Friday, 22 November, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Φαραώ αιχμαλωτίστηκε στη μάχη και εκτελέστηκε βάναυσα – Τι έδειξε η εξέταση της μούμιας

Φαραώ αιχμαλωτίστηκε στη μάχη και εκτελέστηκε βάναυσα – Τι έδειξε η εξέταση της μούμιας
Συγκλονίζουν τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με τον τρόπο θανάτου ενός Φαραώ που κυβέρνησε στη νότια Αίγυπτο πριν από 3.576. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο Σεκενένρε Τάο, γνωστός ως “ο Γενναίος” πιάστηκε αιχμάλωτος στη διάρκεια μιας μάχης όπου εκτελέστηκε βάναυσα. Μάλιστα, οι ερευνητές, που εξέτασαν την αξονική τομογραφία της μούμιας, υποστηρίζουν ότι ο Φαραώ αυτός δολοφονήθηκε άγρια ενώ είχε δεμένα τα χέρια στην πλάτη του και δέχτηκε θανάσιμα χτυπήματα από πέντε αντιπάλους, εκ των οποίων ο καθένας κρατούσε διαφορετικό όπλο. Τα τραύματα ήταν τόσο βαριά που προκάλεσαν τον θάνατο του ηγεμόνα του κράτους των Θηβών της Αιγύπτου. Φέρεται να σκοτώθηκε σε μάχη εναντίον του αντιπάλου του από τον Βορρά, του Άποφις. Αιτία της διαμάχης, σύμφωνα με τον μύθο ήταν ότι ο Άποφις ήθελε να εξοντώσει τους θορυβώδεις ιπποπόταμους που ζούσαν στις Θήβες επειδή του διατάρασσαν τον ύπνο του.

Ο Φαραώ Σεκενένρε Τάο βασίλεψε στις Θήβες γύρω στο 1560-1555, στη διάρκεια της 17ης Δυναστείας. Εκείνη την εποχή η κάτω και μέση Αίγυπτος (ο βορράς δηλαδή) είχε καταληφθεί από τους Ίκσος, μία δυναστεία με παλαιστινιακή προέλευση που βασίλευε από την πόλη Αβαρις στο δέλτα του Νείλου. Φέρεται η διαμάχη για τους ιπποπόταμους να οδήγησε σε μία μεγάλη μάχη κατά την οποία ο Σεκενένρε να προσπάθησε να ενώσει τη χώρα του αλλά τα σχέδιά του κατέληξαν σε τραγωδία, όταν αιχμαλωτίστηκε και δολοφονήθηκε. Η θυσία του ωστόσο δεν ήταν μάταιη καθώς ο γιος του που τον διαδέχτηκε, κατέλαβε την πόλη Άβαρις, το στρατηγείο των ανθρώπων που σκότωσαν τον πατέρα του, και έτσι εκδικήθηκε τον θάνατό του. Η μούμια του Σεκενένρε ανακαλύφθηκε σε σύμπλεγμα τάφων μέσα στη νεκρόπολη των Θηβών, το 1881. Ο τρόπος θανάτου του έχει υπάρξει αντικείμενο διαφωνίας από τότε καθώς η έρευνα και η εξέταση με ακτίνες στο τέλος της δεκαετίας του ’60 έδειχναν ότι ο Φαραώ είχε υποστεί βαρύτατους τραυματισμούς στο κεφάλι.

Αντιθέτως, το σώμα του δεν έδειχνε να έχει υποστεί τραύματα, ενώ η κακή κατάσταση της μούμιας υποδείκνυε ότι ο Σεκένενρε δεν είχε αντιμετωπιστεί σωστά από το εργαστήριο βασιλικής μουμιοποίησης. Η σορός του βασιλιά, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είχε δεχτεί όλες τις περιποιήσεις που όφειλαν να προσφέρουν οι ταρριχευτές στη μούμια ενός Φαραώ. Μάλιστα, η κατάσταση της μούμιας του έδειχνε ότι ήταν η χειρότερη διατηρημένη στο αιγυπτιακό μουσείο του Καΐρου. Οι Αιγυπτιολόγοι, Τζέιμς Χάρις και Κεντ Γουίκς, που πραγματοποίησαν την εξέταση της σορού στα 1960, είπαν ότι μία βρωμερή, ρυπαρή μυρωδιά γέμισε το δωμάτιο τη στιγμή που άνοιξαν τη θήκη όπου φυλασσόταν το πτώμα του. Αυτή η μυρωδιά αποδόθηκε στο γεγονός ότι υγρά παρέμειναν στο πτώμα κατά λάθος τη στιγμή της ταφής. Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί σχετικά με αυτά τα ευρήματα, όπως και ότι είχε δολοφονηθεί στον ύπνο του λόγω ίντριγκας που είχε στηθεί στο Παλάτι ή ότι αιχμαλωτίστηκε σε μάχη και εκτελέστηκε ενδεχομένως και από τον ίδιο βασιλιά Χίκσος.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου