Saturday, 23 November, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Αντιμέτωπη με την πλέον σοβαρή κρίση ασφαλείας η Συμμαχία

Αντιμέτωποι με την πλέον σοβαρή κρίση ασφαλείας εδώ και πολλές δεκαετίες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες

στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινάει στις 11 (ώρα Ελλάδας), προκειμένου να καταδικάσουν με όλους τους τόνους τη Ρωσία που θέτει σε αμφισβήτηση την ασφάλεια και την ισορροπία της Ευρώπης.

Μήνυμα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ απηύθυνε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Το ΝΑΤΟ πρέπει να καταλάβει ότι τώρα βρισκόμαστε σε μια γκρίζα ζώνη. Μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Αλλά είμαστε δυνατοί άνθρωποι! Και αμυνόμαστε εδώ και ένα μήνα! Ένας μήνας ηρωικής αντίστασης, ατιμώρητης καταστροφής μιας ειρηνικής χώρας, και μαζί του – ολόκληρη η αρχιτεκτονική της παγκόσμιας ασφάλειας».

Η Ουκρανία μάχεται για την ασφάλεια όλης της Ευρώπης και θα πρέπει να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Σουηδίας μέσω τηλεδιάσκεψης. “Δεν μαχόμαστε μόνο για τον λαό της Ουκρανίας, αλλά για την ασφάλεια της Ευρώπης και έχουμε αποδείξει ότι αξίζουμε να γίνουμε πλήρη μέλη της ΕΕ”, επεσήμανε ο Ζελένσκι.

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν στήριξη στην Ουκρανία εδώ και αρκετά χρόνια και θα ενισχύσουμε τη στρατιωτική, και οικονομική μας βοήθεια στη χώρα, η οποία έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας» δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης»

Ειδικότερα, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν στην Ουκρανία στρατιωτική στήριξη που περιλαμβάνει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, αντιαρματικά όπλα, πυραύλους και καύσιμα, ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης και δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, γιατί ο πόλεμος αυτός δεν πρέπει να μετατραπεί σε σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

«Ο Πρόεδρος Πούτιν έκανε μεγάλο λάθος που ξεκίνησε έναν πόλεμο εναντίον ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου έθνους. Υποτίμησε τη δύναμη του ουκρανικού λαού και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, που επιδεικνύουν πολύ ισχυρότερη αντίσταση από ό,τι ανέμενε», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Στόλτενμπεργκ.

Έναντι της μόνιμης πλέον ρωσικής απειλής, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν για την ανάγκη να αναδιατάξουν τη δύναμη αποτροπής και άμυνας του ΝΑΤΟ, σε μακροπρόθεσμη βάση. Ως πρώτο βήμα, αναμένεται σήμερα να αποφασίσουν την ανάπτυξη νέων τεσσάρων μονάδων μάχης στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Επιπλέον, οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερα σε άμυνα και ασφάλεια. «Υπάρχει μια νέα αίσθηση κατεπείγοντος και αναμένω ότι οι ηγέτες θα αναγνωρίσουν την ανάγκη να επιταχύνουν τις επενδύσεις στην άμυνα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι η όποια χρήση χημικών θα αλλάξει δραστικά τη φύση της σύγκρουσης. «Θα είναι τυφλή παραβίαση του διεθνούς δικαίου με ευρύτατες σοβαρές συνέπειες» δήλωσε.

«Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υπερασπιστεί και να προστατεύσει τους Συμμάχους του έναντι οποιασδήποτε απειλής» πρόσθεσε.

Μπόρις Τζόνσον: Ο Πούτιν πέρασε την κόκκινη γραμμή

«Ο Πούτιν πέρασε την κόκκινη γραμμή της βαρβαρότητας» τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον. «Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να προστατευτούν», προσέθεσε.

Σλοβενία: Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί χημικών εργοστασίων θα μπορούσαν να προκαλέσουν «καταστροφή μεγάλης κλίμακας»

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί χημικών εργοστασίων θα μπορούσαν να προκαλέσουν «καταστροφή μεγάλης κλίμακας», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνσα, προσερχόμενος στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Ανησυχούμε όταν βλέπουμε ότι οι ρωσικές επιθετικές δυνάμεις βομβαρδίζουν εργοστάσια χημικών και παρόμοιες εγκαταστάσεις» σημείωσε. «Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια καταστροφή μεγάλης κλίμακας». Σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν πιστεύει πως ο ρωσικός στρατός θα χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα, σκοπίμως για λόγους τακτικής, ο Σλοβένος πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό θα ήταν «πολύ απερίσκεπτο».

Επίσης, ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα σημείωσε ότι η χώρα του θα αυξήσει πιθανώς τις αμυντικές της δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ τα ερχόμενα χρόνια για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής. «Κανείς δεν μπορεί να αισθανθεί ασφαλής τώρα» σημείωσε, αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη επίθεση από τη Ρωσία σε έδαφος του ΝΑΤΟ. «Ίσως να είναι η Πολωνία, ίσως να είναι οι χώρες της Βαλτικής, αλλά κανείς στην Ευρώπη, ακόμη και αυτές οι χώρες που βρίσκονται μακριά από τα απευθείας σύνορα με τη Ρωσία, ακόμη και αυτές οι χώρες δεν είναι ασφαλείς σήμερα» υπογράμμισε ο Ναουσέντα.

Πηγή: skai.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου