Friday, 24 January, 2025

Brexit: Tι αλλάζει για τους Έλληνες που εργάζονται και σπουδάζουν στη Βρετανία

Η Βρετανία κατέληξε σε εμπορική συμφωνία για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μόλις επτά ημέρες πριν από την αποχώρηση της χώρας

από το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο.
Mε το επίσημο τέλος της μεταβατικής περιόδου για το Brexit στις 31 Δεκεμβρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο αποκόπτεται πλήρως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί το πλήρες περιεχόμενο της συμφωνίας Βρετανίας – ΕΕ, το Brexit αναμένεται να επηρεάσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων πρόκειται να επηρεάσει το Brexit.
Οι επιπτώσεις του Brexit θα επηρεάσουν και τη χώρα μας αλλά και τους Έλληνες που ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν στη Βρετανία.
Αύξηση των διδάκτρων
Μία από τις επιπτώσεις του Brexit θα την καταλάβουν στην τσέπη τους οι Έλληνες φοιτητές που έχουν επιλέξει την Αγγλία για σπουδές, καθώς θα αυξηθούν τα δίδακτρα. Όσοι θα εγγραφούν από το 2021, θα πρέπει να πληρώσουν τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι διεθνείς φοιτητές, τα οποία ανέρχονται, κατά μέσο όρο, σε 16.500 ευρώ τον χρόνο.
Οσοι, όμως, είναι ήδη εγγεγραμμένοι, θα συνεχίζουν να πληρώνουν το ίδιο ποσό που πληρώνουν οι Βρετανοί συμφοιτητές τους, και αυτό δεν θα αλλάξει για όσο καιρό διαρκέσουν οι σπουδές τους.
Επιπλέον, οι Έλληνες φοιτητές χάνουν τα βρετανικά κρατικά φοιτητικά δάνεια για την πληρωμή διδάκτρων. Με απόφαση της υπουργού Δημοσίων Πανεπιστημίων Μισέλ Ντόνλαν αποφασίστηκε ότι από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 φοιτητές από την Ε.Ε. και την Ελβετία δεν δικαιούνται πλέον το φοιτητικό δάνειο για την κάλυψη των διδάκτρων σε βρετανικά πανεπιστήμια.
Εκτός όμως από τα δίδακτρα, προκύπτει και το θέμα της φοιτητικής βίζας. Ο λόγος για έναν νέο μηχανισμό που ονομάζεται Student Route, τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες κράτους-μέλους της Ε.Ε. που θα φτάσουν στη Μεγάλη Βρετανία για σπουδές μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.
Τέλος και το Erasmus
Όπως αποκαλύπτει ο Guardian, οι φοιτητές από τη Βρετανία δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Erasmus για ανταλλαγή φοιτητών με άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Αντίστοιχα, ούτε οι Ευρωπαίοι φοιτητές θα μπορούν να πάνε στη Βρετανία για το Erasmus τους.
Oι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να τα βρουν για το κόστος της συμμετοχής της Βρετανίας στο πολύ επιτυχημένο αυτό πρόγραμμα.
Ο Μπόρις Τζόνσον είχε υποσχεθεί ότι δεν απειλούνταν το Erasmus τον περασμένο Ιανουάριο. Σήμερα, είπε απλά ότι η έξοδος από το Erasmus ήταν «μια πολύ δύσκολη απόφαση».
Για τους Βρετανούς φοιτητές, θα δημιουργηθεί ένα νέο πρόγραμμα, το πρόγραμμα Τούρινγκ, για να μπορούν να πηγαίνουν σε πανεπιστήμια της Ευρώπης όσο και του υπόλοιπου κόσμου.
Τι γίνεται με τους Έλληνες που εργάζονται στη Βρετανία
Όσο για τους Έλληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Βρετανία, δυσκολεύουν τα πράγματα όσον αφορά την επανένωσή τους με μέλη της οικογένειάς τους, στην περίπτωση που αυτά επιθυμούν να τους ακολουθήσουν στη χώρα.
Φαίνεται ότι για τους Έλληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Βρετανία εδώ και χρόνια δεν αλλάζει το σημερινό καθεστώς. Δυσκολεύει, όμως, η επανένωσή τους με μέλη της οικογένειάς τους, στην περίπτωση που αυτά επιθυμούν να τους ακολουθήσουν στη Βρετανία. Υπάρχουν πολλά ζευγάρια, στα οποία το ένα μέλος εργάζεται και διαμένει στην Αγγλία, ενώ το άλλο ετοιμαζόταν να ακολουθήσει. Η μετάβαση αυτή σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα είναι εφικτή μετά τις 31 Δεκεμβρίου. Ακόμα και τέκνα ή σύζυγοι οφείλουν να πληρούν τους νέους και αυστηρούς κανόνες μετανάστευσης που έχει θέσει η χώρα.
Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα για όσους θα επιχειρήσουν να εργαστούν στη Βρετανία από το 2021 και μετά. Σε περίπτωση που κάποιος δεν διαθέτει το pre settled status, δηλαδή το καθεστώς της άδειας προσωρινής παραμονής, η μετανάστευση μετατρέπεται σε δύσκολη υπόθεση. Προβλέπεται ένα point system για τους μετανάστες, όπου οι ενδιαφερόμενοι μοριοδοτούνται με βάση τις δεξιότητες, τις γνώσεις, τις σπουδές και την εμπειρία τους. Το σύστημα περιλαμβάνει μία κατηγορία βίζας για ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, με ειδικές προϋποθέσεις.

in.gr

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου