Sunday, 23 June, 2024

Έρχονται νέες αuξńσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

O Ιούλιος φαίνεται πως έρχεται με νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, πράγμα για το οποίο

προϊδεάζει η άνοδος της τιμής στη χονδρεμπορική αγορά.

Βασική απειλή για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), καθώς προβλέπεται να κλείσει στα 600 εκατομμύρια στο τέλος του έτους, την ώρα πουτ οι προηγούμενες προβλέψεις έκαναν λόγο για έλλειμμα 450 εκατομμυρίων ευρώ στο τέλος του έτους. Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, ακόμη και με τις αναμενόμενες εισροές που υπολογίζει να έχει ο αρμόδιος Διαχειριστής ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης (∆ΑΠΕΕΠ) από τις επιστροφές μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ (τέλος υπέρ ΑΠΕ) και το «πράσινο» τέλος στο ντίζελ κίνησης, το έλλειμμα θα παραμείνει στα υψηλά επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή θέλουν το ΥΠΕΝ να είχε δρομολογήσει αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ στα επίπεδα του 17,65%, σχέδιο που «πάγωσε» λόγω των Ευρωεκλογών για να τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά. Ωστόσο, το ύψος αναπροσαρμογής του ΕΤΜΕΑΡ όπως και ο χρόνος εφαρμογής εκτιμάται ότι θα επανεξεταστεί αξιολογώντας και τα αποτελέσματα των εκλογών για το κυβερνών κόμμα, αναλόγως των κατευθύνσεων που θα δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Όπως διαφαίνεται οι καταναλωτές δεν πρόκειται να αποφύγουν τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καθώς με τις υψηλές θερμοκρασίες της περασμένης εβδομάδας η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ανέβηκε κατά 19%, και η μέση χονδρεμπορική τιμή εκτινάχθηκε στα 101,5 ευρώ/μεγαβατώρα, σημειώνοντας υψηλό 21 εβδομάδων μεταξύ 3-9 Ιουνίου, παρά την αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (6%) και των υδροηλεκτρικών (23%) στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Ένας ακόμη λόγος για την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος την περασμένη εβδομάδα ήταν και η άνοδος της τιμής φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF κατά 13%, εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στις εξαγωγικές υποδομές φυσικού αερίου από τη Νορβηγία.

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος καταγράφει ήδη αύξηση 15% σε σχέση με την τιμή του Μαΐου, με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν για περαιτέρω αύξηση λόγω των καιρικών συνθηκών. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε τα κυμαινόμενα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια του Ιουλίου θα αυξηθούν σημαντικά σε συνέχεια των αυξήσεων στα τρέχοντα τιμολόγια που κυμάνθηκαν από 11% έως και 70% σε κάποιους παρόχους.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου