Monday, 23 December, 2024

Ο κοροναϊός αλλάζει τα ταφικά έθιμα σε Ιταλία και Ισπανία

Πενθώντας μόνοι: πώς ο κοροναϊός έχει αλλάξει τον τρόπο που Ιταλοί, Ισπανοί και Γερμανοί θρηνούν και πενθούν για τους δικούς τους ανθρώπους.
Στην Ευρώπη, την Ήπειρο η οποία πλήττεται περισσότερο από την πανδημία του κοροναϊού, οι πολίτες πολλών χωρών δεν έχουν την ευκαιρία ούτε να αποχαιρετήσουν τους νεκρούς συγγενείς και φίλους τους λόγω των αυξημένων μέτρων προστασίας.
Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, οι κηδείες έχουν απαγορευτεί εντελώς ή είναι εξαιρετικά σύντομες, λιτές και γίνονται υπό την παρουσία ελάχιστων συγγενών.
Ο τρόπος που θρηνούν οι άνθρωποι τους δικούς του και τα ταφικά έθιμα έχουν αλλάξει ριζικά στην Ιταλία και την Ισπανία, δύο παραδοσιακές καθολικές χώρες.
Ρεπορτάζ των Financial Times ασχολείται με τα ειδικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί στις χώρες αυτές.
Στην Ιταλία, όπου οι δημόσιες κηδείες έχουν απαγορευτεί, ο στρατός μεταφέρει τις σορούς από τα νοσοκομεία. Στη Μαδρίτη, ένα παγοδρόμιο έχει μετατραπεί σε νεκροτομείο. Επίσης, στην πρωτεύουσα της Ισπανίας οι αρχές απαγόρευσαν την Πέμπτη τις αγρυπνίες.
«Αν είναι τυχεροί, βλέπουν μόνο ένα κλειστό φέρετρο»
Ο Don Gabrielle Bernadelli, ένας 58χρονος παπάς στην ιταλική πόλη Castiglione D’ Adda, έχει χάσει πάνω από 60 μέλη της ενορίας του από τον κοροναϊό. Κανένας από αυτούς δεν κηδεύτηκε με τον παραδοσιακό τρόπο.
Οι κηδείες έχουν απαγορευτεί, μόνο ο ίδιος και ο βοηθός του προσεύχονται για τους νεκρούς για όλη την κοινότητα.
«Πολλοί από τους ενορίτες μου δεν μπόρεσαν καν να δουν ή να μιλήσουν με τους αγαπημένους τους πριν πεθάνουν –αν είναι τυχεροί, βλέπουν μόνο ένα κλειστό φέρετρο», λέει χαρακτηριστικά.
Φρικτή η κατάσταση στη Λομβαρδία
Στη Λομβαρδία έφεραν νεκροθάφτες από άλλες περιοχές λόγω του όγκου των νεκρών. Τα νεκροτομεία και τα κρεματόρια έχουν γεμίσει.
Στο Μπέργκαμο δεν ντύνουν τους νεκρούς. Τα πτώματα μπαίνουν σε σακούλες ασφαλείας ή τυλίγονται με σεντόνι βουτηγμένο σε αντισηπτικό.


Συνήθως οι νεκροί είναι γυμνοί ή έχουν πάνω τους την ποδιά του νοσοκομείου ή τα ρούχα που φορούσαν όταν πέθαναν. Το φέρετρο κλείνει αμέσως για λόγους ασφαλείας.
Υπεύθυνη σε γραφείο τελετών στη Λομβαρδία σημείωσε στους FT ότι δεν έχει ξαναδεί πότε κάτι τέτοιο.
«Τιμούμε τους νεκρούς με μικρές χειρονομίες. Κάποιοι μας ζήτησαν να τους δώσουμε αντικείμενα που φορούσαν οι νεκροί (πχ. δαχτυλίδια) ή ζήτησαν μια τελευταία φωτογραφία πριν κλείσει το φέρετρο».


Βιντεοσκόπηση και live stream κηδειών στη Γερμανία
Ακόμα και στη Γερμανία, η οποία δεν έχει τόσο μεγάλο όγκο νεκρών όσο η Ιταλία και η Ισπανία, τα μέτρα ασφαλείας για τις κηδείες είναι ήδη αυστηρά.
Στις κηδείες επιτρέπονται μέχρι 10 άτομα. Οι συγγενείς και φίλοι πρέπει να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας 1.5 μέτρου και δεν πρέπει να αγγίζουν ο ένας τον άλλον ή να αγκαλιάζουν τους πενθούντες.
Οι νεκροθάφτες στη Γερμανία έχουν πάρει προστατευτικό εξοπλισμό και αντισηπτικά, καθώς περιμένουν ότι θα αυξηθούν οι νεκροί.
Οι οδηγίες των αρχών είναι σαφείς: ο κοροναϊός ίσως μεταδίδεται και από τις σορούς των νεκρών, οπότε τα μέτρα ασφαλείας πρέπει να είναι δρακόντεια.
Κάποια γραφεία τελετών πειραματίστηκαν με καταγραφή σε βίντεο και live streams κηδειών.
tanea.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου