Διπλωματικός ελιγμός ή ειλικρινής η πρόθεση του Ρώσου προέδρου;
Χαραμάδα αισιοδοξίας για την ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία φαίνεται πως προκύπτει από τη σημερινή, δίωρη τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Πιο… ενθουσιώδης, ως συνήθως, ο Τραμπ, που εμφανίζεται πάντως από αναλυτές να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, λόγω των συνεχών διπλωματικών ελιγμών του Πούτιν, έσπευσε να ανακοινώσει ότι Μόσχα και Κίεβο θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις, ενώ ο Ρώσος ηγέτης εμφανίζεται να μίλησε για την υπογραφή μνημονίου με την Ουκρανία, βάσει αμοιβαίων υποχωρήσεων και συμβιβασμών από τις δύο πλευρές -ως γνωστόν, όμως, όταν ο Πούτιν μιλάει για αμοιβαίες υποχωρήσεις, συνήθως δεν συμπεριλαμβάνει τον εαυτό του. Πιο συγκεκριμένα, ήταν εξαιρετικό το κλίμα της συνομιλίας με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, έγραψε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, σε ανάρτησή του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που αναφέρεται στις μεγάλες προοπτικές για τη Ρωσία και την Ουκρανία όταν τελειώσει ο πόλεμος.
Αν δεν ήταν καλό το κλίμα, θα το έλεγα τώρα, παρά στο μέλλον, γράφει ο Τραμπ που λέει ότι οι όροι για την κατάπαυση και την ειρήνευση θα συμφωνηθούν μόνο ανάμεσα στις δύο εμπόλεμες χώρες «επειδή γνωρίζουν λεπτομέρειες μιας διαπραγμάτευσης που κανείς άλλος δεν θα γνώριζε».,
Στη συνέχεια λέει ότι η Ρωσία θέλει να κάνει «μεγάλης κλίμακας εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν τελειώσει αυτό το καταστροφικό “λουτρό αίματος”» ενώ και η Ουκρανία «μπορεί να είναι μεγάλος ωφελημένος στη διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας της». Επισημαίνει ότι ενημέρωσε διεθνείς ηγέτες για τη συζήτηση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο και καταλήγει λέγοντας ότι το Βατικανό «θα ενδιαφερόταν να φιλοξενήσει» τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Στην ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει: Μόλις ολοκλήρωσα τη δίωρη τηλεφωνική επικοινωνία μου με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Πιστεύω ότι πήγε πολύ καλά.
Η Ρωσία και η Ουκρανία θα αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και, το σημαντικότερο, για τον ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ του πολέμου. Οι όροι γι’ αυτό θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο μερών -μόνο έτσι μπορεί να γίνει- επειδή γνωρίζουν λεπτομέρειες μιας διαπραγμάτευσης που κανείς άλλος δεν θα γνώριζε.
Ο τόνος και το πνεύμα της συνομιλίας ήταν εξαιρετικά. Αν δεν ήταν, θα το έλεγα τώρα, παρά αργότερα.
Η Ρωσία θέλει να κάνει μεγάλης κλίμακας ΕΜΠΟΡΙΟ με τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν τελειώσει αυτό το καταστροφικό «λουτρό αίματος» – συμφωνώ με αυτό. Υπάρχει μια τρομερή ευκαιρία για τη Ρωσία να δημιουργήσει τεράστιες ποσότητες θέσεων εργασίας και πλούτου. Οι δυνατότητές της είναι ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ.
Ομοίως, η Ουκρανία μπορεί να είναι ένας μεγάλος ωφελημένος στο εμπόριο, στη διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας της. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα ξεκινήσουν αμέσως. Ενημέρωσα σχετικά τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς Γερμανίας και τον πρόεδρο της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μαζί μου, αμέσως μετά την επικοινωνία με τον πρόεδρο Πούτιν.
Το Βατικανό, όπως εκπροσωπείται από τον Πάπα, δήλωσε ότι θα ενδιαφερόταν πολύ να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις. Ας αρχίσει η διαδικασία!
Η μαραθώνια τηλεφωνική επικοινωνία. Πούτιν: Να υπογράψουμε μνημόνιο, θα χρειαστούν συμβιβασμοί
Είχε προηγηθεί η μαραθώνια τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης πυρός στην Ουκρανία, που ολοκληρώθηκε μετά από δύο ώρες, σύμφωνα με το Ria Novosti. Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για «ειλικρινή και χρήσιμη» συνομιλία.
