Οι θιασώτες των lockdowns, οι θιασώτες της καραντίνας όχι από γνώση αλλά από άγνοια ηττήθηκαν και μάλιστα οικτρά
Σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας είτε από φόβο, είτε επειδή παρασύρθηκε, είτε επειδή άκουσε σχεδόν μοιρολατρικά… τους επικοινωνιολόγους… εννοούμε τους λοιμωξιολόγους και ελάχιστοι για λόγους κομματικούς, ως πειθήνια όργανα είχαν ταχθεί κατά του σουηδικού μοντέλου για την αντιμετώπιση του κορωνοιού.
Πλέον μπορούν να εξαχθούν ορισμένα συμπεράσματα με βασικότερο, το σουηδικό μοντέλο που σεβάστηκε τον πολίτη, διατήρησε βασικές ατομικές ελευθερίες και δεν υπήρξε ποτέ καθολικό lockdown κέρδισε το αναποτελεσματικό καθολικό lockdown το οποίο η Ελλάδα υποστήριξε ένθερμα και μάλιστα 3 φορές.
Με βάση την στατιστική στην Ελλάδα υπήρξαν 12.400 νεκροί από κορωνοιό με 414 χιλιάδες κρούσματα ενώ στην Σουηδία χωρίς lockdown υπήρξαν 14.574 νεκροί με 1,083 εκατ κρούσματα.
Η Σουηδία διεξήγαγε πολλαπλάσια tests από την Ελλάδα αλλά το κυριότερο δεν είναι αυτό η Σουηδία υπέστη ένα ακόμη κύμα Covid 19 το οποίο δεν σημειώθηκε στην Ελλάδα συγκυριακά και όχι λόγω προγραμματισμού.
Δηλαδή η Σουηδία με ένα ακόμη κύμα κορωνοιού στατιστικά κατάφερε να επιβραδύνει τον κορωνοιό, μια χώρα που ουδέποτε επέβαλλε περιορισμούς στους νέους κάτι που έγινε συστηματικά, λανθασμένα και στα όρια του επιστημονικού παραλογισμού.
Οι Έλληνες επικοινωνιολόγοι,… εννοούμε ‘λοιμωξιολόγοι’ παρέσυραν την κυβέρνηση σε λάθος επιλογές, ήταν ένα μεγάλο λάθος τα lockdowns, τα απαράδεκτα περιοριστικά μέτρα. Δυστυχώς η ενσυναίσθηση συνεχίζει να απουσιάζει στην Ελλάδα καθώς ακόμη επιβάλλονται μέτρα ανόητα, όπως η κατάργηση της μουσικής στα καφέ ή γυμναστήρια ή οι περιορισμοί στην ώρα λειτουργίας των καταστημάτων το βράδυ και πολλά άλλα τα οποία δείχνουν ότι η επιτροπή βιοηθικής έχει απολέσει τον πραγματικό ρόλο της.Δυστυχώς πολλοί πίστεψαν στην Ελλάδα ότι μόνο ο περιορισμός των νέων ή ηλικιωμένων ανθρώπων στα σπίτια τους είναι η λύση αλλά αυτό το μέτρο αποδείχθηκε καταστροφικό στην Ελλάδα καθώς αύξησε τα κρούσματα στις οικογένειες και ουσιαστικά ενίσχυσε το τρίτο κύμα.
Τα περιοριστικά μέτρα ήταν άθλια, λανθασμένα και καταδικάστηκαν από την πλειοψηφία της σουηδικής κοινωνίας, αντιθέτως στην Ελλάδα, οι πολίτες κλείστηκαν στα σπίτια τους για ένα χρόνο και τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια.
Για τον λόγο αυτό το σουηδικό μοντέλο κέρδισε γιατί με τα ίδια αποτελέσματα η Σουηδία έμεινε ανοικτή ως οικονομία και κοινωνία ενώ στην Ελλάδα ως αγέλη αγόμασταν και φερόμασταν χωρίς πυξίδα.
Πώς είναι σήμερα η Σουηδία; Κατάργησε και τη χρήση μάσκας καθολικά
Η Σουηδία αποφάσισε πάλι ως πρωτοπόρος χώρα στην αντιμετώπιση του κορωνοιού χωρίς lockdowns και πλέον δεν απαιτεί ούτε την χρήση μασκών προσώπου.
Όσοι φορούν μάσκες λένε ότι αντιμετωπίζονται με καχυποψία.
Με βάση μια ενδιαφέρουσα ανάλυση του αμερικανικού business insider η Σουηδία, η οποία υιοθέτησε μια μοναδική προσέγγιση για την πανδημία, έχει αποσύρει την χρήση μάσκας.
