Ακόμη και περιοχές που παρέμειναν στο κίτρινο την περασμένη εβδομάδα, στην Ευρώπη ή για παράδειγμα, στην Ιταλία, η Σαρδηνία, η Μολίζε έχουν πλέον πέσει στο κόκκινο, όπως συμβαίνει και στις Περιφέρειες της χώρας μας.
Η εικόνα προκύπτει από την τελευταία ενημέρωση χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Το τέταρτο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού δεν σταματά σε όλη την Ευρώπη. Αυτό αποδεικνύεται και από την τελευταία ενημέρωση του επιδημιολογικού χάρτη του ECDC, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, χάρη στον οποίο είναι δυνατή η ταξινόμηση των περιοχών που διατρέχουν μεγαλύτερο ή μικρότερο κίνδυνο εξάπλωσης του Covid-19.
Ο χάρτης ενημερώνεται κάθε εβδομάδα
Ο χάρτης αναπτύσσεται λαμβάνοντας υπόψη τρεις συγκεκριμένους δείκτες, δηλαδή το ποσοστό θετικότητας, τη συχνότητα νέων κρουσμάτων θετικών ατόμων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους τις τελευταίες δύο εβδομάδες και το ποσοστό των τεστ που πραγματοποιήθηκαν. Οι ειδικοί του ECDC, όπως αναφέρεται και στον επίσημο ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, επεξεργάζονται τα νέα αποτελέσματα κάθε Πέμπτη, για να παρέχουν χρήσιμα στοιχεία σχετικά με τον περιορισμό που σχετίζεται με την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, ως απάντηση στον Covid-19 πανδημία. Οι χάρτες βασίζονται σε δεδομένα που κοινοποιούν τα κράτη μέλη της ΕΕ στη βάση δεδομένων του ευρωπαϊκού συστήματος επιτήρησης (TESy) έως τις 23:59 κάθε Τρίτη. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι όταν μια περιοχή επισημαίνεται με κόκκινο σημαίνει ότι το σωρευτικό ποσοστό των κρουσμάτων Covid στις 14 ημέρες κυμαίνεται από 75 έως 200 και το θετικό ποσοστό στο τεστ για μόλυνση είναι ίσο ή μεγαλύτερο από 4%, ή πάλι εάν ο αθροιστικός ρυθμός των κρουσμάτων 14 ημερών είναι μεγαλύτερος από 200 αλλά μικρότερος από 500. Τέλος, μια περιοχή υποδεικνύεται με σκούρο κόκκινο χρώμα εάν το αθροιστικό ποσοστό των κρουσμάτων Covid-19 14 ημερών είναι ίσο ή μεγαλύτερο από 500.