Tuesday, 24 September, 2024

Ομογένεια: Κραυγή αγωνίας για τα ελληνικά σχολεία στη Γερμανία. «Η πατρίδα αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη»

Ομογένεια: Κραυγή αγωνίας για τα ελληνικά σχολεία στη Γερμανία…
«Αν η πατρίδα αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη στην Ομογένεια, βγείτε και πείτε το»!

Το καμπανάκια του κινδύνου για τα ελληνικά σχολεία στη Γερμανία-τα οποία χρόνο με τον χρόνο συρρικνώνονται-κρούουν φορείς της Ομογένειας, ζητώντας από την ελληνική πολιτεία να κινητοποιηθεί πριν να είναι αργά.

Οι Έλληνες γονείς της διασποράς, η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βάδης-Βυρτεμβέργης, η Ομοσπονδία Έσσης, καθώς η Συνομοσπονδία Γερμανίας έχουν επισημάνει το πρόβλημα εδώ και μήνες, ωστόσο τα αιτήματά τους δεν εισακούστηκαν με αποτέλεσμα τα ελληνικά σχολεία στη Γερμανία να παρουσιάζουν σήμερα τραγικές ελλείψεις και κενά. «Αναμενόμενη η υπάρχουσα κατάστημα στα τμήματα Ελληνικής γλώσσας. Το βλέπαμε να έρχεται, μιλήσαμε, ανακοινώσαμε, ενημερώναμε ασταμάτητα του υπεύθυνους του Υπουργείου. Οι αγώνες των φορέων γονέων κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανά το 2011 τα σχολεία μας, όπου σε μια νύχτα, οι 130 εκπαιδευτικές μονάδες του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, ενταγμένα σχολεία, σχολεία μητρικής και πολλά λύκεια, συρρικνώθηκαν σε 1 λύκειο Στουτγάρδης και 28 τμήματα ελληνικής γλώσσας! Αυτά κατάφεραν να επιζήσουν» τονίζουν οι φορείς της Ομογένειας στη Γερμανία που ασχολούνται στενά με το εν λόγω φλέγον πρόβλημα. «Στο κρατίδιο που τα ελληνόπουλα και οι γονείς τους με κλειστά ή εδώ και πολλά χρόνια υπολειτουργούντα σχολεία αποκτούν ελληνομάθειες Γ2 επιπέδου, κάνουν παρελάσεις και εκπροσωπούν την πατρίδα τους στη χώρα που ζουν, στη Γεμανία, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κάθε χρόνο βλέπουν τα σχολεία τους να υπολειτουργούν ή να κλείνουν εντελώς! Η λύση ανάγκης την σχολική χρονιά 2023-2024, που μοίρασε τους εκπαιδευτικούς σε όλα τα τμήματα, με αποτέλεσμα να ανοίγει το κάθε τμήμα 1 ή 2 μέρες, για όλες τις τάξεις, για όλους τους μαθητές, όλων των ηλικιών, θεωρούσαμε ότι θα ήταν αυτό που λέει η λέξη! ΛΥΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ! Δεν κάνουμε ούτε πολιτική, ούτε αντιπολίτευση! Είμαστε γονείς. Αν η πατρίδα αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη στην Ομογένεια, βγείτε και πείτε το! Τα 2.500 παιδιά της παρέλασης Στουτγάρδης περιμένουν να μάθουν να μιλούν την γλώσσα της πατρίδας τους!» τονίζεται στην απεγνωσμένη κραυγή αγωνίας για το μέλλον των ελληνικών σχολείων της Γερμανίας.

Ακολουθεί η επιστολή των θεσμών της Ομογένειας-που έχει κοινοποιηθεί εδώ και μήνες- με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά σχολεία και τις λύσεις που προτείνονται:

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΒΑΔΗΣ-ΒΥΡΤΤΕΜΒΕΡΓΗΣ e. V.
ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
www.omogoneon.de | Ε-Mail: info@omogoneon.de

Στουτγάρδη, 04.07.2024

Προς:
Υπουργό Παιδείας κ. Πιερρακάκη
Υφυπουργό Παιδείας κα Μακρή
Γενικό Γραμματέα κ. Κότσαρα

Κοινοποίηση: Συντονιστικό γραφείο εκπαίδευσης Μονάχου ΔΙΠΟΔΕ

Θέμα: Εκπαιδευτικά κενά

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, ως εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας στο κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης, επικοινωνούμε μαζί σας για το πολύ σοβαρό πρόβλημα με το οποίο θα βρεθούμε αντιμέτωποι την νέα σχολική χρονιά, γνωστό από το 2011 και μετέπειτα, που προβλέπεται όμως να είναι πολύ μεγαλύτερης έκτασης το σχολικό έτος 2024-25 και αφορά την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών.

Κατά την σχολική χρονιά 2023-2024 που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες στη Γερμανία, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς στα ΤΕΓ καλύφθηκαν με ανακατανομή των ήδη λιγοστών εκπαιδευτικών με σκοπό να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα. Προφανώς αυτή ήταν μία λύση ανάγκης. Να επισημάνουμε πως η λειτουργία ενός τμήματος με λιγότερες από μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει ένα πλήρες μαθητικό διδακτικό πρόγραμμα χωρίς σοβαρές μαθησιακές και κοινωνικές επιπτώσεις.

 Με βάση τα δεδομένα μας: την στιγμή που συντάσσεται η παρούσα επιστολή συμπεραίνουμε πως θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά κατά το σχολικό έτος 2024-2025 με 25 εκπαιδευτικά κενά σε κάθε περίπτωση. Ειδικά, κατανοούμε πως 11 ΤΕΓ, οι οποίοι ξεκίνησαν για πρώτη φορά κατά την χρονιά 2022-2023, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν καθόλου (λόγω σύστασης νέων αποσπάσεων από Ελλάδα) εάν δεν στελεχωθούν τα εν λόγω τμήματα με εκπαιδευτικούς κατάλληλων ειδικοτήτων. Τα ΤΕΓ Βάδης Βυρτεμβέργης χωρίς εκπαιδευτικούς και κατ’ επέκταση αδύνατον να λειτουργήσουν είναι 11 τμήματα από τα 46, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί στο 25%. Τα τμήματα αυτά ήταν ήδη σε υπολειτουργία λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών το 2023-2024 και δεν προβλέπεται να λειτουργήσουν για 2η συνεχόμενη χρονιά χωρίς εκπαιδευτικούς. Το μείζον ζήτημα των εκπαιδευτικών ελλείψεων στα σχολεία εξωτερικού αντικατοπτρίζεται έντονα και στην ανακοίνωση των τελευταίων αποσπάσεων στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, για τις οποίες η τελευταία ημερομηνία προκήρυξης τον Δεκέμβριο του 2023 δεν έκανε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε τα παρακάτω:

-το γερμανικό κράτος μας παρέχει δωρεάν αίθουσες διδασκαλίας για την λειτουργία των ΤΕΓ, οι οποίες εάν δεν χρησιμοποιηθούν διατίθενται για άλλους σκοπούς

-στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης τα παιδιά παρακολουθούν ως επί το πλείστον ολοήμερα γερμανικά σχολεία, με ένα σταθερό εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Ως εκ τούτου, υπάρχει περιορισμένος χρόνος για την ένταξη του μαθητή των ΤΕΓ ειδικά όταν ξεκινά η διδασκαλία τις απογευματινές ώρες

Οι θέσεις μας προτείνουν:

-άμεση τοποθέτηση των εκπαιδευτικών πέραν της δεξαμενής, χωρίς από το σημείο ορισμός των τελευταίων

-κατ’ επείγουσα πρόταση για αύξηση των κινήτρων απόσπασης στο εξωτερικό (επίδομα, έτη απόσπασης), καθώς οι ανάγκες με τον μεγάλο αριθμό ελληνοπαίδων που επιθυμούν να ακολουθήσουν τον δρόμο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης (σε αμιγή σχολεία ή ΤΕΓ), αυξάνονται συνεχώς

-ενεργοποίηση του επιτόπιου εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΤΕΓ, όπως εφαρμόζεται στα αμιγή σχολεία αλλά και σε ΤΕΓ άλλων χωρών

Σας παρακαλούμε να εξετάσετε άμεσα τις προτάσεις μας για να εξασφαλιστεί μία ομαλή έναρξη λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων την νέα σχολική χρονιά.

Με εκτίμηση

Για την Ομοσπονδία Βάδης Βυρτεμβέργης
Ελένη Ραφαηλίδου, πρόεδρος
Μαρία Καραμπίτσου, γραμματέας

Για την Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Γ & Κ Γερμανίας
Φώτης Φωτιάδης, πρόεδρος
Κωνσταντίνος Καψιμαλίδης, γραμματέας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.