Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας στο Σταντ ντε Φρανς
Σε ατμόσφαιρα «περισυλλογής, κατάνυξης και διακριτικότητας» οι εκδηλώσεις
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κήρυξε σήμερα την έναρξη των εκδηλώσεων μνήμης με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 κάνοντας τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας στο Σταντ ντε Φρανς, βορείως του Παρισιού, όπου σκοτώθηκε πριν από ένα χρόνο το πρώτο από τα 130 θύματα των τζιχαντιστών. Ο Ολάντ, χωρίς να εκφωνήσει ομιλία, έκανε τα αποκαλυπτήρια της πλάκας που έχει τοποθετηθεί στην πύλη D του σταδίου, στο Σεν Ντενί, στη μνήμη του Μανουέλ Ντίας, ο οποίος σκοτώθηκε από την έκρηξη βόμβας που ενεργοποίησε ένας εξτρεμιστής καμικάζι. Έπειτα από ενός λεπτού σιγή και την κατάθεση στεφάνου, ο γιος του θύματος ανέγνωσε κείμενο στο οποίο απηύθυνε έκκληση για επίδειξη «ανεκτικότητας και λογικής», σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.
Στη συνέχεια, ο Γάλλος πρόεδρος, συνοδευόμενος από την δήμαρχο του Παρισιού, Αν Xινταλγκό, επισκέφθηκε όλες τις τοποθεσίες όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές κατά τις επιθέσεις της 13 Νοεμβρίου 2015. Αυτές περιλάμβαναν πέντε μπαρ και εστιατόρια όπου έγιναν αποκαλυπτήρια τιμητικών πλακών, και το θέατρο του Μπατακλάν όπου βρήκαν τον θάνατο 89 άτομα.
Όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα, στις σημερινές εκδηλώσεις μνήμης δεν έγιναν επίσημες ομιλίες, σύμφωνα με τη θέληση και των οικογενειών να γίνουν οι εκδηλώσεις σε μια ατμόσφαιρα «περισυλλογής, κατάνυξης και διακριτικότητας».
Με απρόοπτα η χθεσινή συναυλία στο Μπατακλάν
Μπορεί η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων μνήμης να κηρύχθηκε σήμερα, ωστόσο ανεπίσημα ξεκίνησαν από εχθές το βράδυ με την ιστορικής σημασίας συναυλία στο θέατρο του Μπατακλάν, όπου έναν χρόνο πριν είχαν βρει τραγικό θάνατο από τους τζιχαντιστές 89 άτομα. Μετά από 12 μήνες σιωπής, ο συναυλιακός χώρος άνοιξε ξανά το βράδυ του Σαββάτου με μια συναισθηματικά φορτισμένη συναυλία του Βρετανού τραγουδιστή Sting. Κατά την έναρξη της συναυλίας του, ο 65χρονος μουσικός κάλεσε το κοινό να τηρήσει ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στην γαλλική πρωτεύουσα στις 13 Νοεμβρίου του 2015, ενώ, μιλώντας στα γαλλικά, τόνισε: «Αυτή τη βραδιά, πρέπει να συμβιβάσουμε δύο αποστολές: καταρχάς να θυμηθούμε εκείνους που έχασαν την ζωή τους στην επίθεση, κατόπιν να γιορτάσουμε την ζωή, τη μουσική σε αυτόν τον ιστορικό χώρο».
Το event έλαβε χώρα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, προσελκύοντας την προσοχή των διεθνών media. Δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι είχαν κατακλύσει τους γύρω δρόμους ήδη από τις έξι το απόγευμα, παρά τους περιορισμούς της παρισινής τροχαίας που τους κρατούσαν σε αρκετά μεγάλη απόσταση από τον χώρο. Όπως ήταν αναμενόμενο, αρκετοί κάτοικοι της πόλης έσπευσαν να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης, αποθέτοντας λουλούδια και αφιερώματα κοντά στο σημείο όπου είχαν βρει τραγικό θάνατο τόσοι άνθρωποι.
Παρά την επιτυχία και τη συμβολική αξία της χθεσινής συναυλίας δεν έλειψαν και τα απρόοπτα. Όπως μεταδίδουν σήμερα τα διεθνή μέσα, δύο μέλη του συγκροτήματος Eagles of Death Metal, του συγκροτήματος που έπαιζε στο Μπατακλάν τη μοιραία βραδιά της επίθεσης των τζιχαντιστών, «έφαγαν πόρτα» όταν προσπάθησαν να μπουν στον χώρο για να παρακολουθήσουν τη συναυλία. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, επρόκειτο για τον τραγουδιστή Τζέσι Χιους και ένα άλλο μέλος της μπάντας, που εκδιώχθηκαν κακήν κακώς από τον χώρο από τον διευθυντή του Μπατακλάν, Ζυλ Φρουτός.
«Ήρθαν και τους πέταξα έξω. Υπάρχουν πράγματα που δεν συγχωρούνται», είπε ο Φρουτός στο Γαλλικό Πρακτορείο, αναφερόμενος προφανώς στις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του μετά την τραγωδία, οι οποίες είχαν προκαλέσει έντονες επικρίσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο τραγουδιστής των Eagles of Death Metal είχε προκαλέσει την οργή μεγάλης μερίδας των κατοίκων του Παρισιού, υποστηρίζοντας ότι μετά την επίθεση είδε «μουσουλμάνους να πανηγυρίζουν» στο κέντρο της πόλης. Τα αντι-ισλαμικά του σχόλια αποτέλεσαν αφορμή για να ακυρωθούν δύο συναυλίες της μπάντας στην γαλλική πρωτεύουσα.
Κατά τη διάρκεια μιας άλλης συνέντευξής του σε αμερικανικό δίκτυο, ο Χιους είχε αφήσει επίσης υπόνοιες ότι το προσωπικό ασφαλείας του Μπατακλάν μπορεί να είχε κάποια ανάμιξη στην επίθεση, δήλωση που προφανώς δεν τους συγχώρεσαν ποτέ οι ιδιοκτήτες του θεάτρου. Σε άλλες τοποθετήσεις του, ο τραγουδιστής είχε στραφεί ενάντια και στην αυστηρή νομοθεσία περί οπλοκατοχής στη Γαλλία, η οποία όπως τόνισε «σίγουρα δεν βοήθησε στο να σωθούν ζωές στο Μπατακλάν».
protothema
Παρίσι, ένας χρόνος μετά: Όλες τις τοποθεσίες-στόχους των τζιχαντιστών επισκέφθηκε ο Ολάντ