Wednesday, 22 January, 2025

Ταϊλάνδη: Οι πρώτες εικόνες των 12 παιδιών μέσα από το νοσοκομείο

Έπειτα από 18 ημέρες παγιδευμένα στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ της βόρειας Ταϊλάνδης, καθώς και την δραματική διάσωσή τους που καθήλωσε τον πλανήτη, τα 12 παιδιά, αναρρώνουν στο νοσοκομείο

Ο ανταποκριτής του Guardian, ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter ένα βίντεο με τις πρώτες εικόνες των μικρών ηρώων μέσα από το νοσοκομείο, καθώς και ένα δεύτερο με τους γονείς τους να τα παρακολουθούν πίσω από ένα τζάμι, καθότι δεν επιτρέπεται ακόμη να έρθουν σε επαφή μαζί τους, υπό το φόβο μετάδοσης λοιμώξεων, λόγω της αδυναμίας τους Δείτε το βίντεο Φορώντας χειρουργικές μάσκες, οι 12 μικροί ποδοσφαιριστές της ομάδας «Wild Boars» διακρίνονται να χαιρετούν από τα κρεβάτια τους τους γονείς τους πίσω από το τζάμι. Μιλώντας στο CNN ο γιατρός που παρακολουθεί τρία από τα αγόρια ανέφερε ότι εμφάνισαν ελαφριά περίπτωση πνευμονίας, προέβλεψε ωστόσο ότι θα πάρουν εξιτήριο σε περίπου μία εβδομάδα και η διαδικασία ανάρρωσής τους θα χρειατεί περίπου 30 ημέρες. Στο νοσοκομείο εκτυλίχθηκαν στιγμές συγκίνησης. Όπως δήλωσε ο πατέρας του 11χρονου, «Titan», του μικρότερου της ομάδας, ένιωσε ανακουφισμένος που ο γιος του είναι ακόμη υγιήες. «Άρχισα να κλαίω, όλοι αρχίσαμε να κλαίμε. Θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους που έσωσαν το παιδί μου και τον βοήθησαν να έχει μία νέα ζωή. Είναι σαν να ξαναγεννήθηκε», τόνισε ο πατέρας. Τα έβγαλαν από το σπήλαιο κοιμισμένα πάνω σε φορείο «Κοιμισμένα» πάνω σε φορεία βγήκαν από τις στοές ορισμένα από τα παιδιά που είχαν παγιδευτρεί στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, όπως αποκάλυψε σήμερα ένας από τους διασώστες, πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων που Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης που συμμετείχε στην επιχείρηση. «Ορισμένα κοιμούνταν, άλλα κουνούσαν τα δάχτυλά τους ζαλισμένα. Αλλά ανέπνεαν» είπε ο Τσαϊγανάντα Πιρανάρονγκ, ο τελευταίος δύτης που βγήκε από τη σπηλιά μετά τη διάσωση των 12 μικρών ποδοσφαιριστών και του προπονητή τους οι οποίοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι για περισσότερες από δύο εβδομάδες. Σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα και ένα βίντεο που τράβηξαν διασώστες, το οποίο δείχνει κάποια από τα παιδιά που μόλις τα έχουν βγάλει από το σπήλαιο, ναρκωμένα, πάνω σε φορεία. «Η δουλειά μου ήταν να τα οδηγήσω» στην έξοδο, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι τα παιδιά ήταν δεμένα σε ένα φορείο. Γιατροί είχαν πάρει θέση κατά μήκος της διαδρομής για να τα εξετάζουν κατά διαστήματα και να διαπιστώνουν σε τι κατάσταση βρίσκονταν.