Όσοι φορούν μάσκες προσώπου λένε στο Insider ότι φοβούνται ή αντιμετωπίζουν καχυποψία από τον πολύ κόσμο.
Η Andreia Rodrigues έφυγε από τη Σουηδία λόγω της στάσης της χώρας απέναντι στον κορωνοιό.
Η Andreia Rodrigues η οποία ζούσε στη Σουηδία για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα της την Πορτογαλία τον Μάρτιο 2021, λέγοντας ότι ένιωθε ανασφαλής να ζει σε μια χώρα όπου η κυβέρνηση δεν είχε κανόνες για τη χρήση μάσκας και όπου οι πολίτες αντιμετώπιζαν την μάσκα με εχθρότητα.
«Πρέπει να κλειστείς στο σπίτι αν φοβάσαι τόσο πολύ για τον κορωνοιό» τις έλεγαν άγνωστοι στον δρόμο.
Το υπουργείο Υγείας της Σουηδίας δεν συνιστά τη χρήση μάσκας ως προληπτικό μέτρο κατά του κορωνοϊού.
Η στρατηγική έρχεται σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες χώρες, όπου η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους παρέμεινε συχνά κανόνας ακόμη.
Κυβερνήσεις και επιστήμονες σε μέρη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι οι μάσκες πιθανότατα θα είναι το τελευταίο μέτρο πριν αποσυρθούν όλα τα μέτρα των lockdowns.
Και ενώ η κυβέρνηση της Σουηδίας τροποποίησε τις συστάσεις της τον Ιανουάριο 2021 ζητώντας από τους ανθρώπους να φορούν μάσκες σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας εξακολουθεί να μην φοράει μάσκα.
Η Σουηδία ακολουθεί εδώ και πολύ καιρό μια διαφορετική στρατηγική
Η Σουηδία έχει υιοθετήσει μια μοναδική προσέγγιση για την πανδημία.
Καθώς άλλα κράτη εφάρμοζαν lockdowns, η Σουηδία επέβαλλε ελάχιστους περιορισμούς, εστιάζοντας κυρίως στα μέτρα κοινωνικής απόστασης.
Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε υψηλότερα από άλλες σκανδιναβικές χώρες, παρά το γεγονός ότι έχουν παρόμοια δημογραφικά στοιχεία πληθυσμού.
Ωστόσο, αυτός ο αριθμός των θανάτων παρέμεινε χαμηλότερος από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που κατακλύστηκαν από τον ιό.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στον σουηδικό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου αριθμού ατόμων που ζουν μόνα τους και της μεγάλης εμπιστοσύνης του πληθυσμού στην κυβέρνηση, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι είναι πιθανό να ακολουθήσουν συστάσεις πιο καθολικά.
Ωστόσο η μη επιβολή lockdowns επικρίθηκε από πολλά κράτη. Ο Anders Tegnell, επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας, είπε επίσης τον περασμένο Ιούνιο ότι, με εκ των υστέρων ανάλυση, χρειάζονται περισσότερα μέτρα.
Ανησυχίες για την ινδική μετάλλαξη
Οι Σουηδοί αξιωματούχοι υγείας προειδοποίησαν ότι ανησυχούν για τοπικά κρούσματα της παραλλαγής COVID Delta και κάλεσαν τους ανθρώπους να εμβολιαστούν για να αποφύγουν ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας.
H Σουηδία καταγράφει εντυπωσιακή βελτίωση στα κρούσματα και στην νοσηλεία ειδικά τον Μάιο μετά από αύξηση των λοιμώξεων την Άνοιξη.
Σχεδόν το 50% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με ένα εμβόλιο, αλλά ο οργανισμός υγείας προειδοποίησε ότι τα άτομα που είχαν λάβει μόνο μια δόση εμβολίου ήταν λιγότερο προστατευμένα έναντι της μετάλλαξης Delta.
Η παραλλαγή Delta, που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, πιστεύεται από τους επιδημιολόγους του Ηνωμένου Βασιλείου ότι είναι 60% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Alpha που ήταν προηγουμένως κυρίαρχη στη Βρετανία, εν μέρει επειδή τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά εναντίον της.
Μέχρι στιγμής, μόνο 71 περιπτώσεις της παραλλαγής έχουν επιβεβαιωθεί στη Σουηδία.
Η παραλλαγή Delta αντιπροσωπεύει περίπου το 90% των νέων κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Από: bankingnews.gr