Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, με την στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης»
να διανύει την τρίτη μέρα επιθέσεων κατά των Κούρδων της Συρίας.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις πρώτες 48 ώρες της στρατιωτικής εισβολής της Άγκυρας, ο αριθμός των εκτοπισμένων ξεπερνά τους 75.000 ανθρώπους, ενώ εκφράζονται φόβοι για «ανθρωπιστική καταστροφή».
Συνολικά 17 άμαχοι Κούρδοι έχουν επιβεβαιωθεί ως νεκροί -ανάμεσά τους επτά παιδιά- και τουλάχιστον 65 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση
Ωστόσο, η εκτίμηση για τον αριθμό των νεκρών αμάχων Κούρδων ανέρχεται στους 22, μετά επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σήμερα Παρασκευή, στην κουρδική πόλη Καμισλ.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες εσωτερικής ασφαλείας της υπό κουρδική διοίκηση περιοχής, τουλάχιστον τρεις άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν από την βομβιστική επίθεση. Διασώστες έσπευσαν στο σημείο για τον εντοπισμό νεκρών ή τραυματιών μέσα στα συντρίμμια, ανέφεραν οι υπηρεσίες ασφαλείας σε ανακοίνωση.
Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έχουν αυξήσει τη δράση τους μετά την έναρξη της τουρκικής επίθεσης στη βορειοανατολική Τουρκία αυτή την εβδομάδα, χωρίς να κατηγορούν ευθέως την τζιχαντιστική οργάνωση για την επίθεση.
Ο αριθμός των νεκρών μεταξύ των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων λόγω των εναέριων και επίγειων βομβαρδισμών και των συγκρούσεων με τον τουρκικό στρατό, ανέρχεται σε τουλάχιστον 41 Κούρδους μαχητές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας υποστηρίζει από την πλευρά του ότι οι δυνάμεις του έχουν σκοτώσει 228 Κούρδους πολιτοφύλακες. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, δύο άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη νοτιοανατολική Τουρκία από δυνάμεις των YPG και PKK.
Επιπλέον, δύο στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σήμερα από οβίδες που έριξαν οι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) εναντίον μιας τουρκικής στρατιωτικής βάσης κοντά στην Αζάζ, στη βορειοδυτική Συρία, όπως μεταδίδει το Anadolu.
ΟΗΕ: 100.000 έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους
Μέσω ανακοίνωσης, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη βορειοανατολική Συρία, μετά την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή.
«Οι ανθρωπιστικές επιπτώσεις γίνονται αισθητές ήδη, εκτιμάται ότι 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει ήδη τα σπίτια τους, οι περισσότεροι προστατεύονται στις κοινότητες υποδοχής, αλλά όλο και περισσότεροι φτάνουν σε συλλογικά καταφύγια».
«Ο αριθμός των ατόμων που πλήττονται μπορεί να αυξηθεί πολύ γρήγορα τις επόμενες ημέρες, εάν συνεχιστούν οι επιχειρήσεις», προειδοποιεί ο ΟΗΕ.
Έκλεισε το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στη βορειοανατολική Συρία
Το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της βορειοανατολικής Σύρία αναγκάστηκε να κλείσει αφού τα περισσότερα μέλη του προσωπικού του έφυγαν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).
«Το νοσοκομείο της Ταλ Άμπιαντ, το οποίο υποστήριζαν οι MSF, είναι πλέον κλειστό διότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε αυτό έφυγαν με τις οικογένειές τους», επεσήμανε η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση.
«Καθώς ήταν το μόνο δημόσιο νοσοκομείο στην περιοχή, το νοσοκομείο της Ταλ Άμπιαντ διαδραμάτιζε κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση των αναγκών των κατοίκων της πόλης και των γύρω περιοχών», πρόσθεσε.
«Με τις υγειονομικές υπηρεσίες ήδη να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του πληθυσμού, οι εκτοπισμοί και οι τραυματισμοί που προκαλούνται από τις συγκρούσεις είναι πιθανό να προσθέσουν επιπλέον πίεση στους ήδη περιορισμένους πόρους των νοσοκομείων», τόνισε ο Ρόμπερτ Όνους της αρμόδιος των MSF για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων στη Συρία.
«Νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά της» αναγνωρίζει το ΝΑΤΟ στην Άγκυρα
Στην αναγνώριση των «νόμιμων ανησυχιών» της Άγκυρας «για την ασφάλειά της» προχώρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην τουρκική πρωτεύουσα, σήμερα Παρασκευή.
«Αν και η Τουρκία έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά της, αναμένουμε από αυτή να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε επίσης ότι «δεν θα πρέπει να κινδυνεύσουν» οι πρόοδοι που έχουν καταγραφεί στη μάχη κατά του «Ισλαμικού Κράτους». «Οι μαχητές του Daesh (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) δεν πρέπει να καταφέρουν να αποδράσουν», υπογράμμισε ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο Τσαβούσογλου, απαίτησε πρακτική και «ξεκάθαρη αλληλεγγύη», από τους «συμμάχους» της Τουρκίας στη «νόμιμη» επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία.
«Το να αναμένουμε από τους συμμάχους μας να επιδείξουν αλληλεγγύη είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα», εξήγησε. «Δεν αρκεί να λέτε: “Κατανοούμε τις νόμιμες ανησυχίες σας”. Θέλουμε να δούμε ξεκάθαρη αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός.
Η Ουάσινγκτον καλεί την Άγκυρα «να αποκλιμακώσει την κατάσταση»
Μήνυμα στον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, σημειώνοντας πως «πρέπει να βρει έναν τρόπο να αποκλιμακώσει την κατάσταση» στη βορειοανατολική Συρία πριν γίνει «ανεπανόρθωτη» και υπογράμμισε πως η εισβολή της Τουρκίας μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την Άγκυρα.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο, «ενώ ο υπουργός επανέλαβε ότι εκτιμάμε τη διμερή στρατηγική σχέση μας, αυτή η εισβολή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την Τουρκία», ενώ πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός υπουργός επεσήμανε πως οι ενέργειες της Τουρκίας «μπορεί να βλάψουν αμερικανικό προσωπικό στη Συρία».
«Στο πλαίσιο του τηλεφωνήματος, ο υπουργός Έσπερ ενθάρρυνε έντονα την Τουρκία να διακόψει τις δράσεις στη βορειοανατολική Συρία για να αυξήσει την πιθανότητα οι ΗΠΑ, η Τουρκία και οι εταίροι μας να μπορέσουν να βρουν κοινό δρόμο για την αποκλιμάκωση της κατάστασης πριν αυτή γίνει ανεπανόρθωτη», δήλωσε ο Έσπερ.
Ρώμη: Η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί τον τουρκικό εκβιασμό
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να υποκύψει στις απειλές της Τουρκίας ότι θα ωθήσει εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες προς τις χώρες της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, προσθέτοντας πως η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στη βόρεια Συρία.
«Η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί αυτόν τον εκβιασμό. Οι προσπάθειες της Τουρκίας να υποδεχθεί Σύρους πρόσφυγες δεν μπορεί να γίνουν στη συνέχεια εργαλείο εκβιασμού για μια στρατιωτική πρωτοβουλία την οποία δεν μπορούμε να δεχθούμε και η οποία πρέπει να σταματήσει αμέσως», δήλωσε ο Κόντε σε δημοσιογράφους.
Σε ομιλία του χθες, Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στην ΕΕ να «συνέλθει» και απείλησε πως, αν η Ένωση χαρακτηρίσει «κατοχή» την τουρκική επιχείρηση, τότε εκείνος «θα ανοίξει τις πύλες και θα στείλει 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες» στην Ευρώπη.
Παρίσι: Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά Τουρκίας στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας μετά την επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, συμμάχων των Δυτικών στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών, «θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε η Γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αμελί ντε Μονσαλέν.
«Προφανώς και βρίσκεται στο τραπέζι», απάντησε η Αμελί ντε Μονσαλέν σε ερώτηση για ενδεχόμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας. «Θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», πρόσθεσε.
«Δεν θα παραμείνουμε αδρανείς όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που προκαλεί σοκ σε αμάχους, στις ελεύθερες συριακές δυνάμεις και στη σταθερότητα στην περιοχή», υπογράμμισε η Γαλλίδα υφυπουργός.