Tuesday, 24 December, 2024

Τι είναι η βόμβα υδρογόνου που έριξε ο Κιμ. Πιο επικίνδυνη απ’ την ατομική, ικανή για παγκόσμιο όλεθρο

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι έκανε επιτυχώς την πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου, μια κίνηση που καταδικάστηκε από όλο τον κόσμο. Τι είναι όμως η βόμβα που δοκίμασε ο Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν;

Τον Δεκέμβριο, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν είχε αφήσει να εννοηθεί πως το πυρηνικά εξοπλισμένο κράτος του έχει κατασκευάσει μια βόμβα υδρογόνου. Μετά από τρεις αποτυχημένες δοκιμές, σήμερα ανακοινώθηκε πως η χώρα έκανε μια επιτυχή, τέταρτη δοκιμή, η οποία προκάλεσε σεισμό μεγέθους 5,1 βαθμών κοντά σε γνωστή τοποθεσία πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.
Η βόμβα αυτή ήταν ένας μηχανισμός κατασκευασμένος σε μικρό μέγεθος. “Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών”, που κυβερνάει τη χώρα, μετέδωσε η επίσημη βορειοκορεατική τηλεόραση.
Οι διαστάσεις της βόμβας που φέρεται να έριξε η Βόρεια Κορέα είναι εξαιρετικά μικρές και μπορούν να ενσωματωθούν στην κεφαλή ενός βαλλιστικού πυραύλου.
Αμέσως όλος ο κόσμος άρχισε να ψάχνει περαιτέρω πληροφορίες για το είδος και τη δύναμη του εν λόγω όπλου, την ώρα που οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη αποδοκιμάζουν τη δοκιμή που ανακοίνωσε η Πιονγκγιάνγκ.
Ας δούμε τι είναι η βόμβα υδρογόνου
Η βόμβα υδρογόνου είναι ένα σύγχρονο θερμοπυρηνικό όπλο, εκρηκτικό μηχάνημα, που η λειτουργία του βασίζεται στη σύντηξη πυρήνων βαρέων ισοτόπων του υδρογόνου (δευτερίου και τριτίου) σε πυρήνες ηλίου.
Κατά τη σύντηξη αυτή παράγεται τεράστια ποσότητα ενέργειας που συνοδεύεται από μεγάλο θερμικό κύμα, ωστικό κύμα και ραδιενεργό ακτινοβολία. Η Υδρογονοβόμβα, όπως επίσης λέγεται, αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950, και από τις δύο πλευρές του τότε “Ψυχρού πολέμου”, και μέχρι σήμερα αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα όπλα μαζικής καταστροφής στον πλανήτη.
Γνωστή διεθνώς και ως H-Bomb (Hydrogen Bomb), συγκριτικά είναι 100 έως και 1.000 φορές πιο καταστροφική απ’ ό,τι μια απλή ατομική βόμβα σχάσης.
Ο πυρήνας μιας υδρογονοβόμβας αποτελείται από άτομα δευτερίου (21H) και τριτίου (31H), τα οποία είναι βαρέα ισότοπα του υδρογόνου. Για την πυροδότηση μιας υδρογονοβόμβας προαπαιτείται μια μικρότερη έκρηξη σχάσης δηλαδή μιας μικρής ατομικής βόμβας, συνήθως πλουτωνίου, η οποία λαμβάνει χώρα στο περίβλημα του πυρήνα υδρογόνου. Αυτή η πρώτη έκρηξη αυξάνει την θερμοκρασία του πυρήνα σε 100 εκατομμύρια Βαθμούς Κελσίου οδηγώντας έτσι σε σύντηξη το δευτέριο και το τρίτιο, παράγοντας άτομα ηλίου και νετρόνια με ταυτόχρονη έκλυση τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας.
Η καταστροφική της ισχύ μεγιστοποιείται από την ενέργεια των απελευθερωμένων νετρονίων, τα οποία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες είναι σε θέση να αντιδράσουν ακόμα και με τα πιο αδρανή ραδιενεργά υλικά όπως το απεμπλουτισμένο ουράνιο, πράγμα αδύνατο σε μικρότερες ενεργειακές συνθήκες. Αυτό το κύμα ενέργειας υπερδιπλασιάζει την απόδοση της βόμβας αφήνοντας παράλληλα πίσω του και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του με την δημιουργία ραδιενεργών καταλοίπων. Η πρώτη έκρηξη βόμβας υδρογόνου έγινε στις 31 Οκτωβρίου (1η Νοεμβρίου τοπική) 1952 στην ατόλη Enewetak, στα Νησιά Μάρσαλ του Ειρηνικού ωκεανού από τις ΗΠΑ. Η έκρηξη εξαέρωσε 80 τόνους εδάφους και είχε 8 μίλια διάμετρο με 27 μίλια ύψος. Στις 12 Αυγούστου στη Σοβιετική Ένωση πραγματοποιείται η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου. Το πιο ισχυρό πυρηνικό όπλο αυτού του τύπου που χρησιμοποιήθηκε ποτέ ήταν μια βόμβα πυρηνικής σύντηξης, η Tsar Bomba, που δοκιμάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση στο νησί Νόβαγια Ζέμλια του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού στις 30 Οκτωβρίου 1961.
Η ισχύς της ισοδυναμούσε με 57.000.000 τόνους ΤΝΤ. Εξερράγη 4 χλμ πάνω από το έδαφος. Μπορούσε να προκαλέσει εγκαύματα 3ου βαθμού σε απόσταση 100 χλμ, ενώ η δόνηση από την έκρηξη έγινε αισθητή μέχρι και τη Φινλανδία. Η βόμβα ζύγιζε 27 τόνους. Δοκιμή για υδρογονοβόμβα έχει κάνει και η Κίνα με την πρώτη να λαμβάνει χώρα στις 17 Ιουνίου του 1967, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία. Ο στόχος της Κίνας ήταν να παράγει μια θερμοπυρηνική συσκευή απόδοσης τουλάχιστον ενός μεγατόνου που θα μπορούσε να ριφθεί από ένα αεροσκάφος ή να μεταφερθεί σε βαλλιστικό πύραυλο. Αυτής της θερμοπυρηνικής δοκιμής προηγήθηκαν αρκετές δοκιμαστικές εκρήξεις, για να ελεγχθούν τα θερμοπυρηνικά σχέδια, τα χαρακτηριστικά και η απόδοση ισχύος. Σημειώνεται ότι οι βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι ήταν ατομικές και μέχρι στιγμής δεν έχουν χρησιμοποιηθεί βόμβες υδρογόνου σε πόλεμο. Σήμερα, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να ενισχύει το πυρηνικό της πρόγραμμα προκειμένου να μπορεί να προστατευτεί από τις εχθρικές πολιτικές των ΗΠΑ.
Το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας μετέδωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν θα εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα όσο οι ΗΠΑ εμμένουν στην, όπως την χαρακτήρισε “επιθετική τους στάση”.
Η Βόρεια Κορέα πρόσθεσε ότι θα ενεργεί ως ένα υπεύθυνο πυρηνικό κράτος και δεσμεύτηκε να μην κάνει χρήση των πυρηνικών της όπλων αν δεν παραβιαστεί η εθνική της κυριαρχία. Επίσης, σημείωσε ότι δεν θα μεταφέρει τις πυρηνικές της δυνατότητες σε άλλες πλευρές.
Χρήστος Δεμέτης

Τι είναι η βόμβα υδρογόνου που έριξε ο Κιμ. Πιο επικίνδυνη απ’ την ατομική, ικανή για παγκόσμιο όλεθρο

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου