευνα ήταν “αρθρωτική, τεκμηριωμένη, λογική και υποστηριζόμενη από στερεά φυλογενετικά δεδομένα”.
Υπήρξαν πολλά κουνήματα χεριών και λάσπη νερού από τυχαίους «υπηρεσίες του Διαδικτύου» που το κάνουν αυτό ως χόμπι, αλλά αυτό συμβαίνει όταν ένας λαμπρός επιστήμονας που ειδικεύεται στα πανδημικά παθογόνα και την εξέλιξη του ιού αποφασίζει να εφαρμόσει πραγματική τεχνογνωσία στο sleuthing. https://t.co/qF5yRKPUaq
-Dr. Angela Rasmussen (@angie_rasmussen) 18 Νοεμβρίου 2021
άρθρο, τεκμηριωμένο, λογικό και υποστηρίζεται από στέρεα φυλογενετικά δεδομένα. https://t.co/qkinnJqHGS
-Τζόσουα Ντ. Πάουελ. Ph.D. (@joshpowellphd) 18 Νοεμβρίου 2021
Ωστόσο, ο Richard Ebright, καθηγητής χημείας και χημικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers και ένθερμος επικριτής της αφήγησης για τις φυσικές προελεύσεις, αμφισβήτησε την έκθεση: «Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επαληθευμένες περιπτώσεις στα μέσα Νοεμβρίου 2019 και κινεζικές επιστημονικές εργασίες ανέφεραν επαληθευμένα κρούσματα σε [την] πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2019», έγραψε στο Twitter ως απάντηση στη μελέτη του Worobey.
«Κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν ισχυρίζεται ότι τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν μόνο στα μέσα Δεκεμβρίου 2019».
Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επαληθευμένα κρούσματα στα μέσα Νοεμβρίου 2019 (https://t.co/NT3VrpkgLg) και κινεζικές επιστημονικές εργασίες ανέφεραν επαληθευμένα κρούσματα την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2019 (https://t.co/SwUoLCGAgy ).
Και η Alina Chan, μοριακή βιολόγος στο Broad Institute του MIT και του Χάρβαρντ, επέκρινε την έλλειψη δεδομένων για περιπτώσεις Νοεμβρίου. Η ίδια έγραψε στο Twitter: «Είναι σαν να προσπαθείς να μαντέψεις το σχήμα ενός παγόβουνου όταν μπορείς να δεις μόνο αυτό που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια.
«Γνωρίζουμε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο είχε γίνει μια εκδήλωση superspreader στην αγορά θαλασσινών και τα κρούσματα ήταν εκατοντάδες».
Επισήμανε επίσης την έλλειψη δεδομένων από τη Γουχάν από τις πρώτες μέρες της πανδημίας και ζήτησε τη δημιουργία ενός ασφαλούς καναλιού πληροφοριοδοτών.
“Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τους ανθρώπους στην Κίνα ότι δεν μπορούν να μας πουν τι γνωρίζουν. Μπορεί να έχει τρομερές συνέπειες για αυτούς”, έγραψε στο Twitter.
Όποιος μπορεί να κάνει βασικά μαθηματικά ξέρει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωριστούν κρούσματα Covid μόνο μετά τις 27 Δεκεμβρίου 2019, εάν οι κοντινές αγορές διατάχθηκαν να κλείσουν στις 23 Δεκεμβρίου και οι αρχές είχαν ήδη το γονιδίωμα του ιού στις 27 Δεκεμβρίου pic.twitter.com/uXiox4vguK
-Alina Chan (@Ayjchan) 18 Νοεμβρίου 2021
Η προέλευση της πανδημίας του COVID είναι ακόμα άγνωστη. Οι επικριτές της έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας νωρίτερα φέτος, η οποία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα σενάριο διαρροής εργαστηρίου ήταν «εξαιρετικά απίθανο», καθώς είπαν ότι η έρευνα δεν είχε πρόσβαση σε δεδομένα.
Έκτοτε, το σενάριο της διαρροής του εργαστηρίου έχει εξεταστεί από διακεκριμένους επιστήμονες και διερευνήθηκε ατελέσφορα από μια ομάδα πληροφοριών των ΗΠΑ που συγκροτήθηκε από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Εργαζόμενοι που φορούν προστατευτικές στολές κοντά στην αγορά χονδρικής πώλησης θαλασσινών Huanan στη Γουχάν της Κίνας, στις 30 Μαρτίου 2020. Η προέλευση του COVID είναι ακόμη άγνωστη, αν και η πόλη της Γουχάν υπήρξε κομβικό σημείο.
HECTOR RETAMAL/AFP/GETTY
Μια νέα μελέτη για την προέλευση της COVID
Μοιραστείτε με τους φίλους σας