Tuesday, 28 January, 2025

Στα 20 δολ. «βλέπουν» τώρα το πετρέλαιο οι αναλυτές

Η προσπάθεια των διεθνών αγορών να σταθεροποιηθούν μετά το χειρότερο ξεκίνημά τους εδώ και πολλά χρόνια «κηλιδώθηκε» από τη νέα βουτιά των τιμών του πετρελαίου

η οποία σε συνδυασμό με την πτώση 5% στο κινεζικό Χρηματιστήριο σκόρπισε νέα ρίγη στους επενδυτές και επανέφερε σενάρια για υποχώρηση των τιμών στα επίπεδα των 20 δολ./βαρέλι στο ορατό μέλλον.
Χθες, ο μαύρος χρυσός «έχασε» και το φράγμα των 32 δολ./βαρέλι υποχωρώντας σε νέα χαμηλά 12ετίας, καθώς ο ένας μετά τον άλλο οι ξένοι οίκοι αναθεωρούν πτωτικά τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις τους και τα κερδοσκοπικά hedge funds που είχαν «ποντάρει» σε ανάκαμψη των τιμών έκλεισαν εσπευσμένα τις θέσεις τους, εντείνοντας τις ρευστοποιήσεις.
Στις 20.40 ώρα Ελλάδος, το πετρέλαιο μπρεντ διαπραγματευόταν στα 30,88 δολ./βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα 31,22 δολ./βαρέλι, με ημερήσιες απώλειες που αγγίζουν το 7% και έρχονται μετά τη βουτιά 10% που κατέγραψαν οι τιμές κατά την πρώτη εβδομάδα του 2016.
Κινεζικός ιός
Βασικός καταλύτης για την υποχώρηση των τιμών του μαύρου χρυσού κατά περίπου 70% από τον Ιούνιο του 2014 είναι η υπερπροσφορά πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά, απόρροια της επιλογής της Σαουδικής Αραβίας να ανοίξει στο φουλ τις στρόφιγγες με στόχο να περιθωριοποιήσει τους ακριβότερους παραγωγούς (ΗΠΑ-Ρωσία).
Στην πετρελαϊκή «εξίσωση» εκτός από την παράμετρο της αυξημένης προσφοράς προστέθηκαν το τελευταίο διάστημα οι φόβοι για μείωση της ζήτησης από την Κίνα, εν μέσω διολίσθησης του γιουάν (το κινεζικό νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά 1,5% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους και κατά 5% περίπου το περασμένο έτος) και ισχυρών ενδείξεων ότι η κινεζική οικονομία κατεβάζει ταχύτητα με ρυθμούς ταχύτερους του αναμενόμενου.
Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένα τοξικό «κοκτέιλ» που εξανέμισε τις όποιες ελπίδες για ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου στο ορατό μέλλον. Ενδεικτικό του αρνητισμού που κυριαρχεί στην αγορά είναι ότι τα κερδοσκοπικά hedge funds αύξησαν τις short θέσεις (που «ποντάρουν» σε περαιτέρω πτώση των τιμών) σε επίπεδα-ρεκόρ που αντιστοιχούν σε προθεσμιακά συμβόλαια πώλησης 363 εκατ. βαρελιών πετρελαίου!
Απαισιοδοξία
«Εάν η πρώτη εβδομάδα είναι ενδεικτική για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, το 2016 θα είναι ένα μακρύ, εξαντλητικό και γεμάτο αστάθεια έτος», σχολίασε ο αναλυτής της PVM Oil Associates. «Η περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε με κακούς οιωνούς (σ.σ. τη βουτιά 7% στη Σαγκάη) και έληξε με μια θετική νότα (τα ισχυρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ), όμως και στις δυο περιπτώσεις η αντίδραση των επενδυτών ήταν η ίδια: «Πούλα, πούλα, πούλα»… Η Κίνα τορπίλισε τις ελπίδες των αισιόδοξων», κατέληξε.
Το κλίμα επιβαρύνθηκε έτι περαιτέρω από χθεσινή έκθεση της Morgan Stanley, η οποία υποστήριξε ότι μόνο η περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου, πολλώ δε μάλλον εάν συνδυαστεί με μια επιθετική υποτίμηση του κινεζικού γιουάν κατά 15%, είναι ικανή να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου κοντά στα επίπεδα των 20 δολ./βαρέλι.
Η Bank of America-Merrill Lynch αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις της για την μέση τιμή του μπρεντ φέτος στα 46 δολ./βαρέλι (από 50 προηγουμένως) και του αμεριακνικού αργού στα 45 δολ./βαρέλι (από 48), ενώ η Societe Generale χαμήλωσε τον πήχη στα 42,50 δολ./βαρέλι για το μπρεντ φέτος (από 53,75 προηγουμένως) και στα 40,50 δολ./βαρέλι για το αμερικανικό αργό (από 49,75).
Υπό το βάρος των εξελίξεων αυτών, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχασαν τα αρχικά τους κέρδη και έκλεισαν με απώλειες της τάξης του 0,5%, ενώ «στο κόκκινο» βρίσκονταν και οι δείκτες στη Wall Street λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης.
ημερησια

Στα 20 δολ. «βλέπουν» τώρα το πετρέλαιο οι αναλυτές

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου