Στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων ευχών του, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ απευθύνθηκε στους 37 θανατοποινίτες των οποίων η ποινή μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη από τον Τζο Μπάιντεν, λέγοντας τους να «πάνε στο διάολο», σε μια αιχμηρή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, επί μακρόν ηχηρός υποστηρικτής της θανατικής καταδίκης, εναντιώθηκε στην απόφαση του Μπάιντεν στην πλατφόρμα Truth Social, αφού ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα στους πολιτικούς του αντιπάλους, τους οποίους αποκάλεσε «τρελούς ριζοσπαστικούς αριστερούς».
Στη συνέχεια, στράφηκε σε όσους γλύτωσαν από τη θανατική καταδίκη λόγω της απόφασης του προκατόχου του: « Στους 37 πιο βίαιους εγκληματίες, οι οποίοι σκότωσαν, βίασαν και λεηλάτησαν όπως σχεδόν κανένας άλλος πριν από αυτούς, αλλά μόλις τους δόθηκε, χάρη από τον υπναρά Τζο Μπάιντεν. Ανούμαι να ευχηθώ Καλά Χριστούγεννα σε αυτές τις τυχερές ”ψυχές”, αλλά, αντίθετα, θα πω, να πάτε στην κόλλαση! (Go to hell)». Από τους συνολικά 40 θανατοποινίτες που βρίσκονται στον διάδρομο των μελλοθανάτων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τρεις εξαιρέθηκαν από την απόφαση: ο Ντζοχάρ Τσαρνάεφ, δράστης της βομβιστικής επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστόνης, ο Ντίλαν Ρουφ, υπέρμαχος της λευκής ανωτερότητας που σκότωσε εννέα Αφροαμερικανούς σε εκκλησία, και ο Ρόμπερτ Μπάουερς, δράστης του μακελειού σε συναγωγή του Πίτσμπουργκ.
Ο Τζο Μπάιντεν, άλλοτε υπέρμαχος της θανατικής ποινής, ανέφερε σε δήλωσή του ότι «καθοδηγούμενος από τη συνείδησή μου … είμαι περισσότερο πεπεισμένος από ποτέ ότι πρέπει να σταματήσουμε τη χρήση της θανατικής ποινής σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Δεν μπορώ να μείνω με σταυρωμένα τα χέρια και να αφήσω μια νέα κυβέρνηση να συνεχίσει τις εκτελέσεις που εγώ σταμάτησα».
Η πλειονότητα των ατόμων των οποίων οι ποινές μετατράπηκαν είναι έγχρωμοι και το 38% είναι μαύροι, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή.
Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ζητούσε την εκτέλεση των «Central Park 5»
Σε αντίθεση με άλλες πολιτικές του θέσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέκαθεν ήταν υποστηρικτής της θανατικής καταδίκης, ένα θέμα που συνεχίζει να διχάζει τις ΗΠΑ.
Μία από τις πρώτες εξορμήσεις του δισεκατομμυριούχου στην πολιτική ήρθε όταν ήταν ακόμη γνωστός επιχειρηματίας και celebrity της Νέας Υόρκης, το 1989. Τότε, μία 28χρονη, λευκή ξανθιά γυναίκα που έκανε τζόκινγκ, βιάστηκε, κακοποιήθηκε αγρίως και εγκαταλείφτηκε αναίσθητη και ημιθανής στο βόρειο κομμάτι του Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης. Μέρες αργότερα, όταν είχε αναρρώσει, δεν θυμόταν τίποτα από το περιστατικό και δεν μπορούσε να καταθέσει τίποτα χρήσιμο στην πολύκροτη δίκη.
Την ίδια νύχτα της επίθεσης, η αστυνομία είχε μαζέψει από την γύρω περιοχή (από το Χάρλεμ δηλαδή) καμιά εικοσαριά πιτσιρικάδες που συμπεριφερόντουσαν, σύμφωνα με την σχετική αναφορά, ως «αγέλη λύκων», κάνοντας μικροβανδαλισμούς και παρενοχλώντας περαστικούς. Διαλέγοντας εντελώς τυχαία πέντε από αυτούς, οι αρχές αποφάσισαν να τους φορτώσουν το έγκλημα χωρίς στοιχεία, στρέφοντας απλά τον έναν εναντίον του άλλου με την υπόσχεση ότι αν υπογράψουν κάποια ομολογία, θα τους αφήσουν να γυρίσουν σπίτι τους.
Στον απόηχο της επίθεσης, ο Ντόναλντ Τραμπ, νοίκιασε ολόκληρες σελίδες σε μεγάλες εφημερίδες της πόλης, τις οποίες γέμισε με μία επιστολή η οποία με μεγάλα γράμματα έγραφε «Φέρτε πίσω την θανατική ποινή. Φέρτε πίσω την αστυνομία!» Δεκαετίες έχουν περάσει από τότε, αλλά το θέμα συνεχίζει να διχάζει τη χώρα. Σήμερα, 23 από τις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει τη θανατική ποινή.
από Guardian