Sunday, 22 December, 2024

Οι 17 χώρες που έχουν πληγεί από το σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά

Δεκαπέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και η Ελβετία και το Χονγκ Κονγκ, έχουν μέχρι στιγμής πληγεί από την κρίση των μολυσμένων αυγών, ανακοίνωσε η Κομισιόν.
Στην ΕΕ το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία , η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Δανία έχουν πληγεί, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Μονάδες εκτροφής παραμένουν αποκλεισμένες σε τέσσερις χώρες όπου «έχει επιβεβαιωθεί η παράνομη χρήση του παρασιτοκτόνου fipronil: στο Βέλγιο και η Ολλανδία από όπου ξεκίνησε η κρίση, καθώς και στη Γερμανία και τη Γαλλία.
Οι υπόλοιπες χώρες της λίστας «εισήγαγαν προϊόντα από τις τέσσερις αυτές χώρες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι θα συγκαλέσει σύσκεψη των ενδιαφερομένων χωρών για την «άντληση διδαγμάτων» από την κρίση, στις 26 Σεπτεμβρίου.

Καθησυχάζουν οι Γάλλοι
Η Υπηρεσία Ασφάλειας των Τροφίμων της Γαλλίας (Anses) χαρακτηρίζει «πολύ χαμηλό» τον κίνδυνο για την υγεία σε περίπτωση κατανάλωσης αυγών μολυσμένων με το παρασιτοκτόνο fipronil, «δεδομένων των συγκεντρώσεων που έχουν διαπιστωθεί μέχρι σήμερα στα μολυσμένα προϊόντα».
Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί κατά τις «εθνικές μελέτες κατανάλωσης τροφίμων», η Anses εκτιμά ότι «η μέγιστη ποσότητα που μπορεί να καταναλωθεί ποικίλλει από ένα αυγό (για παιδί 1-3 ετών) μέχρι δέκα αυγά ημερησίως (για έναν ενήλικα), χωρίς να υπάρξει έκθεση σε σημαντικό κίνδυνο, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Η εκτίμηση αυτή έγινε με βάση την μέγιστη συγκέντρωση fipronil που έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής στην Ευρώπη (1,2 mg ανά κιλό αυγού)», διευκρινίζεται από την υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας τα καθησυχαστικά αποτελέσματα στα οποία είχε φθάσει μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την υπηρεσία το 2005.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου