«Η Ουγγαρία δεν θα συνελάμβανε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αν εισερχόταν στη χώρα», δήλωσε σήμερα Πέμπτη (23/3)
ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν προσθέτοντας ότι αυτό δεν θα είχε καμία νομική βάση.
Η Ουγγαρία υπέγραψε και επικύρωσε το Καταστατικό της Ρώμης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο την περασμένη Παρασκευή εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Πούτιν για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Το ΔΠΔ ανέφερε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να θεωρείται ότι ο Πούτιν φέρει προσωπικά ποινική ευθύνη.
Ερωτηθείς αν ο Πούτιν θα συλλαμβανόταν σε περίπτωση εισόδου του στην Ουγγαρία, ο προσωπάρχης του Ορμπάν, ο Γκεργκέλι Γκούλιας, είπε σε ενημέρωση των συντακτών ότι το Καταστατικό της Ρώμης δεν είναι ενσωματωμένο στο νομικό σύστημα της Ουγγαρίας. «Αυτές οι αποφάσεις δεν είναι πολύ εύστοχες καθώς οδηγούν τα πράγματα προς την περαιτέρω κλιμάκωση και όχι προς την ειρήνη, αυτή είναι η προσωπική μου υποκειμενική γνώμη», πρόσθεσε ο Γκούλιας.
Ποινική υπόθεση εναντίον του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και των δικαστών που εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για τον Βλαντίμιρ Πούτιν άνοιξε η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας. Η κίνηση αυτή της Ανακριτικής Επιτροπής που είναι το κορυφαίο ανακριτικό όργανο της Ρωσίας, είναι στην πραγματικότητα μια συμβολική χειρονομία περιφρόνησης, τρεις μέρες αφού το ΔΠΔ κατηγόρησε τον Πούτιν και την επίτροπο για τα δικαιώματα των παιδιών Μαρία Λβόβα-Μπελόβα για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, συγκεκριμένα για τον εκτοπισμό παιδιών από την Ουκρανία στην Ρωσία.
Η Ανακριτική Επιτροπή ανέφερε ότι δεν υπάρχει βάση για ποινικές ευθύνες εκ μέρους του Πούτιν και ότι οι αρχηγοί κρατών απολαμβάνουν απόλυτης ασυλίας βάσει σύμβασης του ΟΗΕ του 1973.
Οι ενέργειες του εισαγγελέα του ΔΠΔ παρέχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για εγκλήματα σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του να κατηγορείται ενσυνείδητα ένα αθώο άτομο για διάπραξη εγκλήματος. Ο εισαγγελέας και οι δικαστές θεωρούνται επίσης ύποπτοι «για προετοιμασία επίθεσης εναντίον εκπροσώπου ενός ξένου κράτους που απολαμβάνει διεθνούς προστασίας, προκειμένου να περιπλέξει τις διεθνείς σχέσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ανακριτικής Επιτροπής.
Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την έκδοση του εντάλματος απαράδεκτη αλλά και νομικά άκυρη, καθώς η Ρωσία δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη που δημιούργησε το ΔΠΔ. Σήμερα ανακοίνωσε ότι η απόφαση του ΔΠΔ αποτελεί ένδειξη της «ξεκάθαρης εχθρότητας» που υπάρχει εναντίον της Ρωσίας και εναντίον του Πούτιν προσωπικά. Οι αξιωματούχοι του ΔΠΔ που βρίσκονται στο στόχαστρο της ρωσικής Ανακριτικής Επιτροπής είναι ο εισαγγελέας Καρίμ Χαν και οι δικαστές Τομόκο Ακάνε, Ροζάριο Σαλβαντόρε Αϊτάλα και Σέρχιο Χεράρντο Ουγκάλντε Γκοντίνες.
«Η ποινική δίωξη είναι προφανώς παράνομη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει βάση για απόδοση ποινικών ευθυνών» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ανακριτικής Επιτροπής.
Η απόφαση του ΔΠΔ υποχρεώνει τα 123 κράτη μέλη του δικαστηρίου να συλλάβουν τον Πούτιν και να τον μεταφέρουν στη Χάγη για δίκη, εάν πατήσει το πόδι του στο έδαφός τους.
Ο Πούτιν είναι απίθανο να πάρει αυτό το ρίσκο και η Ρωσία δεν εκδίδει τους πολίτες της, αλλά η σπάνια κίνηση εναντίον ενός εν ενεργεία προέδρου είναι ένα σημαντικό συμβολικό βήμα για να του αποδοθούν ευθύνες για τις συνέπειες της εισβολής του στην Ουκρανία. Η Ουκρανία λέει ότι περισσότερα από 16.000 παιδιά έχουν μεταφερθεί παρανόμως στην Ρωσία ή στα κατεχόμενα από την Ρωσία εδάφη από τότε που άρχισε ο πόλεμος πριν από σχεδόν 13 μήνες.
Η Ρωσία δημόσια έχει πει ότι έχει μεταφέρει χιλιάδες παιδιά από την Ουκρανία στην Ρωσία, ως ανθρωπιστική εκστρατεία για να προστατέψει τα ορφανά και τα παιδιά που εγκαταλείφθηκαν στη ζώνη του πολέμου.