Νέα πυρά κατά του ΝΑΤΟ εξαπέλυσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στους Βρετανούς βουλευτές.
Όπως είπε, αισθάνεται ότι η στρατιωτική συμμαχία «δε λειτουργεί σωστά», σχολιάζοντας την αποτυχία της να συμφωνήσει να εφαρμόσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.
Σημειώνεται ότι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC τη νύχτα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι δεν θέλει πλέον να επιμείνει ώστε να πετύχει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.
Κάνοντας άλλο ένα «άνοιγμα» προς τη Μόσχα, δηλώνει έτοιμος για έναν «συμβιβασμό» σε ό,τι αφορά το καθεστώς των αυτονομιστικών εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας.
«Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, μετρίασε τη θέση μου για το θέμα αυτό εδώ και λίγο καιρό, αφότου αντιληφθήκαμε» ότι το ΝΑΤΟ «δεν ήταν έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία» ανέφερε σε αυτήν τη συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ώρα ΗΠΑ. Πριν ξεκινήσει την ομιλία του στη Βουλή των κοινοτήτων, οι Βρετανοί βουλευτές χειροκρότησαν τον Ζελένσκι, ο οποίος παρομοίασε τον πόλεμο με τη Ρωσία με τις προσπάθειες της Βρετανίας εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Δε θέλατε να χάσετε τη χώρα σας όταν οι Ναζί ήθελαν να την πάρουν», σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι «έπρεπε να πολεμήσετε για τη Βρετανία». «Την πρώτη μέρα στις 4 το πρωί δεχτήκαμε επίθεση από πυραύλους κρουζ, όλοι ξύπνησαν, άνθρωποι, παιδιά, ολόκληρη η Ουκρανία και από τότε δεν κοιμόμαστε», είπε. «Όλοι έχουμε αγωνιστεί για τη χώρα μας», πρόσθεσε.
Σημείωσε δε ότι η Ουκρανία αντιμετώπισε τότε αεροπορικές επιδρομές, αλλά όταν η Ρωσία απαίτησε να καταθέσουν τα όπλα, οι Ουκρανοί «συνέχισαν να πολεμούν». Στη συνέχεια εξήγησε πώς εξελίσσεται ο πόλεμος μέρα με τη μέρα, λέγοντας ότι σημειώνονται συνεχείς βομβαρδισμοί σε ολόκληρη τη χώρα. «Αυτό δεν μας έσπασε», τόνισε.
Κάλεσε τον Βρετανό Πρωθυπουργό, να εντείνει την πίεση επί της Ρωσίας και να την αναγνωρίσει ως «κράτος τρομοκράτη», καθώς και να κάνει η Βρετανία αυτό που αναμένεται από μια μεγάλη χώρα. Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι οι κυρώσεις είναι ευπρόσδεκτες, αλλά δεν είναι αρκετές επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να ερευνήσει τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου τους έδωσε ελπίδα ότι θα υπάρξουν συνέπειες υπογραμμίζοντας όμως ότι δεν είναι αρκετό.
«Το ερώτημα για εμάς τώρα είναι να ζούμε ή να μη ζούμε», συνέχισε. «Η απάντηση μπορώ να σας πω ότι είναι ναι, να ζήσουμε». Συνέχισε λέγοντας: «Δε θα υποχωρήσουμε και δε θα ηττηθούμε, θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους, στη θάλασσα και στον αέρα, θα συνεχίσουμε να πολεμάμε για τη γη μας όποιο κι αν είναι το τίμημα. Θα πολεμήσουμε στα δάση, στα χωράφια, στις ακτές, στους δρόμους». Οι Βρετανοί βουλευτές, αλλά και μέλη της Βουλής των Λόρδων που συνέρρευσαν στην αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων, υποδέχθηκαν όρθιοι και με χειροκρότημα τον Ουκρανό Πρόεδρο, όπως έκαναν και στο τέλος της ομιλίας. Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είπε λαμβάνοντας το λόγο μετά από την ομιλία Ζελένσκι ότι μία από τις πιο περήφανες φράσεις αυτή τη στιγμή είναι το «είμαι Ουκρανός» (στα ουκρανικά). Δεσμεύθηκε ότι η Βρετανία θα μετέλθει κάθε διαθέσιμο μέσο «μέχρι ο Πούτιν να αποτύχει».». Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ένας ξένος ηγέτης μίλησε με βουλευτές στην αίθουσα των Κοινοτήτων.
Πηγή: skai.gr