Friday, 24 January, 2025

Αυτοκτόνησε για χρέη, τους πήραν τα σπίτια και η τράπεζα ζητά επιπλέον 590.000 ευρώ

Μία υπόθεση που σχετίζεται με την αυτοκτονία ενός 47χρονου εργολάβου από τη Θεσσαλονίκη και τις πιέσεις που δέχεται η οικογένεια του για εξόφληση «κόκκινου» δανείου παρά τη βούλησή της

να παραχωρήσει ακίνητα περιουσιακά στοιχεία ώστε να «σβήσει» το χρέος, έρχεται στο φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος ο Θεσσαλονικιός κατασκευαστής-εργολάβος, πατέρας δυο παιδιών, είχε πάρει δάνειο το 2002 από τράπεζα η οποία το 2013 απορροφήθηκε από άλλη.
Ωστόσο, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις μετά το μεγάλο κραχ που δέχτηκε ο κατασκευαστικός τομέας, με αποτέλεσμα το δάνειο να προσαυξάνεται με τους τόκους και οι απαιτήσεις της τράπεζας να φτάσουν τελικά στις 750.000 ευρώ.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, επί σειρά ετών δεχόταν αφόρητες πιέσεις και εκβιασμούς τόσο από υπαλλήλους της τράπεζας όσο και από εισπρακτικές εταιρείες που είχαν μετατρέψει τη ζωή του σε μια καθημερινή κόλαση.
Την 26η Ιουνίου 2015 είχε προγραμματίσει μια ακόμη συνάντηση με τα διευθυντικά στελέχη της τράπεζας για τη διευθέτηση του δανείου.
Την ημέρα όμως που είχε το ραντεβού, αντί να πάει στην τράπεζα, πήγε στο εξοχικό του και αυτοπυροβολήθηκε εξ επαφής.
Άφησε πίσω του σύζυγο και δύο παιδιά
Ο αυτόχειρας άφησε πίσω μια σύζυγο 47 ετών και δίδυμα παιδιά -έναν γιο και μια κόρη 21 ετών. Η γυναίκα του λαμβάνει σύνταξη χηρείας 210 ευρώ, ενώ εισπράττει και δύο ενοίκια με τα οποία πληρώνει τις δόσεις του φόρου κληρονομίας.
Η σύζυγος αναζητώντας τις οικονομικές υποχρεώσεις που κληρονόμησε ανακάλυψε, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, ότι ο άνδρας της είχε παράνομα υπερχρηματοδοτηθεί από την τράπεζα, ενώ είχε υποχρεωθεί να υποθηκεύσει όλη την περιουσία του.
Η τράπεζα αν και γνώριζε την οικονομική του κατάσταση συνέχισε να τον χρηματοδοτεί με σκοπό να «γυρίζει» παλαιότερα δάνεια που είχε. Δηλαδή του έδινε όλο και περισσότερα χρήματα προκειμένου να αποπληρώνει παλαιότερες δανειακές του συμβάσεις, παρότι δεν είχε τις απαιτούμενες εγγυήσεις.
Λόγω των νέων πιέσεων της τράπεζας, η σύζυγος, προκειμένου να αποπληρωθεί το δάνειο, πρότεινε να της δώσει (σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας και τις οδηγίες της Τραπέζης της Ελλάδος) ό,τι περιουσιακό στοιχείο είχε κληρονομήσει από τον άνδρα της, εκτός από ένα διαμέρισμα 85 τ.μ. στην Καλαμαριά για να μπορεί να μένει.
Συγκεκριμένα, προκειμένου να διαγραφεί το δάνειο παραχωρούσε ένα κατάστημα στην Αγχίαλο 1.250 τ.μ., ένα εξοχικό σπίτι στην Επανωμή 80 τ.μ. επί οικοπέδου 1.900 τ.μ. και μία μεζονέτα ημιτελή 140 τ.μ. στο Πλαγιάρι της Θεσσαλονίκης.
Η αντίδραση της τράπεζας ήταν παρελκυστική, καθώς επί δύο χρόνια κωλυσιεργούσε ζητώντας συνεχώς την προσκόμιση διαφόρων εγγράφων ώστε δήθεν να προβεί στη ζητούμενη ρύθμιση.
Ενώ η σύζυγος του αυτόχειρα περίμενε την τράπεζα να προχωρήσει στον διακανονισμό έτσι ώστε να διαγραφεί πλέον το δάνειο, συνέβη το αντίθετο: στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου της επιδόθηκαν δύο διαταγές πληρωμής, αξιώνοντας άμεσα να καταβάλει 590.000 ευρώ. Δηλαδή να εξοφλήσει ολοσχερώς το δάνειο, αφού αφαιρέθηκαν κάποιοι… τόκοι!
in.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου