Ακόμη ένας καρχαρίας έγινε πρωτοσέλιδο στα αυστραλιανά μέσα την περασμένη Κυριακή, καθώς επιτέθηκε στον Τσαρλς Τσερνομπόρι, 59 ετών
και πατέρα τριών παιδιών, που έκανε σερφινκ στο Cable Beach της Δυτικής Αυστραλίας . Ένα ζευγάρι τον βρήκε, τον έσυρε στην παραλία και κάλεσε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Όταν έφτασαν, ήταν πολύ αργά για να σώσουν τον κ. Τσερνομπόρι.
Ο θάνατός του ήταν ο όγδοος που συνδέεται με επίθεση καρχαρία στην Αυστραλία φέτος, ένας αριθμός που αγγίζει ρεκόρ του προηγούμενου αιώνα. Το ρεκόρ για επιθέσεις καρχαριών σε ένα χρόνο ήταν το 1929, που ήταν εννέα. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο ετήσιος μέσος όρος ήταν ένας θάνατος.
Τι κρύβεται πίσω από την αύξηση των θανάτων; Το ερώτημα κλονίζει την χώρα, όπου αυξάνεται η πίεση των πολιτών για να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για την προστασία των ακτών της χώρας αυτό το καλοκαίρι καθώς οι άνθρωποι θα τρέξουν έντρομοι στις παραλίες μετά το lockdown.
Οι επιστήμονες βρίσκουν συγκλονιστική την αύξηση των επιθέσεων από καρχαρίες και ψάχνουν να βρουν ποια είναι η αιτία.
«Είναι μάλλον πολύ κακή τύχη»
Οι επιστήμονες επιμένουν ότι η πιθανότητα να τους σκοτώσει καρχαρία είναι ακόμα πολύ χαμηλή. «Είναι πιο πιθανό να πεθάνετε από κεραυνούς ή σε τροχαίο ατύχημα ή παρά από επίθεση καρχαρία», αναφέρουν. Και οι επιθέσεις σε ένα χρόνο δεν παρέχουν αρκετά στοιχεία για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το τι προκαλεί τις επιθέσεις, λένε οι ειδικοί.
Η Δρ. Φοίβη Μέγκερ, που διαχειρίζεται το Australian Shark Attack File είπε ότι παρόλο που ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πεθάνει σε επιθέσεις καρχαριών φέτος είναι υψηλότερος, ο αριθμός των συνολικών απρόοπτων συναντήσεων μαζί τους μέχρι στιγμής είναι 20 και είναι παρόμοιος με τα προηγούμενα έτη κατά μέσο όρο.
«Μπορεί να μην υπάρχει τίποτα σημαντικό που πρέπει να εξηγηθεί εδώ», είπε. «Το γεγονός ότι τα περιστατικά οδηγούν σε θανάτους-είναι μάλλον πολύ κακή τύχη».
Κλιματική αλλαγή
Ο καθηγητής Κούλουμ Μπράουν, Καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Macquarie στο Σίδνεϊ που μελετά τη συμπεριφορά του καρχαρία είπε επίσης ότι η κλιματική αλλαγή, η οποία προκαλεί τη θέρμανση του ωκεανού, θα μπορούσε να οδηγήσει καρχαρίες σε πιο δροσερά εδάφη την ίδια στιγμή που περισσότεροι άνθρωποι συρρέουν στην παραλία τις ζεστές μέρες.
Άλλοι επιστήμονες έχουν προτείνει ότι οι μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες των ωκεανών – το αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών του φαινομένου Λα Νίνια – θα μπορούσαν να μετακινήσουν τα κυνήγι των καρχαριών, οδηγώντας τους σε πιο πυκνοκατοικημένες παραλίες.
Μια άλλη θεωρία είναι ότι οι καρχαρίες θα μπορούσαν να ακολουθούν τις φάλαινες – των οποίων οι πληθυσμοί έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια – στην ετήσια μετανάστευσή τους βόρεια από την Ανταρκτική με σκοπό να τρώνε όσες πεθαίνουν στην πορεία.
«Οι καρχαρίες μετακινούνται απλά προς το σημείο που θα είναι το θήραμά τους», δήλωσε η Βανέσα Περότα, η οποία επίσης ερευνά θαλάσσια αρπακτικά στο Πανεπιστήμιο Macquarie. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι περισσότερες φάλαινες δεν ισοδυναμούν απαραίτητα με περισσότερους καρχαρίες.
Σημειώνεται, ότι οι καρχαρίες δεν κυνηγούν ανθρώπους, αλλά μπορεί να επιτεθούν όταν αισθάνονται ότι απειλούνται.
Οι θάνατοι έχουν επίσης αναζωπυρώσει τη συζήτηση γύρω από τη σφαγή των πλασμάτων, την οποία οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων λένε ότι είναι απάνθρωπη. Τα δίχτυα που τοποθετήθηκαν γύρω από τις παραλίες για την προστασία των κολυμβητών έχουν επίσης ως αποτέλεσμα τους τυχαίους θανάτους χιλιάδων άλλων θαλάσσιων πλασμάτων, συμπεριλαμβανομένων των χελωνών, των ψαριών και άλλων υδρόβιων θηλαστικών.
Ακόμη και ορισμένοι από αυτούς που δέχτηκαν επίθεση από καρχαρίες αντιτίθενται στη σφαγή ή τον πυροβολισμό τους. Η αστυνομία πυροβόλισε περίπου με 25 σφαίρες τον καρχαρία που σκότωσε τον Τσερνομπόρι.
Πηγή: New York Times