Ήλιος, καθαρές ακτές, γαλαζοπράσινα νερά και άδειες… ξαπλώστρες, άδεια δωμάτια ξενοδοχείων, τουρίστες με τα κιάλια
Αυτή είναι η εικόνα που απεικονίζει το φετινό ελληνικό καλοκαίρι, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες να πείσει τους τουρίστες να περάσουν τις φετινές καλοκαιρινές τους διακοπές σε κάποιο νησί του Αιγαίου ή του Ιονίου, τη Χαλκιδική, την Πιερία και δεκάδες ακόμα ελληνικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς.
Η καλή διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού και ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων αλλά και θυμάτων του ιού φαίνεται πως δεν είναι αρκετά ώστε να δώσουν την τονωτική ένεση. Η κατάσταση, όπως περιγράφουν στη «ΜτΚ» οι επαγγελματίες του κλάδου είναι απογοητευτική και τα ταμεία τους είναι άδεια, γεγονός που παραπέμπει όχι σε καλοκαίρι αλλά σε «βαρυχειμωνιά». Είναι χαρακτηριστικό, όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία που δημοσιεύουμε πως σε παραλία της περιοχής των Νέων Φλογητών Χαλκιδικής το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης οι ξαπλώστρες ήταν άδειες αν και βρισκόμαστε στα τέλη Ιουνίου, ενώ ούτε οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς που στο παρελθόν σχολούσαν από τη δουλειά και έσπευδαν σε κάποια κοντινή παραλία για μακροβούτια, ξεκίνησαν τα μπάνια του λαού.
Αν και η χώρα μας έχει ανοίξει τα σύνορά της και ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες πτήσεις από το εξωτερικό προς τα αεροδρόμια «Μακεδονία» και «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αντίστοιχα και παρά το γεγονός ότι τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία και τα εποχιακά καταλύματα επαναλειτούργησαν τα πρώτα από την 1η Ιουνίου και τα δεύτερα από τις 15 του τρέχοντος μήνα, οι κρατήσεις και οι πληρότητες σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Πιερία μόλις και μετά βίας αγγίζουν το 15%, με τους ανθρώπους του τουρισμού να αισιοδοξούν πως η κατάσταση θα βελτιωθεί από τις 15 Ιουλίου και μετά, οπότε και θα επιτρέπονται οι διεθνείς πτήσεις και στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας (από 1η Ιουλίου).
Το ερώτημα που ταλανίζει τους επαγγελματίες του κλάδου δεν είναι ποιος θα «πληρώσει την λυπητερή» μιας κι αυτή θα την πληρώσουν όλοι αλλά «πόση θα είναι η λυπητερή», αφού τα αισιόδοξα σενάρια κάνουν λόγο για τζίρους που δεν θα ξεπεράσουν το 40% των περσινών. Κι αυτοί οι αριθμοί αφορούν εκείνους που θα ανοίξουν επιχειρήσεις και ξενοδοχεία, καθώς πολλοί επαγγελματίες είτε ανοίγουν κάποιο Σαββατοκύριακο που τυχόν έχουν κρατήσεις και κλείνουν ξανά στη συνέχεια, είτε φέτος θα κρατήσουν για όλη την σεζόν το ταμπελάκι «κλειστό» στην εξώπορτά. Δείτε περισσότερα στο makthes.gr