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Πραγιούτ Τσαν-Ότσα είχε αποκαλύψει από την Τρίτη ότι οι διασώστες χορήγησαν στα παιδιά ένα «ήπιο ηρεμιστικό» για να τα βοηθήσουν να παραμείνουν ήρεμα. Τα 12 αγόρια και ο προπονητής τους έχασαν περίπου 2 κιλά σωματικού βάρους ο καθένας κατά την 17ημερη περιπέτειά τους, αλλά είναι σε καλή κατάσταση. Οι γονείς των τεσσάρων πρώτων, που απεγκλωβίστηκαν την Κυριακή, μπόρεσαν να τα επισκεφθούν, αλλά ήταν υποχρεωμένοι να φορούν προστατευτικές μάσκες και να στέκονται σε απόσταση 2 μέτρων, για προληπτικούς λόγους, ώστε να μην μεταφέρουν τυχόν μικρόβια. Μολονότι τα περισσότερα παιδιά δεν γνώριζαν κολύμπι και κανένα από αυτά δεν είχε καταδυθεί ποτέ, οι διασώστες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτή την επικίνδυνη επιχείρηση διάσωσης επειδή τα επίπεδα του οξυγόνου μέσα στο σπήλαιο μειώνονταν, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων, Ναρονγκσάκ Οσοτανάκορν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα. Η Ταϊλάνδη απηύθυνε έκκληση για βοήθεια σε 13 δύτες «παγκόσμιας κλάσης». Ο Οσοτανάκορν έπλεξε ιδίως το εγκώμιο του Αυστραλού Ρίτσαρντ «Χάρι» Χάρις, που είναι αναισθησιολόγος και δύτης. Χωρίς αυτόν «δεν θα μπορούσε να γίνει η επιχείρηση», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Ο επικεφαλής της μονάδας των ειδικών δυνάμεων που Πολεμικού Ναυτικού που επέβλεψε όλη την επιχείρηση, υποναύαρχος Απακόρν Γιουκονγκάε, χαιρέτισε επίσης τη διεθνή συνεργασία που οδήγησε σε αυτή την επιτυχία. «Δεν είμαστε ήρωες. Η αποστολή ήταν επιτυχής χάρη στη συνεργασία όλων. Για αυτό εκπαιδευόμαστε. Το Ναυτικό έχει ένα σύνθημα: Δεν εγκαταλείπουμε κανέναν», τόνισε. Βοήθεια στην Ταϊλάνδη έστειλαν τις τελευταίες ημέρες η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, το Λάος, η Μιανμάρ, η Κίνα και η Αυστραλία. Συμμετείχαν επίσης εθελοντές διασώστες από τη Δανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τον Καναδά, την Ουκρανία και τη Φινλανδία. Κινδυνεύουν από τη νόσο των σπηλαίων Υπό το φόβο να έχουν προσβληθεί από τη «νόσο των σπηλαίων», οι γιατροί παρακολουθούν νυχθημερόν την κατάσταση της υγείας των δώδεκα αγοριών.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Ταϊλάνδης, τις πρώτες εννέα ημέρες που ήταν εγκλωβισμένα εν αγνοία των σωστικών συνεργείων, τα παιδιά δεν έτρωγαν καλά.Όταν όμως εντοπίστηκαν από τους διασώστες, άρχισαν να τρέφονται σωστά. Τα παιδιά θα παραμείνουν σε καραντίνα τουλάχιστον για μία εβδομάδα. Σύμφωνα με γιατρούς, έχουν πολλές πιθανότητες να αναπτύξουν «ιστοπλάσμωση» ή αλλιώς τη «νόσο των σπηλαίων». Πρόκειται για μία αναπνευστική νόσο, που προκαλείται από την εισπνοή των σπόρων του μύκητα «Histoplasma capsulatum». Για το λόγο αυτό τα δώδεκα παιδιά βρίσκονται σε καραντίνα σε νοσοκομείο της περιοχής, προκειμένου να εξακριβωθεί το εάν έχουν νοσήσει. Ο μύκητας αυτός εντοπίζεται στο χώμα που έχει μολυνθεί από περιττώματα πουλιών και νυχτερίδων. Όταν δηλαδή κάποιος ανακατέψει ή αναταράξει μολυσμένο χώμα και σκόνη, μπορεί να εισπνέει τους σπόρους οι οποίοι εισέρχονται στο σώμα μέσω των πνευμόνων.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου