Tuesday, 24 December, 2024

ΟΗΕ: Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να αναπτύσσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο παρά τις κυρώσεις

Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει τον τελευταίο χρόνο να αναπτύσσει το πυρηνικό οπλοστάσιο και τις πυραυλικές της δυνατότητες, παρά τις διεθνείς κυρώσεις που επιβάλλονται στην Πιονγκγιάνγκ

τονίζεται σε εμπιστευτική έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου χθες Σάββατο.

«Οι κυβερνοεπιθέσεις, ειδικά σε πόρους κρυπτονομισμάτων, παραμένουν σημαντική πηγή εσόδων για την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο κείμενο, που πρόκειται να υποβληθεί στα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Η ποσότητα των παράνομων εισαγωγών διυλισμένου πετρελαίου αυξήθηκε πολύ» εδώ και έναν χρόνο, πάντως παρέμεινε «σε επίπεδο πολύ κατώτερο από αυτά προηγούμενων ετών», αναφέρει ακόμη το κείμενο που συνέταξαν ειδικοί του ΟΗΕ επιφορτισμένοι με τον έλεγχο της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων και των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα.

Στο πεδίο των εξοπλισμών, που η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να περιορίσει, η Πιονγκγιάνγκ «συνέχισε να διατηρεί και να αναπτύσσει τα πυρηνικά της προγράμματα και τους βαλλιστικούς πυραύλους της κατά παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», τονίζουν οι ειδικοί. «Αν και δεν καταγράφηκε καμία πυρηνική δοκιμή ή εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου, η Βόρεια Κορέα συνέχισε να αναπτύσσει τις δυνατότητές της για την παραγωγή σχάσιμου πυρηνικού υλικού», προσθέτουν.

Εδώ κι έναν χρόνο, η Πιονγκγιάνγκ επιδεικνύει «αυξημένες δυνατότητες ταχείας ανάπτυξης, ευρεία κινητικότητα (και στη θάλασσα) και βελτιωμένη ανεκτικότητα των δυνάμεών της που είναι εφοδιασμένες με πυραύλους», σημειώνεται στο κείμενο. «Η διατήρηση και η ανάπτυξη πυρηνικών υποδομών και βαλλιστικών πυραύλων συνεχίστηκαν» και η χώρα «συνεχίζει να κάνει έρευνες για τα υλικά, την τεχνολογία και την τεχνογνωσία ως προς τα προγράμματά της αυτά το εξωτερικό, αξιοποιώντας συστήματα πληροφορικής και κοινές επιστημονικές έρευνες», πάντα σύμφωνα με την έκθεση. Οι ειδικοί του ΟΗΕ αναφέρουν ακόμη ότι διαπίστωσαν διακοπή των εισαγωγών από τους βορειοκορεάτες ηγέτες ειδών πολυτελείας, ιδίως πανάκριβων αυτοκινήτων, όπως αυτές που γίνονταν προηγούμενα χρόνια.

Η Βόρεια Κορέα υφίσταται διεθνείς κυρώσεις από το 2006, οι οποίες ενισχύθηκαν τρεις φορές το 2017, όταν πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ. Τα μέτρα που είχαν ληφθεί εκείνη τη χρονιά με ομόφωνη έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας είχαν αναγκάσει την Πιονγκγιάνγκ να διακόψει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, αφού έπληξαν κυρίως τις εισαγωγές πετρελαίου και τις εξαγωγές άνθρακα, σιδήρου, υφασμάτων και θαλασσιών από τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, μετά το 2017 στο ΣΑ δεν υπήρξε ποτέ ομοφωνία για το ζήτημα των βορειοκορεατικών εξοπλισμών, κάτι που συνέβη για ακόμη μια φορά στη συνεδρίασή του κεκλεισμένων των θυρών την Παρασκευή, που ζητήθηκε από την Ουάσινγκτον για να καταδικαστούν οι πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ.

Για να ξεπεραστεί το απόλυτο αδιέξοδο, Κίνα και Ρωσία πρότειναν να εξεταστεί η ελάφρυνση των κυρώσεων, με ανθρωπιστικούς σκοπούς, ιδέα όμως που οι Δυτικοί απέρριψαν κατηγορηματικά. Μόσχα και Πεκίνο αναμένεται να θέσουν εκ νέου το ζήτημα αύριο Δευτέρα, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο ΣΑ για τις επιζήμιες συνέπειες των κυρώσεων που οργανώνεται από τη Ρωσία.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου