Wednesday, 22 January, 2025

Ένοπλες Δυνάμεις: Γιατί παραιτούνται σωρηδόν αξιωματικοί και υπαξιωματικοί

Οι περισσότεροι φεύγουν στο εξωτερικό όπου αξιοποιώντας τα πτυχία τους

βρίσκουν καλύτερη εργασία, μεγαλύτερες αποδοχές και προοπτικές εξέλιξης
Άκρως ανησυχητικό είναι το φαινόμενο των παραιτήσεων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς το τελευταίο διάστημα σημειώνεται ραγδαία αύξηση, με έμπειρους αξιωματικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. «Τον τελευταίο καιρό είναι πολλές οι παραιτήσεις και οφείλω να επισημάνω ότι τόσες παραιτήσεις δεν είχαμε ποτέ. Δηλαδή βλέπουμε ότι παραιτούνται των στρατιωτικών σχολών, μόνιμοι υπαξιωματικοί και αξιωματικοί από την Σ.Μ.Υ. και την Ευελπίδων που είναι γεννημένοι το 1994 που είναι δηλαδή στο βαθμό του Αρχιλοχία, του Επιλοχία» τόνισε χαρακτηριστικά στο thestival.gr o πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και εν ενεργεία αξιωματικός, Βάιος Τσαπρούνης. Οι περισσότερες παραιτήσεις αφορούν υπαξιωματικούς και αξιωματικούς του Στρατού και του Ναυτικού ενώ λιγότερες είναι οι παραιτήσεις στην Αεροπορία.

Οι λόγοι των παραιτήσεων είναι συγκεκριμένοι και αφορούν τις συνθήκες εργασίας, την έλλειψη προοπτικής και τα εξαιρετικά χαμηλά μισθολογικά εισοδήματα που εισπράττουν οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Πολλοί εξ αυτών επειδή είναι κάτοχοι και άλλων πτυχίων αποφασίζουν μάλιστα να φύγουν στο εξωτερικό όπου βρίσκουν λαμπρές δουλειές με εξαιρετικές αποδοχές και προοπτικές ζωής. «Τα παιδιά έχουν βγει στις μονάδες και βλέπουν ότι δεν τα βγάζουν πέρα. Σκέφτονται ότι δεν είναι ζωή αυτή που θα ζήσουμε, βλέπουν ότι δεν μπορούν να κάνουν οικογένεια κι επειδή πλέον τα παιδιά είναι περισσότερο μορφωμένα, κυνηγούν τις ευκαιρίες, πολλοί έχουν τελειώσει κάποιο πανεπιστήμιο και έχουν ένα πτυχίο, βρίσκουν μια ευκαιρία μέσω φίλου που ζει στο εξωτερικό παραιτούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις και πηγαίνουν στο εξωτερικό να δουλέψουν με καλύτερες συνθήκες και πολύ καλύτερες απολαβές» τόνισε ο κ. Τσαπρούνης. Μεταξύ των προβλημάτων των αξιωματικών και των υπαξιωματικών πέραν του χαμηλού μισθού είναι ότι και η καθημερινότητα που έχει γίνει δυσβάσταχτη καθώς εργάζονται ασταμάτητα αφού «δεν υπάρχει πενθήμερο, δεν αποζημιωνόμαστε για υπερωρίες, η υπερεργασία δεν αναγνωρίζεται ακόμα και για τα νυχτερινά το ποσό που μας δίνεται είναι εξευτελιστικό μόλις στα 3 ευρώ».

Οι παραιτήσεις δείχνουν να είναι πλέον χωρίς σταματημό καθώς οδηγούνται σε αυτές ακόμα και παιδιά που φοιτούν στις στρατιωτικές ιατρικές σχολές αφού δεν τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν σε ποιο σώμα θέλουν να πάνε. Έτσι πολλοί στρατιωτικοί ιατροί που στέλνονται στο ναυτικό που σημαίνει ότι θα έχουν εν πλω ταξίδια κάτι που δεν επιθυμούν και οδηγούνται σε παραίτηση πριν καν τελειώσουν την σχολή τους.

Περαιτέρω όμως πολλοί αξιωματικοί και υπαξιωματικοί έχουν πρόβλημα και με τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί και όπως επισημαίνουν «εμείς υπηρετούμε την πατρίδα και όχι το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Άρα τι δουλειά έχουμε στον κόλπο του Άντεν»;

Προβληματική κρίνεται από πολλούς και η εξαγγελία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές των σπουδαστών στη Σχολή Ευελπίδων στα 600 ευρώ ενώ όπως επισημαίνουν οι σπουδαστές στις σχολές των υπαξιωματικών θα λαμβάνουν τα μισά χρήματα. «Προς τι αυτός ο διαχωρισμός των σπουδαστών; Δημιουργεί δύο ταχύτητες μεταξύ των σπουδαστών. Επίσης εξακολουθεί να μην αναγνωρίζεται ως ανώτατη σχολή η σχολή των υπαξιωματικών ενώ των Ευελπίδων αναγνωρίζεται. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», κατέληξε ο κ. Τσαπρούνης.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου