Sunday, 17 November, 2024

Ρωσία: Βίαια επεισόδια με 10.000 διαδηλωτές, λόγω φυλάκισης ακτιβιστή

Η Ρωσία πλήττεται από τη μεγαλύτερη διαμαρτυρία πολιτών από τότε που ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία με τουλάχιστον 10.000

να βγαίνουν στους δρόμους και να συγκρούονται με τους αστυνομικούς σε μια επαρχιακή πόλη.

Αφορμή για τις μαζικές διαδηλώσεις στάθηκε η φυλάκιση ενός ακτιβιστή που τάχθηκε κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Οι Αστυνομικοί και οι διαδηλωτές ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις και υπάρχουν αναφορές για αρκετούς «τραυματίες» στη διαμαρτυρία στη μικρή πόλη Μπαϊμάκ, στο Μπασκορτοστάν, μια αγροτική περιοχή της Ρωσίας κοντά στα Ουράλια όρη.

Η διαμαρτυρία προκλήθηκε μετά τη φυλάκιση ενός εξέχοντος ακτιβιστή, ο οποίος καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για «υποκίνηση μίσους».

Χάος σε επαρχιακή πόλη της Ρωσίας με χιλιάδες διαδηλωτές

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων έδειχναν διαδηλωτές να πετούν χιονόμπαλες και κομμάτια πάγου και την αστυνομία να απαντά με δακρυγόνα, μεταδίδει η Daily Mail.

Περίπου 300 στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων επιστρατεύτηκαν, αφού οι δυνάμεις επιβολής του νόμου δεν μπόρεσαν να περιορίσουν το ανεξέλεγκτο πλήθος, ενώ η Εθνική Φρουρά της Ρωσίας λέγεται ότι στέλνει εφεδρικές δυνάμεις για να βοηθήσει.

Ένας μάρτυρας δήλωσε: «Χτύπησαν τους ανθρώπους ανελέητα».

Στις συγκλονιστικές μαρτυρίες περιλαμβάνεται μια αναφορά ότι κάποια στιγμή, το εξαγριωμένο πλήθος περικύκλωσε και παγίδευσε τις δυνάμεις ασφαλείας του Πούτιν. Φάνηκε να τους κρατούν ομήρους, απειλώντας να βλάψουν τους αξιωματικούς αν οι διαδηλωτές τραυματίζονταν Οι Αρχές επιστράτευσαν ακόμα και έναν ιμάμη στην κατά βάση μουσουλμανική περιοχή για να προσπαθήσει να αποκαταστήσει την ηρεμία. «Η ομιλία του δεν είχε κανένα αποτέλεσμα», αναφέρθηκε.

Οι συγκλονιστικές εικόνες αποτυπώνουν το χειρότερο περιστατικό βίας στη Ρωσία από τότε που ξεκίνησε ο ευρείας κλίμακας πόλεμος με την Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η φυλάκιση επικριτή του Πούτιν, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Ο επικεφαλής της δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν, Ραντίγιε Καμπίροφ, είχε νωρίτερα κατηγορήσει τον Φάιλ Αλσίνοφ ότι προσέβαλε τους ανθρώπους από την Κεντρική Ασία και τον Καύκασο σε μια ομιλία στη γλώσσα Μπασκίρ, η οποία, όπως επιμένει ο ακτιβιστής, μεταφράστηκε λάθος. Ο ακτιβιστής έχει επίσης ασκήσει δημόσια κριτική στη μεγάλης κλίμακας επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Αλσίνοφ τιμωρήθηκε με πρόστιμο πέρυσι επειδή κατέκρινε την επιστράτευση της Ρωσίας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αποκαλώντας την «γενοκτονία του λαού των Μπασκίρων» σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και λέγοντας ότι η επίθεση της Μόσχας «δεν ήταν ο δικός μας πόλεμος».

Έχει επίσης ασκήσει έντονη κριτική στα έργα εξόρυξης χρυσού στην περιοχή, μια σημαντική πηγή εσόδων για τη Ρωσία σε μια εποχή που η οικονομία της έχει υποφέρει από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει ο δυτικός κόσμος ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία. Ο πρώην λογογράφος του Πούτιν, Αμπάς Γκαλιάμοφ, τόνισε τη σημασία των ταραχών, υποστηρίζοντας ότι είναι ανησυχητικές για το Κρεμλίνο. «Αυτό δεν σημαίνει ότι το καθεστώς εκεί έχει ανατραπεί αυτή τη στιγμή, αλλά σημαίνει ότι κατά την καταστολή της δυσαρέσκειας, οι αρχές θα πρέπει να δράσουν πολύ σκληρά και αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι πολλά επώδυνα παράπονα θα αποθηκευτούν στο ”θησαυροφυλάκιο της μνήμης” του λαού», είπε.

«Αυτό σημαίνει ότι τη στιγμή που τα πράγματα θα πάνε πολύ άσχημα για το καθεστώς, το βάρος των διεκδικήσεων μπορεί να αποδειχθεί εντελώς αβάσταχτο» για την εξουσία του Κρεμλίνου, κάνοντας έναν παραλληλισμό με τις τελευταίες μέρες της ΕΣΣΔ. Η Ρωσία έχει πατάξει τις διαφωνίες καθώς τα στρατεύματα του Πούτιν πολεμούν στην Ουκρανία. Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε πέρυσι ότι 21.000 ακτιβιστές κατά του πολέμου υποβλήθηκαν σε βαριά αντίποινα επειδή μίλησαν κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Ρωσία, Όλεγκ Κοζλόφσκι, δήλωσε τότε: «Η καταστολή στη Ρωσία είναι βαθιά, όπου ένα πολύπλοκο και εκτεταμένο φάσμα τακτικών χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως όπλο για να φιμωθεί η εναντίωση στον πόλεμο.

Οι μαζικές διαδηλώσεις στη Ρωσία είναι σπάνιες, εξαιτίας του κινδύνου σύλληψης που αφορά κάθε συγκέντρωση την οποία οι αρχές θεωρούν ότι δεν έχει εγκριθεί από τις ίδιες. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί την τελευταία διετία γιατί αντιτίθενται στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου