Ένας εκπληκτικός πέτρινος τάφος ανακαλύφθηκε σε αρχαία ελληνική πόλη
και ξεχωρίζει για την διακόσμησή του με τρεις διαφορετικές μορφές, μία ανδρική και δύο γυναικείες. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν περισσότερα ανάγλυφα έργα τέχνης.
Ο τάφος βρέθηκε στην Σανλιούρφα. Ο κυβερνήτης της πόλης στη νοτιοανατολική Τουρκία, Hasan Şıldak,, ανακοίνωσε σε λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι, ο τάφος βρέθηκε στην αυλή ενός σπιτιού. Η Σανλιούρφα, γνωστή και ως Ούρφα (Urfa), η αρχαία ελληνική Έδεσσα που ίδρυσαν οι Σελευκίδες. Σήμερα είναι τουρκική πόλη, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, η οποία βρίσκεται στη Νοτιοανατολική Ανατολία. Η Ούρφα βρίσκεται περίπου ογδόντα χιλιόμετρα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. Στο πλαίσιο απογραφής της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο πέτρινος τάφος που ανακαλύφθηκε στην αυλή του σπιτιού στη γειτονιά Eyyübiye, καταγράφηκε στον επίσημο κατάλογο ως Πέτρινος Τύμβος.
Στην επίσημη αναφορά για το εύρημα, σημειώνεται ότι ο πέτρινος τύμβος έχει μια απλή δομή, με έναν θάλαμο, αλλά είναι διακοσμημένος με διάφορα ανάγλυφα. Στον έναν τοίχο του ταφικού θαλάμου, υπάρχει ένα ανάγλυφο που απεικονίζει έναν άνδρα ξαπλωμένο στο αριστερό του χέρι, ενώ στις άλλες δύο γωνίες, υπάρχουν δύο ανάγλυφες θηλυκές μορφές με φτερά. Σε άλλα σημεία του δωματίου, υπάρχουν περισσότερα ανάγλυφα έργα τέχνης. Στην εσωτερική μεριά της πόρτας της εισόδου, υπάρχει μια επιγραφή με μπογιά ώχρας, όμως λόγω της φθοράς, είναι αδύνατη η ανάγνωσή της.
Η χρονολόγηση του πέτρινου τάφου θα ολοκληρωθεί έπειτα από περαιτέρω έρευνα και ανάλυση, καθώς οι τωρινές μελέτες δεν έχουν καταλήξει σε αδιάσειστα συμπεράσματα.
Η ιστορία της Σανλιούρφα
Η Σανλιούρφα, είναι μια ιστορική πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Οι πέτρινοι τάφοι της Σανλιούρφα, είναι ανάμεσα στις πιο σημαντικές αρχαίες δομές.
Οι τάφοι είναι λαξευμένοι σε πέτρες και διακοσμημένοι με διάφορα ανάγλυφα. Προσελκύουν το ενδιαφέρον, τόσο λόγω των αρχιτεκτονικών τους στοιχείων, όσο και λόγω των έργων τέχνης που περιέχουν. Η χρονολόγηση των πέτρινων τάφων στη Σανλιούρφα, βασίζεται γενικά σε διάφορα κριτήρια, όπως τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα αρχιτεκτονικά στοιχεία και τα έργα τέχνης που περιλαμβάνουν.
Οι περισσότεροι τάφοι ανάγονται στην 1η χιλιετία π.Χ., ειδικά κατά την Ύστερη Περίοδο των Χετταίων (9ος αιώνας π.Χ.-7ος αιώνας π.Χ.) και στη Ρωμαϊκή Περίοδο (1ος αιώνας π.Χ.-4ος αιώνας μ.Χ.). Τα ανάγλυφα που βρέθηκαν στους πέτρινους τύμβους, είναι ιδιαίτερα σημαντικά, αφού αντανακλούν τις αλλαγές στις κοινωνικές και θρησκευτικές δομές της περιόδου. Απεικονίζουν διάφορα θέματα που προσφέρουν στοιχεία σχετικά με τις πεποιθήσεις, τα έθιμα και την καθημερινή ζωή των δημιουργών τους.
Οι πέτρινοι τάφοι στην περιοχή, είναι κυρίως διακοσμημένοι με ανάγλυφα που αναπαριστούν ανθρώπινες μορφές, παραστάσεις ζώων και μυθολογικές σκηνές. Τα καλλιτεχνικά αυτά στοιχεία, εκτός από τον αισθητικό σκοπό που εξυπηρετούν, αφηγούνται και πολιτιστικές ιστορίες.
Μέσα από την εξέταση των ανάγλυφων έργων, οι μελετητές κατάλαβαν καλύτερα τις εξελισσόμενες δυναμικές της κοινωνίας, μεταξύ των οποίων αλλαγές στις θρησκευτικές πρακτικές, τις κοινωνικές ιεραρχίες, όπως και την σχέση ανθρώπων και φύσης στη διάρκεια της περιόδου.
Οι μορφές αυτές, αναδεικνύουν τον τρόπο ένδυσης και τις κοινωνικές δομές της περιόδου.
Ανθρώπινες μορφές: Οι εσωτερικοί τοίχοι των τύμβων, απεικονίζουν συχνά ανθρώπινες μορφές, ανδρικές και γυναικείες.
Μορφές ζώων: Διάφορες μορφές ζώων, ειδικά σε σκηνές από κυνήγια, συναντιούνται συχνά στις διακοσμήσεις των τύμβων. Οι μορφές αυτές, συμβολίζουν πεποιθήσεις που συνδέονται με το κυνήγι και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων.
Μυθολογικά θέματα: Σε ορισμένους τύμβους, συναντούμε μυθολογικές μορφές και σκηνές. Τα γλυπτά αυτά, αντανακλούν αρχαία συστήματα πεποιθήσεων και θρύλους.
Μοτίβα φυτών: Τα μοτίβα φυτών που συμβολίζουν τη φύση, είναι αρκετά συνηθισμένα στις διακοσμήσεις των τάφων. Τα μοτίβα αυτά, τονίζουν τη σύνδεση της ζωής με τη φύση.
Γεωμετρικά μοτίβα. Σε ορισμένους τάφους, συναντούμε και γεωμετρικά μοτίβα. Αυτά, εκτός από την αισθητική τους αξία, αντανακλούν την καλλιτεχνική κατανόηση της περιόδου.
Ανεκτίμητες πηγές κατανόησης των αρχαίων κοινωνιών
Οι νέες αυτές ανακαλύψεις, καταδεικνύουν πως, οι πέτρινοι τάφοι στη Σανλιούρφα, δεν αποτελούν μόνο τμήμα της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά είναι και πολύτιμες πηγές που βοηθούν στην κατανόηση των αλλαγών στις κοινωνικές και θρησκευτικές δομές των αρχαίων κοινωνιών.