Τουλάχιστον 100 μεταλλωρύχοι εγκλωβισμένοι επί μήνες
σε εγκαταλειμένο χρυσωρυχείο στη Νότια Αφρική φέρονται να πέθαναν από πείνα και δίψα.
Οι μεταλλωρύχοι έκαναν παράνομες εξορύξεις στο χρυσωρυχείο στο Στιλφοντέιν και φοβούμενοι μήπως συλληφθούν παγιδεύτηκαν από τον περασμένο Νοέμβριο στις υπόγειες στοές του εν μέσω αστυνομικής επιχείρησης για την απομάκρυνσή τους, σύμφωνα με την οργάνωση Mining Affected Communities United in Action Group (MACUA). Η ίδια οργάνωση υποστηρίζει ότι περισσότεροι από 500 μεταλλωρύχοι παραμένουν ακόμη εγκλωβισμένοι στα έγκατα της γης.
Ο Σαμπέλο Μνγκούνι, εκπρόσωπος της (MACUA) δήλωσε στο Associated Press ότι 18 πτώματα ανασύρθηκαν από την Παρασκευή. Πιθανότητα οι μεταλλωρύχοι έχασαν τις ζωές τους από ασιτία και αφυδάτωση. Το AP και το BBC αναφέρουν ότι ορισμένοι μεταλλωρύχοι διασώθηκαν την Παρασκευή. Μαζί τους βγήκε στην επιφάνεια ένα κινητό τηλέφωνο, όπου καταγράφηκαν βίντεο από το εσωτερικό του χρυσωρυχείου.
Σε ένα απ’ αυτά διακρίνονται δεκάδες ημίγυμνοι μεταλλωρύχοι να κάθονται σε βρώμικο πάτωμα, ενώ ακούγεται μια αντρική φωνή που λέει ότι οι άντρες πεινούν και χρειάζονται βοήθεια. Στη συνέχεια, το βίντεο δείχνει πτώματα μεταλλωρύχων.
Σε εξέλιξη επιχείρηση για τη διάσωση των μεταλλωρύχων
Τη Δευτέρα ξεκίνησε με εντολή δικαστηρίου επιχείρηση διάσωσης των μεταλλωρύχων. Οι Αρχές δεν έχουν δώσει ακόμη επισήμως πληροφορίες για τα θύματα. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Sebata Mokgwabone, είπε στο AP ότι επαληθεύονται οι πληροφορίες για τον αριθμό των σορών και των επιζώντων που ανασύρθηκαν από το χρυσωρυχείο.
«Αυτό που συνέβη εδώ πρέπει να ονομαστεί όπως είναι: σφαγή στο Στίλφοντεϊν. Γιατί αυτές οι εικόνες δείχνουν ένα σωρό από ανθρώπινα πτώματα, μεταλλωρύχους που πέθαναν άσκοπα», δήλωσε ο Mametlwe Sebei, πρόεδρος του σωματείου Giwusa. Και κατηγόρησε τις αρχές ότι εσκεμμένα ακολούθησαν μια «προδοτική πολιτική».
Οι Αρχές της Νότιας Αφρικής προσπαθούν ανεπιτυχώς εδώ και δεκαετίες να βάλουν φρένο στις παράνομες εξορύξεις. Άτομα χωρίς έγγραφα από γειτονικές χώρες όπως η Ζιμπάμπουε, το Λεσότο ή η Μοζαμβίκη εισέρχονται παράνομα σε εγκαταλειμμένα ορυχεία με την ελπίδα να βρουν χρυσό. Οι γύρω κοινότητες παραπονούνται για τους αυξημένους κινδύνους για την ασφάλεια και για τις καταστροφές στο περιβάλλον λόγω της δράσης των παράνομων μεταλλωρύχων.