H απόφαση υλοποίηση του προγράμματος απόκτησης 2+6 συστοιχιών των ρωσικών αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία
σφραγίστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν με τον ομόλογό του Τούρκο Ρ.Τ.Ερντογάν.
Πρόκειται για συμφωνία κορυφαία σημασίας σε περιφερειακό επίπεδο ασφάλειας η οποία επηρεάζει άμεσα την Ελλάδα και την ισορροπία δυνάμεων σε Αιγαίο, Θράκη και Ανατολική Μεσόγειο. Μια προμήθεια που από την στιγμή που υλοποιηθεί, συνολικά θα μετατρέψει τον τουρκικό ενάριο χώρο σε απόρθητο οχυρό, σε συνδυασμό με την πλειάδα των εγχώριας ανάπτυξης οπλικών συστημάτων που αναπτύσσει και κατασκευάζει πλέον η Τουρκία, σε μικρότερες κατηγορίες, βέβαια.
O ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια της συνάντησης του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι τα βασικά στοιχεία της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι οι τομείς της αμυντικής βιομηχανίας και ο ενεργειακός τομέας. “Θεωρώ, ότι σήμερα βασικά στοιχεία στη οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, έγιναν η αμυντική βιομηχανία, ο ενεργειακός τομέας και άλλοι τομείς” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.
Η αναφορά στην αμυντική συνεργασία παραπέμπει ουσιαστικά στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας Τουρκίας για πώληση και συμπαραγωγή από την Τουρκία, του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 οι οποίες όπως φαίνεται είναι στο τελικό στάδιο.
Στη ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί την ερχόμενη εβδομάδα, θα βρείτε ένα μεγάλη έρευνα-αφιέρωμα για το πώς η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τους S-400, βάσει των σεναρίων που ήδη μελετά το ΓΕΑ.
Το πλέον τραγικό στην όλη υπόθεση είναι η Ρωσία κυριολεκτικά “παρακαλούσε” την Ελλάδα από το 2008 να προμηθευτεί με ρήτρα αποκλειστικότητας τους S-400 για τους οποίους μάλιστα ο τότε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δ. Γράψας προόριζε λόγω του μακρού βεληνεκούς τους και των εν γένει δυνατοτήτων τους για χρήση τους σε ώρα ανάγκης ως βλημάτων επιφανείας-επιφανείας (τώρα αμπορούμε να αποκαλύψουμε την συζήτηση που είχε ο Δ.Γράψας με τους στρατιωτικούς συντάκτες στις αρχές του 2009 για πλήγμα με S-400 από την Κρήτη του ναύσταθμου στην Σμύρνη σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής).
Ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε.Μεϊμαράκης είχε δηλώσει “Να πάρουμε απόφαση μετά τις εκλογές” όπως είχε αποφασίσει και για την διακρατική συμφωνία με τα ΤΟ BMP-3HEL. Τη συνέχεια την ξέρουμε όλοι.
Δυστυχώς, οι τραγικές πολιτικές ηγεσίες ανέστρεψαν το παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και έδωσαν αυτόν τον τρομακτικό πολλαπλασιαστή ισχύος στον προαιώνιο εχθρό… Κορυφαίο ζήτημα στην ρωσοτουρκική στρατηγική συνεργασία η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού που θα κατασκευαστεί από ρωσικές εταιρείες, και ακολουθεί η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream όλα προγράμματα που “υλοποιούνται όλο και με πιο ταχείς ρυθμούς”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Εδώ τα πράγματα δεν είναι απλά: Η απόκτηση τριών πυρηνικών σταθμών (οι υπόλοιποι θα κατασκευαστούν από την Γαλλία και την Ιαπωνία), ουιααστικά οδηγεί την Αγκυρα σε απόκτηση πυρηνικών όπλων. Παλαιότερα οι ελληνικές “γκρίνιες” προς τους “συμμάχους” για το τι έρχεται, ακουγόταν ως γραφική προσπάθεια συκοφάντησης της Αγκυρας. Τώρα όλοι ξέρουν ότι ο παντελώς ανεξέλεγκτος Ρ.Τ.Ερντογάν θα κατασκευάσει πυρηνικά. Εχει την πρόθεση, τα οικονομικά μέσα, το τεχνικό προσωπικό και σε λίγο θα έχει την πρώτη ύλη.
Τέλος σε ότι αφορά τον αγωγό Tourkish Stream είναι γνωστό ότι αυτός κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση των αμερικανικών συμφερόντων που προκρίνουν και υποστηρίζουν την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ. Ο Tourkish Stream υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αυξήσει και τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Αυτό προϋποθέτει όμως διπλωματικές κινήσεις και πολιτικές συμφωνίες που όμως δεν ευνοούνται από τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας.
Ανακοινώθηκε ότι η ρωσική επενδυτική εταιρεία Russian Direct Investment Fund και η τουρκική εταιρεία Renaissance Construction, θα επενδύσουν το ποσό των 200 εκατομμυρίων η καθεμία σε διάφορα έργα στην Ρωσία. Η συγκεκριμένη ρωσική εταιρεία είχε έρθει και στην Ελλάδα, ένας άλλος κλάδος της ενδιαφερόταν για την απόκτηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, αλλά δεν είχε γίνει δεκτή η συμμετοχή της σε διάφορα έργα λόγω αντιδρασης των Βρυξελλών. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Russian Direct Investment Fund Κιρίλ Ντμίτριεφ, “σήμερα υπεγράφη η πρώτη συμφωνία με την τουρκική εταιρεία Renaissance Construction, η οποία επενδύει σε υποδομές και κατασκευές» «και μαζί θα επενδύσουμε στις κατασκευές νοσοκομείων στην επικράτεια της Ρωσίας”.
Ο ίδιος προσέθεσε, ότι η τουρκική εταιρεία θα επενδύσει και σε άλλους τομείς, ενώ νωρίτερα η ρωσική επενδυτική εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι θα δημιουργηθεί ένα κοινό ρωσο-τουρκικό επενδυτικό Ταμείο με κεφάλαια ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
pronews.gr