Δέκα άμαχοι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε βομβαρδισμό με ρουκέτες εναντίον κωμόπολης και καταυλισμού
εκτοπισμένων στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, το τελευταίο μεγάλο οχυρό των τζιχαντιστών και των ανταρτών στην εμπόλεμη χώρα, όπως ανακοίνωσε η ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στην επαρχία Ιντλίμπ έχει επικρατήσει η Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία), τζιχαντιστική οργάνωση η οποία στην αρχή της χρονιάς εδραίωσε ακόμη περισσότερο την κυριαρχία της σε αυτή την περιοχή, η οποία συνεχίζει να τελεί εκτός του ελέγχου της Δαμασκού, έπειτα από πολύνεκρες μάχες με εξασθενημένες οργανώσεις ανταρτών.
Στην επαρχία εφαρμόζεται υποτίθεται από τον Σεπτέμβριο του 2018 κατάπαυση του πυρός κατόπιν συμφωνίας που υπέγραψαν η Ρωσία, ο ισχυρότερος σύμμαχος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, και η Τουρκία που στηρίζει ορισμένες οργανώσεις ανταρτών.
Αλλά οι δυνάμεις του καθεστώτος δεν έχουν σταματήσει να εξαπολύουν πλήγματα, που έχουν γίνει συχνότερα και φονικότερα εδώ και δύο μήνες. Μόνο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο τα βίαια επεισόδια εκτόπισαν πάνω από 86.500 ανθρώπους, επιδεινώνοντας «μια ανθρωπιστική κατάσταση ήδη επισφαλή», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 10 άμαχοι σκοτώθηκαν χθες όταν στοχοθετήθηκε η κωμόπολη Ουμ Τουίνεχ και γειτονικός πρόχειρος καταυλισμός εκτοπισμένων, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ιντλίμπ. Άλλοι 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν, κατά την ίδια πηγή.
Η κατάπαυση του πυρός που διαπραγματεύθηκαν Μόσχα και Άγκυρα και τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Σεπτέμβριο επέτρεψε να αποφευχθεί η έναρξη επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας του συριακού στρατού.
Η συμφωνία προέβλεπε τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» που θα χώριζε τους τομείς των ανταρτών από τους γειτονικούς που ελέγχει η κυβέρνηση. Ωστόσο δεν εφαρμόζεται παρά μόνο εν μέρει, λόγω της άρνησης των τζιχαντιστών να αποσυρθούν από την ουδέτερη ζώνη.
Η τύχη της Ιντλίμπ αναμένεται να συζητηθεί στον επόμενο κύκλο των συνομιλιών (25η και 26η Απριλίου) στην πρωτεύουσα του Καζακστάν. Τη λεγόμενη διαδικασία της Αστάνας οργανώνουν η Ρωσία και το Ιράν, σύμμαχοι του συριακού καθεστώτος, και η Τουρκία.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters