Μια στο καρφί και μια στο πέταλο ο Β.Σόιμπλε εκφράζει την αισιοδοξία του ότι είναι εφικτό να κλείσει η αξιολόγηση έως το τέλος Απριλίου, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν θα αντιμετωπίσουμε πάλι φέτος μια ελληνική κρίση»
Αναγνωρίζει εμμέσως το δικαίωμα της Ελλάδας να αποφασίσει τα μέτρα, προσθέτοντας, όμως, ότι «ο λογαριασμός πρέπει να βγαίνει» -βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ.
Θα υπάρξουν συζητήσεις για την Ελλάδα στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ, σημειώνει. Επιμένει όμως στο ότι «δεν βλέπω ανάγκη για αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους αυτή τη στιγμή», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «δεν θα επιτρέψουμε να εκβιαστούμε».
Δεν βλέπω ανάγκη για αναδιάρθρωση χρέους – Δεν θα εκβιαστούμε
Εμμένει στη θέση πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο Β. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο Reuters.
«Η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού είναι σαφής: αν η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρωθεί επιτυχώς και τότε προκύπτει η ανάγκη να κάνουμε κάτι για τη βιωσιμότητα χρέους, τότε θα μιλήσουμε γι’ αυτό», δήλωσε. «Έως τώρα δεν μπορώ να συναγάγω από την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους ανάγκη για αναδιάρθρωση χρέους».
«Προς το παρόν δε βλέπω ανάγκη για αυτό» πρόσθεσε.
Μάλιστα εμμέσως ο Σόιμπλε πήρε θέση και σε όσα αποκαλύφθηκαν από τους διαλόγους Τομσεν – Βελκουλέσκου που διέρρευσαν στα WikiLeaks. Το Reuters σημειώνει ότι η Κρ.Λαγκάρντ αρνήθηκε ότι το ΔΝΤ θα οδηγήσει την Ελλάδα κοντά σε χρεοκοπία ως διαπραγματευτική τακτική μετά τις διαρροές από τις οποίες προκύπτει επίσης το ενδεχόμενο να απειλήσει το Ταμείο με αποχώρηση από το πρόγραμμα για να πιέσει τους ευρωπαίους δανειστές να προσφέρουν μεγαλύτερη μείωση χρέους.
«Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα συμφωνήθηκε», τόνισε ο Σόιμπλε. «Σίγουρα δεν θα επιτρέψουμε να εκβιαστούμε. Τηρούμε τις συμφωνίες, αλλά πρέπει και οι άλλοι».
«Δεν θα ζήσουμε πάλι φέτος ελληνική κρίση»
«Δουλεύουμε σκληρά για να κλείσει η ελληνική αξιολόγηση έως τέλη Απριλίου. Αυτό μου φαίνεται πιθανό» είπε ο Β.Σόιμπλε στο Reuters.
Δήλωσε ακόμη πως η συμμόρφωση της Ελλάδας με το πρόγραμμα θα συζητηθεί στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και ότι η συμφωνία είναι εφικτή μέχρι τα τέλη του Απριλίου.
«Είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα φτάσουμε σε ένα φιλικό διακανονισμό. Δεν θα αντιμετωπίσουμε πάλι φέτος μια ελληνική κρίση» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά δε τα μέτρα που απαιτούνται προκειμένου αυτό να καταστεί δυνατό λέει με διπλωματία: «Κανείς δεν ζητάει από την Ελλάδα να εφαρμόσει την συμφωνία κατά γράμμα, αλλά ο λογαριασμός πρέπει να βγαίνει και οι συμφωνηθείσες προϋποθέσεις αντιστοιχούν σε αυτά που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι».
«Είναι σημαντικό η Ελλάδα να μην συνεχίσει να αμφισβητεί αυτά που συμφωνήσαμε από κοινού. Δεν χτίζεται έτσι εμπιστοσύνη» πρόσθεσε.
Η επιχειρηματολογία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών σε ότι αφορά τα αναγκαία μέτρα και την ιδιοκτησία του προγράμματος θυμίζει πολύ αυτή του ΔΝΤ, για το οποίο άλλωστε το Βερολίνο έχει ξεκαθαρίσει και επαναλαμβάνει συνεχώς ότι θεωρεί απαραίτητη την παρουσία του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, με τον Σόιμπλε να επιμένει ότι δεν έχει πειστεί ακόμη ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση, επιβεβαιώνοντας ότι το Βερολίνο πολύ δύσκολα θα κάνει αυτή τη «θυσία» προκειμένου να εξασφαλίσει την παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Μάλιστα στη συνέντευξή του στο Reuters o Σόιμπλε κάνει ένα βήμα παραπάνω και μάλλον επιθετικό προς το ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε να εκβιαστούμε».
Από την άλλη, όμως, και δεδομένης της απαίτησης του ΔΝΤ, δεν αποκλείεται να υπάρξει μια σχετική παραχώρηση για το χρέος έστω για το μέλλον και όχι για «αυτή τη στιγμή». Άλλωστε υψηλόβαθμος γερμανός αξιωματούχος εμφανίζεται πιο διαλλακτικός στο θέμα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι για λήψη αποφάσεων για το χρέος, αναγκαία προϋπόθεση είναι να έχει κλείσει η αξιολόγηση.
Άλλωστε για θέμα «ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» που θα βρεθεί στην ατζέντα της συνόδου του ΔΝΤ μίλησε και ο Επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί.
Newsroom ΔΟΛ
Σόιμπλε: Δεν θα έχουμε και φέτος ελληνική κρίση