Sunday, 17 November, 2024

Πούτιν: ‘Η Άγκυρα λέει ασυναρτησίες’. Καρέ-καρέ η διάσωση του πιλότου

Η Ρωσία θα συνεχίσει την συνεργασία με τη δυτική συμμαχία στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά αυτή θα τεθεί σε κίνδυνο αν υπάρξει νέα κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους, δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν (Vids)

Η κρίση συνεχίζεται ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μεντβέντεφ δήλωσε χθες πως κηρύσσει τον οικονομικό πόλεμο στους Τούρκους, καλώντας τους Ρώσους να φύγουν από τη γειτονική μας χώρα και απειλώντας με διακοπή κάθε εμπορικής σχέσης.

Οι στρατιωτικοί σύνδεσμοι άλλωστε ανάμεσα στα δύο κράτη “πάγωσαν”, ενώ είχαμε και συλλήψεις Τούρκων επιχειρηματιών στη Μόσχα που μετείχαν σε συνέδριο.

Ρώσοι αξιωματούχοι της υπηρεσίας μετανάστευσης συνέλαβαν Tούρκους επιχειρηματίες για παραβίαση των όρων εισόδου στη χώρα. Οι Τούρκοι συμμετείχαν σε συνέδριο για τη γεωργική βιομηχανία στα νότια της Ρωσίας, στην περιοχή Κρασνοντάρ. Συνελήφθησαν το απόγευμα της Πέμπτης επειδή εισήλθαν στην χώρα χωρίς επαγγελματική βίζα.

Συνολικά 39 επιχειρηματίες απελάθηκαν σε μία κίνηση που θεωρείται αντίμετρο για την κατάρριψη του μαχητικού.

Πούτιν: Συνεργασία με τη δύση με προειδοποιήσεις
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε από τη δική του τη μεριά πως η Ρωσία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τους συμμάχους τους στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, αλλά η συνεργασία αυτή θα τεθεί σε κίνδυνο αν υπάρξει κι άλλη κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία.

“Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη συμμαχία της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ. Αλλά σίγουρα, περιστατικά όπως η κατάρριψη αεροσκαφών μας και οι θάνατοι στρατιωτών μας…είναι απολύτως απαράδεκτα», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. «Συνεχίζουμε (με δεδομένο) ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη αυτού του επεισοδίου, αλλιώς δεν θα έχουμε ανάγκη συνεργασίας με κανέναν, με καμία συμμαχία, με καμία χώρα”, τόνισε.

Πρόσθεσε πως η Μόσχα θα διεξάγει συζητήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών για επιχειρήσεις στην Συρία, έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

“Η αμερικανική πλευρά, που ηγείται της συμμαχίας στην οποία η Τουρκία είναι μέλος, γνώριζε που και πότε τα πολεμικά μας αεροσκάφη επιχειρούσαν (την στιγμή του περιστατικού). Και αυτό ήταν ακριβώς το σημείο που η επίθεση συνέβη”, σημείωσε. “Είτε δεν έχουν τον έλεγχο της ροής των πληροφοριών, είτε διέρρευσαν αυτή την πληροφορία, χωρίς να συνειδητοποιούν τις πιθανές επιπτώσεις μιας τέτοιας διαρροής”, πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η μεταφορά πετρελαίου από περιοχές της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτος στην Τουρκία γίνεται σε βιομηχανική κλίμακα, σημειώνοντας πως βρίσκει “δύσκολο να πιστέψει” ότι η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας Άγκυρα δεν γνωρίζει τίποτε γι αυτό, τονίζοντας πως η Ρωσία παρακολουθεί την μεταφορά από αέρος, “μέρα και νύχτα”.

Ο Πούτιν απέρριψε τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι δεν γνώριζε την ταυτότητα του ρωσικού αεροσκάφους πριν την επίθεση. “Είναι όλα ασυναρτησίες και φτηνές δικαιολογίες… αλλά αποτελούν μια επιλογή της τουρκικής πλευράς”, σχολίασε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε πάντως ότι την ερχόμενη βδομάδα θα συναντηθεί στο Βελιγράδι με τον Ρώσο ομόλογο του και ότι θα υπάρξει και συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν. Το σημαντικό, ανέφερε, είναι να επικρατήσει η λογική και να μην κλιμακωθεί η κατάσταση.

Θυμίζουμε άλλωστε πως οι στρατιωτικές επαφές με την Τουρκία διεκόπησαν, έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικό καταδιωκτικό, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Τυχόν οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας θα έβλαπταν πάντως και τις δύο χώρες.

Οι οικονομικοί δεσμοί Ρωσίας-Τουρκίας ήταν ένα πεδίο σε διεύρυνση για τους πρώην εταίρους. Ο Πούτιν και o Ερντογάν, είχαν δεσμευτεί να αυξήσουν τον όγκο των συναλλαγών των δύο χωρών από τα περίπου 25 δισ. δολάρια που αναμένονται φέτος, στα 100 δισ. δολάρια έως το 2020.

Η Ρωσία ήταν ήδη από πέρυσι ο μεγαλύτερος εταίρος της Τουρκίας στον τομέα των εισαγωγών, χάρη στις μεγάλες αγορές ενέργειας, αλλά οι Ρώσοι προμηθευτές πετρελαίου και φυσικού αερίου χρειάζονται την αγορά.

Η σημασία της Τουρκίας ως εμπορικού εταίρου αυξήθηκε το περασμένο έτος όταν η Ρωσία επέβαλε εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από χώρες που συμμετέχουν στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα για τη στάση της στην Ουκρανία.

Οι εισαγωγές από την Τουρκία μειώθηκαν κατά 38,5% σε ετήσια βάση στο διάστημα Ιανουαρίου -Σεπτεμβρίου, αλλά οι εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση έκαναν ακόμη μεγαλύτερη βουτιά της τάξης του 43,1%.

erdoganputin2

“Τα ηχητικά αρχεία είναι χαλκευμένα”
Τα ηχητικά αρχεία όπου έχουν καταγραφεί οι προειδοποιήσεις που απηύθυνε η τουρκική πολεμική αεροπορία στους Ρώσους χειριστές του βομβαρδιστικού προτού το καταρρίψουν είναι χαλκευμένα, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα.

“Πόσο χρόνο τους χρειάστηκε για να δημιουργήσουν ένα τέτοιο αριστούργημα;” σχολίασε η Ζαχάροβα για τα ηχητικά που φέρονται να έδωσαν χθες στη δημοσιότητα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωποι του τουρκικού γενικού επιτελείου τόνισαν στον Ρώσο στρατιωτικό ακόλουθο στην Άγκυρα ότι δεν διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης τα εν λόγω ηχητικά αρχεία.

Πως έγινε η 12ωρη επιχείρηση διάσωσης του Ρώσου πιλότου
Το ρωσικό Su-24, το οποίο κατέρριψε η Άγκυρα την Τρίτη συνετρίβη βόρεια της Λαττάκειας, στη βορειοδυτική Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία, μετά από παραβίαση του εναέριου χώρου του κράτους του Ερντογάν για 17 δευτερόλεπτα.

Οι δύο πιλότοι του αεροπλάνου πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα εκτόξευσης. Ο ένας σκοτώθηκε από πυρά ανταρτών, ενώ ο δεύτερος αγνοούνταν.

“Έντεκα μέλη μιας ειδικής ομάδας των υπηρεσιών Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας και ένας διερμηνέας (ρωσικών), υπό τη διοίκηση ενός αξιωματικού, διείσδυσαν την Τρίτη 3,5 χιλιόμετρα πίσω από τις γραμμές του εχθρού στην ορεινή περιοχή αλ Ατίρα και εντόπισαν τον πιλότο”, αναφέρει η εφημερίδα αλ Ουάταν.

Η αλ Ατίρα βρίσκεται περίπου 12 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα.

Τα πλάνα της διάσωσης και οι μάχες:

“Δεν λάβαμε προειδοποίηση”, λέει ο πιλότος που σώθηκε:
rwsia1

H κατάρριψη ελικοπτέρου που συμμετείχε στις έρευνες με τον θάνατο ενός Ρώσου κομάντo

Σύμφωνα με την εφημερίδα αλ Ουάταν, η επιχείρηση ξεκίνησε στις 11:00 το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) από την αεροπορική βάση Χμέιμιμ, κεντρικό στρατηγείο των ρωσικών δυνάμεων που βρίσκεται νότια της Λαττάκειας, αφού ο ρωσικός στρατός εντόπισε το σημείο όπου κρυβόταν ο πιλότος Κονσταντίν Μουραχτίν. Πενήντα χιλιόμετρα τον χώριζαν από την αεροπορική βάση.

Τα έντεκα μέλη των συριακών ειδικών δυνάμεων, συνοδευόμενα από τον διερμηνέα, κατευθύνθηκαν αμέσως στο σημείο όπου βρισκόταν ο πιλότος, ο οποίος βρισκόταν σε επαφή με Ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Η επιχείρηση διήρκεσε σχεδόν 12 ώρες και ήταν «απολύτως επιτυχημένη», σύμφωνα με την al-Watan, η οποία προσθέτει ότι κανένας από τους στρατιώτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση δεν τραυματίστηκε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “ένα ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος ενημέρωσε τις συριακές ειδικές δυνάμεις για την τοποθεσία του πιλότου, καθώς και για αυτή των τρομοκρατικών ομάδων. (Ο πιλότος) εντοπίστηκε χάρη στο GPS του. Επρόκειτο για μια κούρσα ενάντια στον χρόνο διότι οι τρομοκράτες τον αναζητούσαν επίσης”.

Όμως προτού φτάσουν στον πιλότο οι Σύροι στρατιώτες ενεπλάκησαν σε μάχες με τους αντάρτες, τονίζει η αλ Ουάταν (al-Watan).

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ο πιλότος και όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης θα λάβουν “τιμές από το κράτος”.

news247.gr

Πούτιν: ‘Η Άγκυρα λέει ασυναρτησίες’. Καρέ-καρέ η διάσωση του πιλότου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου