Με το σύνθημα «Τέλειωσε… έρχεται η άνοιξη!», γιορτάζουν την Τρίτη (27/12) οι Κινέζοι την κατάργηση της υποχρεωτικής καραντίνας για όσους φθάνουν στη χώρα στις 8 Ιανουαρίου
στα πλαίσια του τερματισμού της πολιτικής «μηδενική Covid-19».
Ύστερα από τρία χρόνια απομόνωσης λόγω των μέτρων που είχαν επιβληθεί για τον έλεγχο της έξαρσης της πανδημίας του Covid-19, η Κίνα ως μια από τις χώρες που επέβαλαν τα πιο σκληρά υγειονομικά μέτρα, γιορτάζει ένα ακόμη βήμα προς την ελευθερία, με πολλούς Κινέζουν να σπεύδουν να κλείσουν αεροπορικά εισιτήρια για το εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, η απαλλαγή από την πλειονότητα των αυστηρών υγειονομικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, ξεκίνησε στις 7 Δεκεμβρίου, εν μέσω κοινωνικών πιέσεων και σημαντικού αντίκτυπου στην οικονομία της χώρας. Η κατάργηση της υποχρεωτικής καραντίνας για όσους ταξιδιώτες φτάνουν στη χώρα επισφραγίζει το τέλος της πολιτικής για «μηδενική covid-19».
Πολλοί Κινέζοι αντέδρασαν άμεσα με ενθουσιασμό στο τέλος των περιορισμών που κράτησαν τη χώρα τους απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο από τον Μάρτιο του 2020. «Τέλειωσε… έρχεται η άνοιξη!», έγραψε χρήστης του Weibo, της αντίστοιχης κινεζικής πλατφόρμας του Twitter.
Ο 27χρονος Φαν Τσενγκτσένγκ έχει «την εντύπωση ότι η επιδημία επιτέλους τελείωσε». «Τα σχέδια για ταξίδια που είχα εδώ και τρία χρόνια μπορούν τώρα να γίνουν πραγματικότητα», δήλωσε ο ίδιος.
Στην Σανγκάη, η κάτοικος Τζι Γουεϊχέ χαιρέτησε το μέτρο που θα «ωφελήσει την οικονομία, τη ζωή των πολιτών και την επιθυμία τους να βγουν από το σπίτι και να ταξιδέψουν».
Οι αναζητήσεις στο Διαδίκτυο για πτήσεις προς το εξωτερικό κατέγραψαν άλμα μόλις ανακοινώθηκε η εξέλιξη αυτή, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο ιστότοπος για ταξίδια Tongcheng κατέγραψε άλμα 850% στις διαδικτυακές αναζητήσεις και δεκαπλασιασμό στην αναζήτηση πληροφοριών για βίζες, ενώ ο ανταγωνιστικός ιστότοπος Trip.com αναφέρει ότι μέσα στην πρώτη μισή ώρα μετά την ανακοίνωση, ο όγκος των αναζητήσεων για προορισμούς εκτός της ηπειρωτικής Κίνας δεκαπλασιάστηκαν συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Το Μακάο, το Χονγκ Κονγκ, η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη και η Νότια Κορέα είναι μεταξύ των προορισμών με τις περισσότερες αναζητήσεις.
Αυτή η απόφαση για κατάργηση της καραντίνας κατά την άφιξη σηματοδοτεί το τέλος της αυστηρής πολιτικής της «μηδενικής Covid», στο πλαίσιο της οποίας επιβλήθηκαν τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια γενικευμένα διαγνωστικά τεστ, πρωτόγνωρα lockdown και μεγάλες περιόδοι υποχρεωτικής καραντίνας σε ειδικά κέντρα, που έπληξαν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
«Είναι ανακούφιση, βάζει τέλος σε τρία χρόνια πολύ σημαντικής αναταραχής», δήλωσε ο Τομ Σίμπσον, γενικός διευθυντής στην Κίνα του Σινοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ο αξιωματούχος δεν αναμένει, ωστόσο, παρά μια «προοδευτική» ανάκαμψη ενώ οι αεροπορικές εταιρίες αυξάνουν με αργό ρυθμό τον αριθμό των πτήσεων και οι εταιρίες αναπροσαρμόζουν τις στρατηγικές τους για την Κίνα το 2023. Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση είναι «πολύ, πολύ καλοδεχούμενη», δήλωσε ο Σίμπσον στο Γαλλικό Πρακτορείο. Από τον επόμενο μήνα, μόνο ένα αρνητικό τεστ των τελευταίων 48 ωρών θα χρειάζεται για να εισέλθει κάποιος σε κινεζικό έδαφος, όπως ανακοίνωσε αργά χθες η Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC), το αντίστοιχο υπουργείο Υγείας στην Κίνα. Ορισμένοι περιορισμοί θα παραμείνουν, ωστόσο, σε ισχύ: η Κίνα έχει σε μεγάλο βαθμό αναστείλει την χορήγηση τουριστικής βίζας και βίζας για τους ξένους φοιτητές από την αρχή της πανδημίας.
Με την άρση των βασικών υγειονομικών περιορισμών, η Κίνα γνωρίζει ωστόσο έξαρση των μολύνσεων της Covid-19. Αυτή η έξαρση έρχεται πριν τις αργίες για την έλευση του 2023 και του Νέου Σεληνιακού Έτος στα τέλη Ιανουαρίου, κατά το οποίο εκατομμύρια άνθρωποι θα ταξιδέψουν για να συναντήσουν τους δικούς τους ανθρώπους.
Η Κίνα ανακοίνωσε την Κυριακή (25/12) ότι δεν θα δημοσιεύει πλέον στατιστικά στοιχεία για την Covid-19. Τα στοιχεία για την πανδημία δέχθηκαν μεγάλη κριτική λόγω της πλήρους ανακολουθίας με τη σημερινή επιδημιολογική κατάσταση. Σε όλη τη χώρα, τα νοσοκομεία και τα αποτεφρωτήρια γεμίζουν με ασθενείς και θύματα της Covid-19 (ή άλλων ασθενειών, αλλά έχουν, ως γνωστόν-ονομαστεί όλα covid!)…
One comment
Pingback: Οι Κινέζοι γιορτάζουν την κατάργηση της καραντίνας για τους ταξιδιώτες - Μακεδονία