Monday, 18 November, 2024

Νέα επίθεση από τους Χούθι σε ελληνικό πλοίο

Ελληνόκτητο είναι το ένα από τα δύο πλοία που χτύπησαν οι Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα,

σήμερα Τρίτη τα ξημερώματα. Δημοσίευμα στο TradeWindsnews αναφέρει ότι πρόκειται για το εμπορικό πλοίο Minoan Courage, σημαίας Λιβερίας, το οποίο διαχειρίζεται η Modion Maritime. Το πλοίο βρισκόταν σε θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά από την πόλη Χοντέιντα στην Υεμένη, όταν στοχοποιήθηκε από τους Χούθι. Σε ανάρτησή του στο Twitter το Κέντρο Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) ενημερώνει ότι δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί στο πλήρωμα του φορτηγού πλοίου. Το Minoan Courage επλήγη από drone των Χούθι.

Το άλλο πλοίο είναι το δεξαμενόπλοιο Cordelia Moon suezmax με σημαία Παναμά. Ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV) έπεσε πάνω στο πλοίο περίπου 64 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Χοντέιντα στην Υεμένη, μια πόλη-λιμάνι που βομβαρδίστηκε από τον ισραηλινό στρατό το Σαββατοκύριακο.

Η αριστερή δεξαμενή έρματος του πλοίου με τον αριθμό έξι έχει υποστεί διάτρηση και το πλοίο παίρνει νερό. Το πλήρωμα φέρεται να είναι ασφαλές. Τα δύο περιστατικά είναι οι πρώτες καταγεγραμμένες επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από τους Χούθι από την 1η Σεπτεμβρίου, όταν πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν το δεξαμενόπλοιο Blue Lagoon I (χωρητικότητας 148.600-dwt, κατασκευής 2003) και το VLCC Amjad (χωρητικότητας 298.900-dwt, κατασκευής 2017).

Ερωτηματικό παραμένει γιατί επί ένα μήνα οι αντάρτες δεν εμφανίσθηκαν. Σίγουρα πάντως αναφέρουν οι αναλυτές δεν οφείλεται η «απουσία» αυτή στην έλλειψη μέσων για επιθέσεις σε πλοία. Επίσης πρόκειται για την πρώτη επίθεση των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν μετά τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κατά στόχων της οργάνωσης στην Υεμένη. Με τις πολεμικές επιχειρήσεις σε Λίβανο και Υεμένη, στον απόηχο της δολιοφθοράς στους βομβητές της Χεζμπολάχ και της δολοφονίας Νασράλα στη Βηρυτό, το Ισραήλ επιχειρεί να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στη Μέση Ανατολή ότι διατηρεί την πρωτοκαθεδρία, φέρνοντας παράλληλα σε πρώτο πλάνο την «αδυναμία» του Ιράν να προστατεύσει εξτρεμιστικές οργανώσεις, τις οποίες στηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά εδώ και χρόνια.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου