Παρά τις πιέσεις ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών για διακοπή των βομβαρδισμών κατά θέσεων των Κούρδων της Συρίας, η Τουρκία διαμηνύει ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν εάν δεν αποσυρθεί η YPG
γεγονός που μετέφερε ο Αχμέτ Νταβούτογλου και σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ που διαδέχθηκε το τηλεφώνημα Μπάιντεν προς τον Τούρκο πρωθυπουργό. Για 29 Κούρδους νεκρούς από τις επιδρομές κάνουν λόγο τα τουρκικά μέσα. Σαουδαραβικά αεροσκάφη στη βάση του Ιντζιρλίκ. Χερσαία επιχείρηση θα οδηγήσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο, προειδοποιεί η Ρωσία…
Η κατάσταση περιπλέκεται όλο και περισσότερο στα συριακά μέτωπα και η παγκόσμια ανησυχία χτυπά «κόκκινο». Παρά τις εκατέρωθεν υποσχέσεις για εκεχειρία, μία λύση στη συριακή κρίση μοιάζει ολοένα και πιο μακρινή, καθώς οι κυριότεροι διεθνείς πρωταγωνιστές της, μεταξύ των οποίων η Τουρκία και η Ρωσία, αλληλοκατηγορούνται ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Στις τελευταίες εξελίξεις, πηγές από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσαν ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Τούρκος πρωθυπουργός με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ διαμήνυσε, όπως μεταφέρθηκε από τις συγκεκριμένες πηγές, ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν να απαντούν σε επιθέσεις της πολιτοφυλακής YPG στη βόρεια Συρία.
Η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει στο PYD [το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης] να διεξάγει επιθετικές ενέργειες. Οι δυνάμεις ασφαλείας μας απάντησαν με ικανοποιητικό τρόπο και θα συνεχισουν να το κάνουν» είπε ο Νταβούτογλου στην Γερμανίδα καγκελάριο, σύμφωνα με το περιβάλλον του.
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν από το το Σάββατο να βομβαρδίζουν, από το τουρκικό έδαφος, θέσεις των Κούρδων της Συρίας γύρω από τη συριακή πόλη Αζάζ, στην επαρχία του Χαλεπίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, τουλάχιστον 29 Κούρδοι έχουν σκοτωθεί στους βομβαρδισμούς, ενώ κατά την ίδια πηγή ορισμένοι μαχητές εγκατέλειψαν τις θέσεις τους μετά τις επιθέσεις. Οι Κούρδοι της Συρίας μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να απελευθερώσουν σημαντικά εδάφη στη Συρία. Η Άγκυρα ωστόσο θεωρεί ότι το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), ένοπλη πτέρυγα του οποίου είναι οι YPG, συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) -τρομοκρατική οργάνωση, κατά την Άγκυρα.
Οι ΗΠΑ ωστόσο αρνούνται να χαρακτηρίσουν «τρομοκράτες» τους Κούρδους του PYD και μάλιστα έχουν ενισχύσει τις YPG με όπλα και πυρομαχικά γιατί τις θεωρούν ως τους πιο αποτελεσματικούς εταίρους τους στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών -γεγονός που έχει φέρει σε σύγκρουση Ουάσινγκτον και Άγκυρα.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου θέτει ως όρο για τη διακοπή των βομβαρδισμών την απόσυρση της YPG από θέσεις που έχει καταλάβει από τους Σύρους αντάρτες στα βόρεια του Χαλεπίου, περιλαμβανομένης της βάσης Μέναγκ -όρο τον οποίο μετέφερε και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει την επιχείρηση.
Τηρώντας την ίδια γραμμή με την Ουάσινγκτον, η Γαλλία εξέφρασε επίσης «την ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης στην επαρχία του Χαλεπίου και τη βόρεια Συρία», καλώντας σε τερματισμό των τουρκικών επιδρομών.
Η Τουρκία φοβάται ότι οι Κούρδοι πολιτοφύλακες των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), που ελέγχουν ήδη ένα μεγάλο μέρος της βόρειας Συρίας, θα επεκτείνουν την επιρροή τους σε όλη τη μεθόριο. Η προώθηση των YPG στα δυτικά του Ευφράτη συνιστά «κόκκινη γραμμή» για την Άγκυρα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Γιαλτζίν Ακντογάν, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι η Τουρκία δεν θα παραμείνει «με σταυρωμένα τα χέρια».
Η Τουρκία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να ξεκινήσει, σε συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία, μία χερσαία επιχείρηση στη Συρία με σκοπό -όπως δηλώνεται επισήμως από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου- την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Ο Σαουδάραβας ομόλογός του Άντελ αλ Τζουμπέιρ δήλωσε την Κυριακή ότι ενδέχεται να αναπτυχθούν σαουδαραβικές «ειδικές» δυνάμεις στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Η δήλωση Τζουμπέιρ ήλθε την ώρα που έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη σαουδαραβικών μαχητικών αεροσκαφών στην τουρκική βάση του Ιντζιρλίκ προκειμένου «να ενταθούν οι αεροπορικές επιχειρήσεις» εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Σαουδάραβας υπουργός επέκρινε σφοδρότατα και τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα «δεν θα καταφέρει να σώσει τον Μπασάρ αλ Άσαντ». Η αποχώρησή του από την εξουσία «είναι θέμα χρόνου και, αργά ή γρήγορα, το καθεστώς του θα ανατραπεί» ανέφερε.
Οι κινήσεις του Ριάντ και της Άγκυρας σημειώνονται τη στιγμή κατά την οποία οι ανταρτικές οργανώσεις τις οποίες στηρίζουν οι δύο σουνιτικές δυνάμεις υποχωρούν ολοένα απέναντι στους Κούρδους αλλά, κυρίως, απέναντι στις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.
Το Ιράν και η Ρωσία, οι κυριότεροι σύμμαχοι της Δαμασκού, προειδοποίησαν τις δύο χώρες να μην στείλουν χερσαία στρατεύματα στη Συρία. «Ασφαλώς δεν θα επιτρέψουμε η κατάσταση στη Συρία να εξελιχθεί όπως επιθυμούν οι «αντάρτισσες χώρες». Θα λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις την κατάλληλη ώρα» προειδοποίησε ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, στρατηγός Μασούντ Τζαζαγιερί.
Μία χερσαία επιχείρηση στη Συρία θα οδηγούσε σε «ολοκληρωτικό, μακρόχρονο πόλεμο» προειδοποίησε το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Euronews.
Οι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν την περασμένη Παρασκευή στο Μόναχο να επιδιώξουν «παύση» των εχθροπραξιών που έχουν κοστίσει τη ζωή περισσότερων από 250.000 ανθρώπων στα χρόνια που μετρά ο εμφύλιος. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι αν το ειρηνευτικό σχέδιο αποτύχει, περισσότερες ξένες δυνάμεις μπορεί να εμπλακούν στη σύγκρουση.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε: «Αυτά είναι ανώφελα λόγια, δεν θα έπρεπε να το πει αυτό για έναν απλό λόγο: αν το μόνο που θέλει είναι ένας παρατεταμένος πόλεμος, μπορεί να προχωρήσει σε χερσαίες επιχειρήσεις και οτιδήποτε άλλο. Αλλά ας μην προσπαθεί να εκφοβίσει κανέναν». Αντιθέτως, προσέθεσε, οι εμπλεκόμενες χώρες θα πρέπει να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση. Το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ καταδικάζει, εν τω μεταξύ, «τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις της Τουρκίας σε βάρος […] της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας», ζητώντας από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «να βάλει τέλος στα εγκλήματα του τουρκικού καθεστώτος».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό, ΑΠΕ/Reuters/Sputnik, ΑΠΕ/Γαλλικό/Sputnik
Όλοι εναντίον όλων στο Συριακό: Δεν σταματά η Τουρκία την επίθεση κατά Κούρδων