Thursday, 23 January, 2025

Στα μαχαίρια Σόφια-Σκόπια για τους «Βούλγαρους» της “Βόρειας Μακεδονίας”

Νέα αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, με τη Σόφια να ισχυρίζεται τη φορά αυτή ότι πολίτες των Σκοπίων

που προσδιορίζονται ως Βούλγαροι υφίστανται διακρίσεις λόγω της εθνικής τους καταγωγής και τα Σκόπια να απορρίπτουν τους ισχυρισμούς αυτούς και να κάνουν λόγο για ανάμειξη στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ πραγματοποίησε χθες σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας του «για τη λήψη κατάλληλων μέτρων με στόχο την επαρκή προστασία των δικαιωμάτων των Βουλγάρων της διασποράς, όταν οι τελευταίοι αποτελούν στόχο επιθέσεων λόγω του εθνικού τους αυτοπροσδιορισμού», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του.

Αφορμή για τη συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση από το γραφείο του Ρούμεν Ράντεφ, αποτέλεσε η επιστολή του Πολιτιστικού Κέντρου “Ιβάν Μιχάιλοφ” από τα Μπίτολα (Μοναστήρι) της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και μηνύματα που προέρχονται από Βούλγαρους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας «για συχνές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους μόνο και μόνο επειδή αυτοπροσδιορίζονται εθνικά ως Βούλγαροι». Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ποια μέτρα θα ληφθούν προς την κατεύθυνση αυτή.

Το Πολιτιστικό Κέντρο “Ιβάν Μιχάιλοφ” ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2019 στα Μπίτολα, με σκοπό «την προάσπιση των συμφερόντων πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας που αυτοπροσδιορίζονται ως Βούλγαροι».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρούμεν Ράντεφ κάλεσε τη βουλγαρική κυβέρνηση «να λάβει μέτρα κατά των διακρίσεων εις βάρος των εθνοτικών Βούλγαρων στην Βόρεια Μακεδονία» και ζήτησε από τα βουλγαρικά θεσμικά όργανα να διευκολύνουν τις διαδικασίες απόκτησης βουλγαρικής υπηκοότητας για τους «ομοεθνείς μας από την Βόρεια Μακεδονία», όπως ανέφερε. Το Πολιτιστικό Κέντρο “Ιβάν Μιχάιλοφ” από τα Μπίτολα δημοσιοποίησε στις 19 Φεβρουαρίου επιστολή του προς την ηγεσία της Βουλγαρίας, με την οποία ζητά να απλοποιηθούν οι διαδικασίες απόκτησης βουλγαρικής υπηκοότητας για τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας που το επιθυμούν, όπως και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των Βούλγαρων της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι απέρριψε τους ισχυρισμούς του Ρούμεν Ράντεφ και έκανε λόγο για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του. «Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο και σίγουρα εκτός των εσωτερικών πρακτικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, πρόεδρος ενός κράτους- μέλους του ΝΑΤΟ να καλεί τις υπηρεσίες ασφαλείας του να αντιδράσουν σε φερόμενη παραβίαση των δικαιωμάτων πολιτών άλλου κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ» αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του Στέβο Πεντάροφσκι.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Πεντάροφσκι δεν έχει καμία ενημέρωση από τα αρμόδια όργανα για παραβίαση των ανθρωπίνων ελευθεριών και των δικαιωμάτων πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας μόνο και μόνο επειδή δηλώνουν την εθνικότητά τους. «Η αντίδραση του Βούλγαρου Προέδρου είναι αντίθετη στις βασικές αρχές της διεθνούς πολιτικής περί μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις μιας άλλης χώρας. Ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ βρισκόμαστε τακτικά υπό επιτήρηση από τις Βρυξέλλες εδώ και χρόνια, αλλά δεν έχουν καταγραφεί τέτοιες περιπτώσεις, ούτε και στην τελευταία ετήσια Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα μας» αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση του γραφείου του Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας.

Από τη μεριά της, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα δήλωσε στην εθνική τηλεόραση της Βουλγαρίας, “BNT”, ότι περισσότεροι από 100.000 πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας έχουν και βουλγαρική υπηκοότητα, όμως, όπως είπε, υπάρχουν πέφτουν θύματα διακρίσεων και εκφοβίζονται λόγω της εθνικής τους καταγωγής.

Οι σχέσεις μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας γνωρίζουν εντάσεις το τελευταίο διάστημα, μετά το βέτο της Βουλγαρίας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ. Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν τον περασμένο Μάρτιο ότι η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ένωση. Η επίσημη έναρξη αυτών των ενταξιακών διαπραγματεύσεων επρόκειτο να γίνει τον Δεκέμβριο του 2020, όμως η Βουλγαρία έθεσε βέτο, αναφέροντας ότι δεν μπορεί προς το παρόν να στηρίξει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ των 27 και των Σκοπίων, λόγω διαφόρων ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου