Εκατομμύρια παιδιά στη Μέση Ανατολή θα γίνουν πιο φτωχά, καθώς οι γονείς και οι κηδεμόνες τους χάνουν τις δουλειές τους εξαιτίας της καραντίνας
που επιβάλλεται σε πολλές χώρες με στόχο την αποτροπή της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η Unicef.
Η Unicef επισήμανε ότι τα παιδιά αποτελούν σχεδόν τους μισούς από τους οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους που θα πληγούν από την απώλεια περίπου 1,7 εκατ. θέσεων εργασίας φέτος εξαιτίας του κλεισίματος επιχειρήσεων, της αναστολής συμβάσεων εργασίας και άλλων επιπτώσεων του lockdown στην περιοχή.
«Είναι προφανές ότι η πανδημία επηρεάζει από πρώτο χέρι τα παιδιά. Πολλές οικογένειες στην περιοχή ήδη γίνονται φτωχότερες εξαιτίας της απώλειας θέσεων εργασίας, κυρίως αυτών που πληρώνονται με το μεροκάματο» διευκρίνισε ο Τεντ Σεμπάν, περιφερειακός διευθυντής τη Unicef για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες Δευτέρα.
«Οικογένειες δυσκολεύονται να φέρουν φαγητό στο τραπέζι εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων» πρόσθεσε.
Περίπου 110 εκατομμύρια παιδιά στην περιοχή δεν πηγαίνουν πλέον σχολείο και παραμένουν στα σπίτια τους, εξήγησε η Unicef.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις και μη κυβερνητικοί οργανισμοί καταγγέλλουν ότι το lockdown καθιστά ήδη δύσκολο ή ακόμα και αδύνατο για κάποιους να προσφέρουν τα απαραίτητα στην οικογένειά τους.
Η Unicef εκτιμά ότι 25 εκατομμύρια παιδιά έχουν άμεση ανάγκη βοήθεια, ανάμεσά τους πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένοι εξαιτίας των συγκρούσεων στη Συρία, την Υεμένη, το Σουδάν, τα Παλαιστινιακά Εδάφη, το Ιράκ και τη Λιβύη.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ζητεί χρηματοδότηση ύψους 92 εκατομμυρίων δολαρίων για να ενισχύσει τις προσπάθειές της αντιμετώπισης της Covid-19.
Εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τρόφιμα, νερό και ηλεκτρικό στις εμπόλεμες χώρες, όπου οι τιμές των αγαθών αυξάνονται και οι υποδομές έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, προειδοποιούν ο ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις.
«Ο συνδυασμός της απουσίας βασικών υπηρεσιών, των ετών συγκρούσεων σε πολλά σημεία της περιοχής, η φτώχεια, η ανέχεια και τώρα η Covid-19 πλήττουν περισσότερα τα ευάλωτα παιδιά, καθιστώντας τις ήδη δύσκολες ζωές τους ανυπόφορες» κατήγγειλε ο Σεμπάν.