Όπως όλα δείχνουν, η Μόσχα πρότεινε την έναρξη συζητήσεων για την υπογραφή μνημονίου με το Κίεβο, για την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Σύμφωνα με διαρροές από τη Ρωσία για την «ειλικρινή και ουσιώδη» συνομιλία των δύο ανδρών, μια κατάπαυση του πυρός είναι πιθανή υπό συγκεκριμένους όρους. Η πρόσφατη διμερής συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ρωσία και Ουκρανία πρέπει να βρουν κοινό τόπο με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Ο Πούτιν φέρεται να ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ για την επανέναρξη των συνομιλιών Ρωσίας – Ουκρανίας. Επίσης, σύμφωνα με το RIA Novosti, ανέφερε ότι Μόσχα και Κίεβο πρέπει να βρουν συμβιβασμούς και η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί για την υπογραφή μνημονίου με την Ουκρανία, καθώς υποστηρίζει την ειρηνική διευθέτηση.
Κατά τις διαρροές από το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι οι «ρίζες» που οδήγησαν στον πόλεμο πρέπει να εξαλειφθούν. Σύμφωνα με το Reuters, ο Πούτιν συνδέθηκε από μουσική σχολή που βρισκόταν από το πρωί στο Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ο Τραμπ βρισκόταν στην Ουάσινγκτον. Όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν μέσω κρυπτογραφημένων γραμμών και με την παρουσία μεταφραστών, καθώς ο Πούτιν μιλά μεν κάποια αγγλικά, αλλά χρησιμοποιεί μόνο ρωσικά για τις διαπραγματεύσεις.
Ζελένσκι: Δεν θα αναγνωρίσουμε κανένα έδαφός μας ως ρωσικό, δεν θα αποσύρουμε τα στρατεύματά μας και δεν θα ενδώσουμε σε κανένα τελεσίγραφο της Μόσχας
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι το Κίεβο και οι εταίροι του εξετάζουν το ενδεχόμενο να οργανώσουν μια σύνοδο με τη συμμετοχή του ιδίου, της Ρωσίας, των ΗΠΑ, των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο μετά τις δύο τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ (σ.σ. πριν και μετά, δηλαδή, το τηλεφώνημα του Τραμπ με τον Πούτιν), ο Ζελένσκι είπε ότι ελπίζει η συνάντηση αυτή να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν. Η σύνοδος θα μπορούσε να φιλοξενηθεί από την Τουρκία, το Βατικανό ή την Ελβετία, συμπλήρωσε.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι διέταξε τον σχηματισμό μιας «μόνιμης και διευρυμένης εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας». «Η Ουκρανία δεν φοβάται τις άμεσες συνομιλίες με τη Ρωσία και είναι σημαντικό η ρωσική ηγεσία να μην παρατείνει τον πόλεμο» υπογράμμισε.
Τόνισε ακόμη ότι η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει κανένα έδαφός της ως ρωσικό, δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά της από πουθενά στο έδαφός της και δεν θα ενδώσει σε κανένα τελεσίγραφο της Μόσχας.
Παράλληλα, δήλωσε ότι αναμένει από την Ευρώπη να ανακοινώσει ένα «ισχυρό» νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. «Εάν η Ρωσία δεν σταματήσει τις δολοφονίες, εάν δεν απελευθερώσει κρατούμενους και ομήρους, εάν ο Πούτιν θέσει μη ρεαλιστικούς όρους, τότε αυτό θα σημαίνει ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να παρατείνει τον πόλεμο και αξίζει η Ευρώπη, η Αμερική και ολόκληρος ο κόσμος να συμπεριφερθούν αναλόγως» σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο ίδιος είπε ότι οι ρωσικές προσπάθειες να «εκτοξεύσουν απειλές» κατά της διαπραγματευτικής του ομάδας στην Τουρκία απορρίφθηκαν, και ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία κατάφερε να «κρατήσει τις συνομιλίες σε αξιοπρεπές επίπεδο». «Είμαστε επίσης έτοιμοι για συνάντηση σε επίπεδο ηγετών για την επίλυση των βασικών ζητημάτων» κατέληξε ο Ζελένσκι.
Οι στόχοι των δύο πλευρών… δείτε εδώ