Thursday, 23 January, 2025

Νέες προκλήσεις: Ο Ήλιος της Βεργίνας… στην κατοικία του σχισματικού Αρχιεπισκόπου Σκοπίων (vid)

Η σχισματική Εκκλησία και το κόμμα VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι έχουν συχνά ίδιες απόψεις

Την ώρα που η νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια, φαίνεται πως θέλει να βάλει τέλος στο εθνικιστικό-αλυτρωτικό ντελίριο των προηγούμενων χρόνων, ο προκαθήμενος της σχισματικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Στέφανος, συνεχίζει να προκαλεί.

Όπως αποκάλυψε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «NOVA» έξω από το μοναστήρι που διαμένει ο σχισματικός αρχιεπίσκοπος στην πόλη των Σκοπίων, κυματίζει και η σημαία με τον 16ακτινο Ήλιο της Βεργίνας,

Η δημοσιογράφος του «NOVA» Μάγια Γιοβανόβσκα, ζήτησε εξηγήσεις από τον εκπρόσωπο της σχισματικής Συνόδου μητροπολίτη Τιμόθεο, ο οποίος δήλωσε πως η τοποθέτηση της επίμαχης σημαίας αποτελεί «ιδιωτική πρωτοβουλία» του αρχιεπισκόπου Στέφανου και δεν αποτελεί επίσημη πρωτοβουλία της τοπικής εκκλησίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 7 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων, ορίζεται ρητά πως : «Κάθε Μέρος θα λάβει σύντομα αποτελεσματικά μέτρα για να απαγορεύσει εχθρικές ενέργειες ή προπαγάνδα από κρατικά ελεγχόμενες υπηρεσίες και να αποθαρρύνει ενέργειες από ιδιωτικές οντότητες πού θα είχαν ως πιθανό αποτέλεσμα να υποδαυλίσουν βία, μίσος ή εχθρότητα αμοιβαίως» και πως : «Με τη θέση σε ισχύ τής Ενδιάμεσης αυτής Συμφωνίας, το Δεύτερο Συμβαλλόμενο Μέρος (πΓΔΜ) θα παύσει να χρησιμοποιεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο το σύμβολο με όλες τις μορφές του πού απεικονίζεται στην εθνική του σημαία πριν τη θέση σε ισχύ τής συμφωνίας».

Όπως σημειώνει το «NOVA» μπορεί η κατοικία του προκαθημένου της (σχισματικής) σκοπιανής Εκκλησίας να είναι ιδιωτική, αλλά σε αυτήν διαμένει εκπρόσωπος ενός κρατικού οργανισμού και εκεί υποδέχεται κατά καιρούς την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας

Το 2013, ο βουλευτής και αρχηγός του μικρού αντιπολιτευόμενου «Φιλελεύθερου Κόμματος» (LP) Ίβον Βελίτσκοβσκι, είχε καταθέσει  νομοσχέδιο, για την απαγόρευση χρήσης του συμβόλου του Ήλιου της Βεργίνας για κρατικούς και για άλλους σκοπούς.  Η πρόταση τελικά δεν πέρασε, αφού καταψηφίστηκε όχι μόνο από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE –κυβερνητικό τότε- αλλά και από τους βουλευτές του σοσιαλδημοκρατικού SDSM που σήμερα στηρίζουν την κυβέρνηση Ζάεφ.

Σχέσεις … «στοργής» VMRO-DPMNE και σχισματικής εκκλησίας

Το ρεπορτάζ σημειώνει πως η σημαία με τον 16κτινο Ήλιο της Βεργίνας, αποτελεί συνηθισμένο … ντεκόρ, σε εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες που πραγματοποιεί κατά καιρούς το VMRO-DPMNE και εθνικιστικές οργανώσεις που μιλούν ευθέως για «Μεγάλη Μακεδονία» έως τον Όλυμπο και την Χαλκιδική.

Η σχισματική Εκκλησία και το κόμμα VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι «έχουν συχνά ίδιες απόψεις για ορισμένα πολιτικά ζητήματα και υιοθετούν την ίδια θέση σε ορισμένες ηθικές αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τους νόμους» αναφέρει το ρεπορτάζ, αποκαλύπτοντας πως εκτός της ιδεολογικής προσέγγισης,  VMRO-DPMNE και σχισματικής Εκκλησίας, στο Καταστατικό του κόμματος αναφέρεται πως: «Σε περίπτωση παύσης λειτουργίας και διάλυσης του κόμματος, η περιουσία του αποδίδεται στην  Ορθόδοξη  Εκκλησίας».

Το «NOVA» παρουσίασε έρευνα στην οποία το VMRO-DPMNE και η σχισματική Εκκλησία συνδέονται μεταξύ τους, μέσω … εράνων που πραγματοποιούνται μεταξύ των πιστών για ανέγερση νέων εκκλησιών και όχι μόνο, με έντονη δυσοσμία σκανδάλων και διαφθοράς. «Πρόκειται για εκκλησιαστικές, πολιτικές και επιχειρηματικές δωρεές, που κρύβονται πίσω από την αγάπη του Θεού» σημειώνει με νόημα η δημοσιογράφος.

Η λεγόμενη «Μακεδονική» Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας  είναι η σχισματική Εκκλησία, η οποία και προέκυψε από την διάσπαση των τριών νοτιότερων επαρχιών της Σερβικής Εκκλησίας, δηλαδή των μητροπόλεων Σκοπίων, Ζλετόβου-Στρωμνίτσας, Αχρίδας – Βιτωλίων, τον Οκτώβριο του 1958  και ως σήμερα δεν αναγνωρίζεται από καμιά άλλη ορθόδοξη Εκκλησία. Με την ίδρυση της το 1958 βρίσκονταν σε κανονική ενότητα με το Σερβικό Πατριαρχείο και ο πρώτος επίσκοπος της χειροτονήθηκε από τον Σέρβο Πατριάρχη. Το 1967 όμως ανακήρυξε το αυτοκέφαλο της με αποτέλεσμα η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας της Σερβικής Εκκλησίας, το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, κήρυξε την ηγεσία της σκοπιανής Εκκλησίας σχισματική.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου