Τουρκία: Προς νέες βουλευτικές εκλογές, πολύ πιθανόν το Νοέμβριο
Ολοταχώς προς νέες βουλευτικές εκλογές, πολύ πιθανόν το Νοέμβριο, οδεύει η Τουρκία μετά τη σημερινή συνάντηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού και ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Αχμέτ Νταβούτογλου με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Εκ των δηλώσεων πάντως προκύπτει ότι ποτέ δεν υπήρξε θέμα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, αφού η πρόταση του Νταβούτογλου αφορούσε απλώς το σχηματισμό εκλογικής κυβέρνησης.
Ξεκινά στην Τουρκία μια νέα προεκλογική περίοδος κατά την οποία αναμένεται το βασικό σημείο αναφοράς να είναι η στάση των κομμάτων μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015.
Μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Κιλιτσντάρογλου, ο Νταβούτογλου είπε πως «οι εκλογές είναι το μοναδικό ενδεχόμενο». Άφησε όμως αναπάντητες τις ερωτήσεις για το αν θα κρατήσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ή θα την παραδώσει στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συνεπώς, δεν είναι ακόμη γνωστό αν θα δοθεί εντολή στο δεύτερο κατά σειρά κόμμα, δηλαδή στον ηγέτη του ΡΛΚ Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ούτε αν οι εκλογές θα προκηρυχθούν από την εθνοσυνέλευση ή από τον Πρόεδρο Ερντογάν. Επίσης δεν είναι γνωστό αν θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές η υπάρχουσα κυβέρνηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού ή θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Ο Κιλιτσντάρογλου μετά τη συνάντηση είπε πως ο Νταβούτογλου πρότεινε δύο πράγματα. Πρώτον να σχηματιστεί εκλογική κυβέρνηση από τα δύο κόμματα και δεύτερον το ΡΛΚ να στηρίξει εκλογική κυβέρνηση μειοψηφίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. «Δεν μας προτάθηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού», είπε ο Κιλιτσντάρογλου.
Ερωτηθείς για τα κεφάλαια στα οποία υπήρξε διαφωνία κατά τις συνομιλίες με τον Νταβούτογλου, ο Κιλιτσντάρογλου είπε «μα δεν υπήρξαν κεφάλαια». Απαντώντας στην ερώτηση αν ο ίδιος θεωρεί ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν επέδρασε ώστε να μην σχηματιστεί κυβέρνησης συνασπισμού και να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές, ο Κιλιτσντάρογλου είπε «θα πρέπει να ερωτηθεί η κοινή γνώμη και ο Νταβούτογλου γι’ αυτό».
Η σημερινή εξέλιξη δικαιώνει αυτούς οι οποίοι από την πρώτη στιγμή προεξοφλούσαν την επιθυμία του ΚΔΑ να επαναληφθούν οι εκλογές. Η ίδια επιθυμία ισχύει και για τον Ερντογάν. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα δείξει αν η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος θα τιμωρήσει ή όχι το ΚΔΑ για την αποφασιστικότητά του να επαναληφθούν οι εκλογές, επειδή δεν κατάφερε την διατηρήσει την αυτοδυναμία στις εκλογές της 7ης Ιουνίου.
Με τη σημερινή εξέλιξη διαψεύστηκαν και όσοι υπολόγιζαν στην αυτονομία του Νταβούτογλου έναντι του Ερντογάν. Με άλλα λόγια δικαιώθηκαν όσοι έλεγαν ότι ο Ερντογάν θα καθορίσει τις εξελίξεις. Ο τελευταίος από την πρώτη στιγμή μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου δεν έκρυβε την επιθυμία του για επανάληψη των εκλογών.
Κιλιτσντάρογλου: Χάθηκε μια «ιστορική ευκαιρία»
Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε σήμερα ότι ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου του πρότεινε να σχηματιστεί μια βραχύβια κυβέρνηση συμμαχίας ή να στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας και ουδέποτε του πρότεινε να σχηματιστεί μια συμμαχία.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αφού έγινε γνωστό πως το CHP δεν κατέληξε σε συμφωνία με το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) για το σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, ο Κιλιτσντάρογλου επέκρινε, τονίζοντας ότι «δεν είναι ηθικό», το γεγονός ότι ο Νταβούτογλου διατηρεί την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και δεν την επιστρέφει στον πρόεδρο, προσθέτοντας πως είναι λαθεμένη η άποψη ότι η καταφυγή σε πρόωρες εκλογές είναι η μόνη εναλλακτική λύση.
Ακόμη, ο Κιλιτσντάρογλου τόνισε πως χάθηκε μια «ιστορική ευκαιρία» για την Τουρκία.
Από τη δική του πλευρά, ο εντολοδόχος και υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νταβούτογλου τόνισε σε χωριστή συνέντευξη Τύπου πως θα προτιμούσε να διεξαχθούν εκλογές «το συντομότερο δυνατόν», μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με το CHP. Είπε ότι οι πρόωρες εκλογές είναι «πολύ πιθανές» και ότι πρόκειται για την «μόνη επιλογή» που απομένει.
Ακόμη ο Νταβούτογλου διέψευσε ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμπόδισε τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας διότι επιδίωκε τη διεξαγωγή νέων, πρόωρων εκλογών εξαιτίας της απώλειας της πλειοψηφίας των εδρών στην εθνοσυνέλευση που υπέστη το AK την 7η Ιουνίου. Η αντίληψη αυτή είναι «εντελώς λαθεμένη», υποστήριξε.
Επιπλέον, ο Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η Εθνοσυνέλευση πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία να καλέσει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και όχι να την αφήσει στον πρόεδρο Ερντογάν.
Η προθεσμία για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συμμαχίας είναι η 23η Αυγούστου. Το AK αναμένεται να συζητήσει με το κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), αν και στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος χαρακτήρισε απίθανο να καρποφορήσει η διαπραγμάτευση αυτή.
Οι εξελίξεις αυτές σημειώθηκαν μερικές εβδομάδες αφού η Τουρκία εξαπέλυσε, τον Ιούλιο, έναν πόλεμο σε δύο μέτωπα — εναντίον του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο έδαφος της Συρίας.
Σύμφωνα με τους επικριτές του Ερντογάν, η εκστρατεία που εξαπέλυσε εναντίον του PKK αποτελούσε ένα στρατήγημα για την προσέλκυση των ψήφων των εθνικιστών.