Tuesday, 28 January, 2025

Σκηνές που ραγίζουν καρδιές από τον ξεριζωμό στο Αρτσάχ

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις της Ρωσίας εμφανίστηκαν στην περιοχή Καρβατζάρ του Αρτσάχ. Το χωριό παραδίδεται

στους Αζέρους μετά την εγκληματική στάση των Ρώσων που επέτρεψαν ένα νέο ξεριζωμό. Οι 600 κάτοικοι έχουν ξεκινήσει να μαζεύουν όλα τους τα υπάρχοντα. Καίνε τα σπίτια τους ή τα καταστρέφουν ώστε να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού και των μισθοφόρων τζιχαντιστών.
Ραγίζουν καρδιές οι σκηνές όπου ο πάτερ Χοβαννές ευλογεί τους πιστούς που πήγαν στη μονή Dadivank για να «την αποχαιρετήσουν». Ο ίδιος αρνείται να εγκαταλείψει τη μονή. «Εγώ δεν φεύγω» λέει. «Εγώ θα μείνω στην εκκλησία μου»!
Απομάκρυνε τις σταυρόπετρες που ήταν ακούνητες στη μονή για 800 ολόκληρα χρόνια. Κανείς δεν ρισκάρει να μείνουν εκεί. Ζωντανό παράδειγμα η μεγάλη ιστορική και πολιτιστική καταστροφή στο Ναχιτσεβάν.
Το δημοτικό σχολείο τυλίχτηκε στις φλόγες από τα χέρια του ίδιου του διευθυντή…
Πίκρα και θλίψη… με μια κουβέντα… Ξεριζωμός..
Η μονή Dadivank χτίστηκε από τον 9ο έως τον 13ο αιώνα, τοποθετήθηκε σε έναν λόφο κι απέκτησε και το όνομα Khutavank, “Khut” στα Αρμενικά σημαίνει λόφος. Λέγεται ότι ιδρύθηκε από τον Άγιο Dadi, έναν από τους ακόλουθους του Αποστόλου Θαδδαίου, που τα λείψανά του βρέθηκαν κάτω από την εκκλησία κατά τη διάρκεια ανασκαφών το 2007. Αναφέρεται για πρώτη φορά στην ιστορία από τον Mkhitar Gosh που έζησε στο μοναστήρι για λίγο καιρό. Το συγκρότημα πήρε φωτιά από τους εισβολείς των Σελτζούκων τον 12ο αιώνα αλλά αποκαταστάθηκε αμέσως μετά.


Το μοναστηριακό συγκρότημα του Dadivank αποτελείται από τον Καθεδρικό Ναό του Μνημείου (Katoghike), την Εκκλησία της Παναγίας, το Παρεκκλήσι, το Μνημείο Bell Tower και πολλά βοηθητικά κτίρια. Το κεντρικό κτίριο του μοναστηριού, χτίστηκε το 1214 από τη βασίλισσα Arzou του Haterk. Οι εσωτερικοί τοίχοι του καθεδρικού ναού Memorial είναι πλούσια διακοσμημένοι με τοιχογραφίες. Μια μεγάλη επιγραφή στα Αρμενικά, που καλύπτει ολόκληρο το τείχος της εισόδου του καθεδρικού ναού αναφέρει λόγια της βασίλισσας.
Η αποκατάσταση της τοιχογραφίας του Αγίου Στεφάνου έγινε στην εκκλησία Katoghike το 1214 που χρησιμοποιήθηκε ως στάβλος κατά το κομμουνιστικό καθεστώς.

Ο σύνδεσμος του βίντεο:

https://www.facebook.com/ardemis.nahabetian/videos/3688217014573774
Τα khachkars του Dadivank είναι εξαιρετικά!!! Χαρακτηριστικά της μεσαιωνικής χριστιανικής αρμενικής τέχνης.
Η Μονή Dadivank ανακαινίστηκε το 1994 και σήμερα βρίσκεται στη λίστα των ενεργών μοναστηριών της Επισκοπής του Artsakh της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας.
Σήμερα αυτή η σπουδαία ιστορική τοποθεσία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που βρίσκεται σε ένα παραδεισένιο περιβάλλον διατρέχει σοβαρό κίνδυνο.
Όταν ρωτήθηκε ο πατέρας Hovhannes πως θα σωθεί η ιστορική μονή από την επέλαση των Τούρκων, είπε: «Μόνο ο Θεός μπορεί να σώσει τη μονή. Περίμενα να συμβεί ένα θαύμα για να μην αφαιρέσω τα Khatchkar που έχουν χαράξει και τοποθετήσει οι πρόγονοί μας 800 χρόνια πριν. Φοβόμουν ακόμη μήπως τιμωρηθώ για αυτό. Φοβόμουν και περίμενα ένα θαύμα…».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου