Wednesday, 25 December, 2024

Πολωνία: Μετά την απαγόρευση των αμβλώσεων, οι γυναίκες αναζητούν λύση στο εξωτερικό

Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας τον προηγούμενο μήνα, που αυστηροποίησε

ακόμη περισσότερο τη νομοθεσία για τις αμβλώσεις, ουσιαστικά απαγορεύοντάς τες εντελώς, τα τηλεφώνα των οργανώσεων που βοηθούν τις γυναίκες που έχουν αποφασίσει να σταματήσουν την κύησή τους χτυπούν πολύ πιο συχνά.
Σύμφωνα με την Ciocia Basia (Θεία Βάσια), μια μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα το Βερολίνο που στηρίζει τις Πολωνές που θέλουν να πάνε στη Γερμανία για να κάνουν άμβλωση, η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου επιδεινώνει μια ήδη περίπλοκη κατάσταση εξαιτίας της πανδημίας.

“Παρατηρούμε μεγάλη αύξηση στα τηλεφωνήματα. Τριπλάσια σε σχέση με πριν”, δήλωσε η Ούλα Μπέρτιν, εθελόντρια στη ΜΚΟ.

Συντασσόμενο με την επιθυμία του κυβερνώντος, συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) το δικαστήριο απαγόρευσε τις αμβλώσεις σε περίπτωση δυσμορφίας του εμβρύου.
Ακόμη κι αν δεν έχει τεθεί σε ισχύ η απόφαση του Δικαστηρίου, οι γιατροί είναι πιο επιφυλακτικοί να κάνουν αμβλώσεις φοβούμενοι τις κυρώσεις. Η ΜΚΟ έλαβε τηλεφωνήματα από γυναίκες “που είχαν ήδη κανονίσει να προχωρήσουν σε άμβλωση στην Πολωνία, όμως πλέον κανείς δεν δέχεται να το κάνει”, εξήγησε η Μπέρτιν. “Αυτές οι γυναίκες είναι εξουθενωμένες ψυχικά, τραυματισμένες”.

“Τιμωρούνται διπλά διότι το παιδί που περίμεναν αποδείχθηκε ότι είναι άρρωστο και πιθανότατα δεν θα επιβιώσει και παρόλα αυτά τις αναγκάζουν να το γεννήσουν. Είναι ένα συναισθηματικό βασανιστήριο”, κατήγγειλε. Άλλες οργανώσεις παρατηρούν αύξηση των αιτημάτων για βοήθεια, παρά τις δυσκολίες μετακίνησης από τη μια χώρα στην άλλη εξαιτίας της πανδημίας covid-19.
Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας τον προηγούμενο μήνα, που αυστηροποίησε ακόμη περισσότερο τη νομοθεσία για τις αμβλώσεις, ουσιαστικά απαγορεύοντάς τες εντελώς, τα τηλεφώνα των οργανώσεων που βοηθούν τις γυναίκες που έχουν αποφασίσει να σταματήσουν την κύησή τους χτυπούν πολύ πιο συχνά.

Σύμφωνα με την Ciocia Basia (Θεία Βάσια), μια μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα το Βερολίνο που στηρίζει τις Πολωνές που θέλουν να πάνε στη Γερμανία για να κάνουν άμβλωση, η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου επιδεινώνει μια ήδη περίπλοκη κατάσταση εξαιτίας της πανδημίας. “Παρατηρούμε μεγάλη αύξηση στα τηλεφωνήματα. Τριπλάσια σε σχέση με πριν”, δήλωσε η Ούλα Μπέρτιν, εθελόντρια στη ΜΚΟ. Συντασσόμενο με την επιθυμία του κυβερνώντος, συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) το δικαστήριο απαγόρευσε τις αμβλώσεις σε περίπτωση δυσμορφίας του εμβρύου.

Ακόμη κι αν δεν έχει τεθεί σε ισχύ η απόφαση του Δικαστηρίου, οι γιατροί είναι πιο επιφυλακτικοί να κάνουν αμβλώσεις φοβούμενοι τις κυρώσεις.

Η ΜΚΟ έλαβε τηλεφωνήματα από γυναίκες “που είχαν ήδη κανονίσει να προχωρήσουν σε άμβλωση στην Πολωνία, όμως πλέον κανείς δεν δέχεται να το κάνει”, εξήγησε η Μπέρτιν. “Αυτές οι γυναίκες είναι εξουθενωμένες ψυχικά, τραυματισμένες”. “Τιμωρούνται διπλά διότι το παιδί που περίμεναν αποδείχθηκε ότι είναι άρρωστο και πιθανότατα δεν θα επιβιώσει και παρόλα αυτά τις αναγκάζουν να το γεννήσουν. Είναι ένα συναισθηματικό βασανιστήριο”, κατήγγειλε.

Άλλες οργανώσεις παρατηρούν αύξηση των αιτημάτων για βοήθεια, παρά τις δυσκολίες μετακίνησης από τη μια χώρα στην άλλη εξαιτίας της πανδημίας covid-19. Η Άμβλωση χωρίς Σύνορα (AWB), μια πολυεθνική ένωση ΜΚΟ, επεσήμανε ότι μετά την απόφαση του Δικαστηρίου βοήθησε 40 Πολωνές να πάνε στο εξωτερικό για να κάνουν άμβλωση ή προετοίμασε το ταξίδι τους. Αριθμός που είναι διπλάσιος σε σχέση με τον μηνιαίο μέσο όρο.

Σύμφωνα με την Μάρα Κλαρκ της AWB, η ξαφνική αύξηση των αιτήσεων από την Πολωνία οφείλεται και στο γεγονός ότι στη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μετά την απόφαση του δικαστηρίου, το πλήθος φώναζε “το όνομα και το τηλέφωνο της οργάνωσης”.

“Αναζητούν άλλη λύση”

Το δίκτυο προσφέρει πληροφορίες στις Πολωνές για να κάνουν άμβλωση με τη χρήση χαπιών, στο σπίτι, κάτι που επισήμως ούτε απαγορεύεται ούτε επιτρέπεται, καθώς η σχετική νομοθεσία είναι πολύ παλιά και δεν λαμβάνει υπόψη της την περίπτωση. Για τις γυναίκες που χρειάζονται χειρουργική επέμβαση, η AWB προσφέρει πρακτική και οικονομική στήριξη, βοηθώντας τες να κάνουν άμβλωση στην Αυστρία, τη Βρετανία, τη Γερμανία ή την Ολλανδία.

Η Κάσια Ρόζακ, της ολλανδικής οργάνωσης Abortion Network Amsterdam, δήλωσε ότι έλαβε πρόσφατα πολλά τηλεφωνήματα από γυναίκες που περίμεναν να κάνουν νόμιμα άμβλωση σε πολωνικά νοσοκομεία, όμως “τις άφησαν στην τύχη τους”. “Χρειάστηκε να αναζητήσουν άλλη λύση”, εξήγησε. Η Πολωνία, μια βαθιά καθολική χώρα 38 εκατομμυρίων κατοίκων, διαθέτει μια από τις πλέον περιοριστικές νομοθεσίες για τις αμβλώσεις στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο στη χώρα γίνονται λιγότερες από 2.000 νόμιμες αμβλώσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Φεμινιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι παράνομα ή στο εξωτερικό γίνονται περίπου 200.000 ετησίως.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου