Thursday, 26 December, 2024

«Δώρο» μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής αν επιβληθεί τοπικό lockdown

Για τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και δη το οικονομικό επιτελείο εν μέσω πανδημίας, αναφέρθηκε

ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Όπως είπε, σε πρώτη φάση η κυβέρνηση θα πρέπει να σχεδιάσει το πλάνο ανάκαμψης και ποιες μεταρρυθμίσεις θα περιλαμβάνει ώστε να είναι ρεαλιστικό και αποδοτικό οικονομικά και κοινωνικά.
«Έχουμε έξι μήνες για να κάνουμε δραστικές αλλαγές, να κάνουμε τον σχεδιασμό οικονομικά και κοινωνικά και να κάνουμε μια σειρά παρεμβάσεων», επισήμανε για να προσθέσει ότι έχουμε στη φαρέτρα μας την εμπιστοσύνη των αγορών αλλά και το όπλο του Ταμείου Ανάκαμψης, που παρέχει μια βεβαιότητα για την επόμενη ημέρα.
Όπως είπε υπάρχουν κομμάτια της κοινωνίας που στην παρούσα κρίση έχουν πληγεί πολύ περισσότερο από άλλα, γεγονός που διαφοροποιεί την τρέχουσα κρίση από την εποχή των Μνημονίων.
Αναφερθείς στο εργαλείο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ανέφερε ότι θα αξιοποιηθεί και με άλλους τρόπους, ενδεχομένως διαφορετικούς από ό,τι ως τώρα στον 4ο κύκλο, για να βοηθηθούν επιχειρήσεις που πλήττονται από τοπικά lockdown. Όπως είπε ο υπουργός, μπορεί να υπάρξει κι ένα ποσοστό επιδότησης μαζί με τη δανειοδότηση που θα χορηγείται ως επιστρεπτέα προκαταβολή.
Στις περιοχές που θα έχουν μεγαλύτερη επιβάρυνση δεν εξετάζεται η μείωση του επιτοκίου, που είναι ήδη χαμηλό, αλλά ένα κομμάτι της να είναι επιστρεπτέο και ένα μη επιστρεπτέο. Αυτό ισχύει για επιχειρήσεις με πάνω από 20 υπαλλήλους που θα τους κρατήσουν ως Μάρτιο του 2021, όπως ίσχυε στην 1η Επιστρεπτέα, μπορούμε να δούμε μήπως αυτό το εργαλείο που είναι αντικειμενικό και ουδέτερο, αν μπορεί να αξιοποιηθεί και με άλλους τρόπους, στο πλαίσιο της 4ης δόσης επιστρεπτέας προκαταβολής.
«Θα χρειαστεί να κάνουμε πιο χειρουργικές επεμβάσεις στους τομείς που συνεχίζουν να δοκιμάζονται σε αυτή την ανομοιόμορφη κρίση», είπε ο υπουργός μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.
Εξετάζεται λοιπόν στις πληττόμενες επιχειρήσεις σε περιοχές με τοπικά lockdown, το κομμάτι που δίνεται ως επιχορηγούμενο να είναι μεγαλύτερο.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου