Tuesday, 19 November, 2024

Τουρκία: Η μεγάλη φυγή των στρατηγών

Ο στρατηγός Γεντί Γιλντίζ είχε διατελέσει αρχηγός της ταξιαρχίας άμεσης επέμβασης της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Ικανός στρατιωτικός, με καλές διασυνδέσεις

βρέθηκε ξαφνικά στη Γερμανία και ζήτησε πολιτικό άσυλο, με αποτέλεσμα να ζει τώρα σε στρατόπεδο προσφύγων. Κατά τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας, ο Γιλντίζ, που σημαίνει στα τουρκικά ο επτάστερος, πέρασε από την Ελλάδα για να καταλήξει σε γερμανικό έδαφος.
Aπό τη 15η Ιουλίου του 2016, ημέρα του πραξικοπήματος, έχουν τεθεί εκτός στρατεύματος και βρίσκονται είτε υπό περιορισμό στην κατοικία τους, είτε στη φυλακή, είτε έχουν πλήρως αποπεμφθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις 180 στρατηγοί, ναύαρχοι και πτέραρχοι. Ο Μεχμέτ Γιαλινάλπ είναι ο δεύτερος στρατηγός που ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Γερμανία. Όλα αυτά τα τελευταία δύο 24ωρα. Όμως, όπως γράφει και η σημερινή «Hürriyet», το σύνολο των στρατηγών, πτεράρχων και ναυάρχων που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε ευρωπαϊκές χώρες και έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο ανέρχεται στους 9. Το ζήτημα αυτό προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στην Άγκυρα, διότι διαταράσσει εκ των πραγμάτων τις σχέσεις της Τουρκίας με μία σειρά από χώρες της Ευρώπης, με τις οποίες ούτως ή άλλως η πολιτική επικοινωνίας έχει γίνει εξαιρετικά δυσχερής. Σύμφωνα με την εφημερίδα που επικαλείται πηγές των μυστικών υπηρεσιών, ένας μεγάλος αριθμός στρατιωτικών διαφόρων βαθμίδων βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη, προσπαθώντας να ανακαλύψει τρόπους θεσμοποίησης της φυγής τους.
Οι στρατιωτικοί αυτοί βρίσκονται στην Ελλάδα, που εκ των πραγμάτων είναι και η πρώτη δίοδος διαφυγής, στη Γερμανία, όπου ως γνωστόν υπάρχουν μεγάλες νατοϊκές βάσεις στις οποίες υπηρετούν Τούρκοι αξιωματικοί, και όλως περιέργως στην Ισπανία. Το φαινόμενο αυτό έχει λάβει διαστάσεις πλημμυρίδας και αναγκαστικά απασχολεί τόσο το επιτελείο του Ερντογάν όσο και το τουρκικό ΓΕΕΘΑ.

Εκτός μάχης το 50% των ανώτατων στελεχών
Πρέπει να επισημανθεί ότι από τη 15η Ιουλίου του 2016, ημέρα του πραξικοπήματος, έχουν τεθεί εκτός στρατεύματος και βρίσκονται είτε υπό περιορισμό στην κατοικία τους, είτε στη φυλακή, είτε έχουν πλήρως αποπεμφθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις 180 στρατηγοί, ναύαρχοι και πτέραρχοι.
Οι μαζικές εκκαθαρίσεις έχουν πλήξει όλο τον κορμό της διοικητικής αλυσίδας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε όλα τα όπλα και σε όλες τις βαθμίδεςΤο σύνολο των θέσεων που προβλέπει το οργανόγραμμα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για τους βαθμούς των στρατηγών, πτεράρχων και ναυάρχων ανέρχεται στους 360. Αυτό σημαίνει ότι το 50% των εν ενεργεία ανώτατων στελεχών του τουρκικού στρατεύματος, που υπηρετούν εκ του οργανογράμματος σε όλες τις θέσεις, διοικητικές ή επιχειρησιακές, αιχμής, βρίσκεται εκτός ενεργού δράσης. Ο καθείς αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό για τη ραχοκοκκαλιά του συστήματος διοίκησης, δεδομένου ότι το τσουνάμι απομακρύνσεων από την ενεργό υπηρεσία έχει επεκταθεί και προς τα κάτω, δηλαδή στις βαθμίδες των μεσαίων αξιωματικών, καθώς και των κατώτερων αξιωματικών.
Με λίγα λόγια, οι μαζικές εκκαθαρίσεις έχουν πλήξει όλο τον κορμό της διοικητικής αλυσίδας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε όλα τα όπλα και σε όλες τις βαθμίδες.
Δεν υπάρχουν πιλότοι
Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, το μεγαλύτερο πλήγμα στην αλυσίδα διοικήσεως έχουν δεχτεί κατ’ αρχάς η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, στη συνέχεια το Ναυτικό και κατόπιν οι Ειδικές Δυνάμεις και οι μηχανισμοί της ελίτ του τουρκικού στρατεύματος.
Κατά τους ειδικούς, στο ΝΑΤΟ αλλά και σε εκείνους που υπηρετούν στα Ινστιτούτα σε πρώην ανατολικές χώρες που ειδικεύονται σε θέματα αμύνης, η κατάσταση αυτή υποχρεώνει την τουρκική στρατιωτική μηχανή να δουλεύει σε χαμηλές στροφές. Είναι φανερό, δε, πως η κατάργηση -προσωρινή ή μακροπρόθεσμη- των παραγωγικών σχολών του τουρκικού στρατού επιτείνει το πρόβλημα.
Η λύση που έδωσε προσωρινά ο ίδιος ο Ερντογάν είναι η δημιουργία στρατιωτικού πανεπιστημίου, με τη μαζική είσοδο νέων παιδιών. Η προοπτική είναι η δημιουργία ενός «φυτωρίου» με έμπιστα στελέχη στο τουρκικό στράτευμα.
Ζητείται χρόνος
Η λογική αυτή προκαλεί ακόμα περισσότερα προβλήματα για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά στην ίδια την πολιτική επιλογή των σπουδαστών. Επιλογή, η οποία ήταν δεδομένη και μάλιστα στη βάση των νατοϊκών στάνταρτ, όταν λειτουργούσαν ακόμη οι παραγωγικές στρατιωτικές σχολές. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ο χρόνος. Το στρατιωτικό πανεπιστήμιο ιδρύθηκε μόλις πριν από λίγους μήνες, η στελέχωσή του είναι ήδη προβληματική και οι πρώτες φουρνιές αξιωματικών λογικά αναμένονται σε 5-6 χρόνια.
Από δημοσιεύματα έχει γίνει ήδη γνωστό ότι αυτήν τη στιγμή καλύπτονται ανάγκες τόσο στην Πολεμική Αεροπορία όσο και στο Πολεμικό Ναυτικό της γείτονος με αθρόες επανατοποθετήσεις, σε επιχειρησιακές θέσεις, συνταξιούχων αξιωματικών κι άλλων στρατιωτικών που είχαν για διάφορους λόγους τεθεί εκτός στρατεύματος. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στους πιλότους αεροσκαφών όπου έχει κατέβει επικίνδυνα το όριο ηλικίας ή έχει ανέβει επικίνδυνα, ανάλογα με τους σχηματισμούς.
Για τους ειδικούς η παρούσα κατάσταση δημιουργεί προβληματισμό για την ποιοτική επιχειρησιακή δυνατότητα των μάχιμων μονάδων της τουρκικής Αεροπορίας. Σε μικρότερο βαθμό μεν, παρατηρείται αποστελέχωση στις μάχιμες μονάδες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία του.
Zougla Newsroom

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου