Δανειολήπτη που χρωστούσε 350.626,38 ευρώ σε εταιρεία διαχείρισης δανείων, τράπεζα και τον συνεταιρισμό φαρμακοποιών
Θεσσαλονίκης δικαιώσε Ειρηνοδικείο της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση που έφερε στο φως η εφημερίδα Δημοκρατία, ο εν λόγω δανειολήπτης υπέβαλε αίτηση μικρής πτώχευσης με το δικαστήριο να εφαρμόζει τον νόμο που προβλέπει ότι εάν διαπιστωθεί ότι κάποιος δεν μπορεί να «χρηματοδοτήσει» την πτώχευση με τα περιουσιακά του στοιχεία, τότε το όνομά του καταχωρίζεται στο ηλεκτρονικό μητρώο φερεγγυότητας. Πρακτικά η διαδικασία αυτή ισούται με την αίτηση πτώχευσης με πιο fast track διαδικασίες και από τη στιγμή που η περιουσία που διαθέτει δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ολικής πτώχευσης, τότε απαλάσσεται από τα χρέη του.
Ο ίδιος νόμος προβλέπει ότι οφειλέτης που δεν διαθέτει περιουσιακή κατάσταση και επαρκές εισόδημα για να καλύψει τις δαπάνες διαβίωσής του και πάλι απαλλάσσεται από τα χρέη του εντός τριών ετών.
Στην απόφασή του το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε ότι ο δανειολήπτης εκπληρώνει τα κριτήρια ένταξης στη διαδικασία πτώχευσης μικρού αντικειμένου καθώς είναι φυσικό πρόσωπο που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και έχει περιουσία με αξία που δεν υπερβαίνει το ποσό των 350.00 ευρώ.
Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, στην τελευταία δήλωση φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2022, ο εν λόγω δανειολήπτης είχε ετήσιο δηλωθέν εισόδημα 3.835,578 ευρώ, ετήσια εισοδήματα που απαλλάσονται από φόρο 227,76 ευρώ και επίδομα ανεργία 1.734,48 ευρώ. Στο Ε9 του δεν υπήρχε ακίνητη περιουσία ενώ εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος με μεικτό μηνιαίο εισόδημα 1.100 ευρώ. Επιπρόσθετα η αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών δεν είναι πρόσκαιρη, το ποσό υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, έχει σταματήσει να καταβάλει δόσεις για σχεδόν 6 μήνες ενώ η ατομική περιουσία του αιτούντος δεν επαρκεί για την κάλυψη των εξόδων της διαδικασίας.