Καθώς συνεχίζεται η προσφυγική κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο παραδέχτηκε
πως είναι «απολύτως πιθανό» ο στρατός του να βοήθησε τους μετανάστες να περάσουν στην Πολωνία, σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC. Αρνήθηκε, ωστόσο, ότι κάλεσε τους χιλιάδες μετανάστες στην Λευκορωσία για να προκαλέσει κρίση στα σύνορα.
«Νομίζω ότι αυτό είναι απολύτως πιθανό. Είμαστε Σλάβοι. Έχουμε καρδιά. Τα στρατεύματά μας γνωρίζουν ότι οι μετανάστες πηγαίνουν στη Γερμανία», δήλωσε ο Λουκασένκο σε συνέντευξή του στο BBC. «Ίσως κάποιοι να τους βοήθησαν. Αυτό δεν θα το συζητήσω καν», πρόσθεσε.
Αλλά ο Λουκασένκο αρνήθηκε ότι προσκάλεσε τους χιλιάδες μετανάστες για να προκαλέσει κρίση στα σύνορα, ανέφερε το BBC. «Τους είπα ότι δεν πρόκειται να κρατήσω τους μετανάστες στα σύνορα, να τους κρατήσω στα σύνορα, και αν συνεχίσουν να έρχονται από εδώ και στο εξής, και πάλι δεν θα τους σταματήσω, γιατί δεν έρχονται στη χώρα μου, αλλά στην δική σας», δήλωσε ο Λουκασένκο.
Δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Λουκασένκο
Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Λευκορώσος ομόλογός του Αλεξάντερ Λουκασένκο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για την προσφυγική κρίση κατά την οποία τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του Μινσκ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Πρόκειται για την δεύτερη επικοινωνία των δύο ηγετών μέσα σε έναν μήνα.
Νέες κατηγορίες από την Πολωνία – Συνελήφθησαν 45 μετανάστες
Την ίδια ώρα, η Πολωνία κατηγόρησε σήμερα τη Λευκορωσία ότι μετέφερε με φορτηγά εκατοντάδες μετανάστες πίσω στα σύνορα και ότι τους ωθούσε να αποπειραθούν να τα διασχίσουν παράτυπα, λίγες μόνο ώρες μετά την εκκένωση κύριων καταυλισμών τους στα σύνορα.
Η κατηγορία αυτή από την Πολωνία καθιστά σαφές ότι μια όπως φάνηκε αλλαγή στάσης αυτήν την εβδομάδα από το Μινσκ δεν έχει οδηγήσει ακόμη σε επίλυση της μεθοριακής κρίσης, η οποία μετατράπηκε τις τελευταίες εβδομάδες σε σημαντική αντιπαράθεση μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Οι ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούν τη Λευκορωσία ότι προκάλεσε σκόπιμα την κρίση, μεταφέροντας αεροπορικώς χιλιάδες μετανάστες από την Μέση Ανατολή και ωθώντας τους να περάσουν παράτυπα τα σύνορα. Περίπου 10 μετανάστες πιστεύεται ότι πέθαναν ενώ είχαν κατασκηνώσει στο δάσος στα σύνορα μέσα στο ψύχος. Η Λευκορωσία, η οποία υποστηρίζεται από τη Ρωσία, αρνείται ότι υποκίνησε την κρίση σκοπίμως.
Οι λευκορωσικές αρχές εκκένωσαν την Πέμπτη, τους κύριους καταυλισμούς στους οποίους είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες άνθρωποι κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Εκατοντάδες Ιρακινοί μεταφέρθηκαν επίσης πίσω στην πατρίδα τους με την πρώτη πτήση επαναπατρισμού που έγινε από το Μινσκ εδώ και μήνες.
Ωστόσο η εκπρόσωπος της Πολωνικής Συνοριακής Φρουράς Άνα Μιχάλσκα δήλωσε ότι από χθες το βράδυ οι λευκορωσικές αρχές μετέφεραν ήδη με φορτηγά εκατοντάδες μετανάστες πίσω και τους ανάγκαζαν να προσπαθήσουν να διασχίσουν τα σύνορα στο σκοτάδι.
Οι Λευκορώσοι «έφερναν περισσότερους μετανάστες στο μέρος στο οποίο γινόταν μια εξαναγκαστική απόπειρα διέλευσης» των συνόρων, σημείωσε. «Στην αρχή ήταν 100 άνθρωποι, αλλά στη συνέχεια η λευκορωσική πλευρά έφερε περισσότερους ανθρώπους με φορτηγά. Μετά ήταν 500», δήλωσε.
Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι αυτοί που προσπάθησαν να διασχίσουν τα σύνορα χθες το βράδυ από τη Λευκορωσία κοντά στην Ντούμπιτσε Σερκιέβνε έχοντας την υποστήριξη των λευκορωσικών δυνάμεων ανέρχονταν σε περίπου 500. Επίσης σημείωσε ότι η πολωνική συνοριοφρουρά συνέλαβε 45 από τους μετανάστες στη διάρκεια συγκρούσεων κατά τις οποίες κάποιοι πετούσαν πέτρες και δακρυγόνα. «Μέλη αυτής της ομάδας έριξαν πέτρες και κάποιος έριξε επίσης δακρυγόνο προς την κατεύθυνση των πολωνικών δυνάμεων. Την ίδια στιγμή, οι λευκορωσικές υπηρεσίες χρησιμοποίησαν λέιζερ για να τους τυφλώσουν», διευκρίνισε.
«Σαράντα πέντε άνθρωποι συνελήφθησαν και έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν την Πολωνία», συνέχισε. «Η λευκορωσική πλευρά προμηθεύει με δακρυγόνα τους μετανάστες, είναι προφανές ότι δεν τα έφεραν μαζί τους από τις χώρες προέλευσής τους», επέμεινε.
Τέσσερις Πολωνοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, αλλά δεν χρειάστηκε να διακομισθούν στο νοσοκομείο, διευκρίνισε η Μιχάλσκα. Συνολικά η συνοριοφρουρά κατέγραψε χθες 255 απόπειρες διέλευσης των συνόρων.
Από την αρχή της χρονιάς, οι Πολωνοί συνοριοφρουροί έχουν καταγράψει περισσότερες από 34.000 απόπειρες, εκ των οποίων περισσότερες από 6.000 αυτόν τον μήνα, περίπου 17.300 τον Οκτώβριο, περίπου 7.700 τον Σεπτέμβριο και περισσότερες από 3.500 τον Αύγουστο, όταν άρχισε η κρίση. Αν και ο αριθμός των αποπειρών διέλευσης μειώθηκε τον περασμένο μήνα, οι «τελευταίες έγιναν πιο επιθετικές», κατέληξε η Μιχάλσκα.
c