Wednesday, 25 December, 2024

Εντυπωσιακή αύξηση του Τζόγου σε καιρό κρίσης

Ο εφιάλτης ενός εθισμένου – Τι να προσέξουμε στο πρωτοχρονιάτικο παιχνίδι

Η ελπίδα για εύκολο και γρήγορο κέρδος την εποχή του το χρήμα που κυκλοφορεί στην αγορά έχει ελαττωθεί και βγαίνει πιο δύσκολα έστρεψε τον Νίκο Μ. στον τζόγο. Ξεκίνησε για να παίζει για πλάκα, στη συνέχεια για να βγάλει τις υποχρεώσεις του σπιτιού του… Έφτασε να χρωστάει μία περιουσία και ο τζόγος έγινε ο εφιάλτης του.
ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΖΟΓΟ
Ο Νίκος Μ. μιλάει στο koolnews.gr και περιγράφει σκέψεις μιας ημέρας παρέα με το τζόγο. «Είμαι στη δουλειά κι αισθάνομαι ταραγμένος γιατί το αφεντικό μου, μου έκανε παρατήρηση. Οι σκέψεις όμως γυρνούν συνέχεια στο ποσό των 1500 ευρώ που έχασα χθες. Σκέφτομαι τρόπους να βρω χρήματα να ξαναπαίξω. Πρέπει να καλύψω τους πάγιους λογαριασμούς και τα χρέη που έπρεπε να είχα πληρώσει από τον προηγούμενο μήνα. Έκανα ανάληψη χθες από τον κοινό λογαριασμό και τώρα η σύζυγος δεν θα βρει τίποτα. Δεν μου δίνει πλέον δανεικά κανένας γιατί σε όλους χρωστάω. Κοιτάζω την ώρα και θέλω να φύγω από τη δουλειά για να παίξω. Υπάρχει ένα “σίγουρο” είπε ο φίλος και χρειάζεται να πεταχτώ να το παίξω. Στο μυαλό έχω σκέψεις ότι αυτή τη φορά θα κερδίσω. Έτσι θα καλύψω όλες τις ανάγκες στην οικογένεια και θα πληρώσω τα 60.000 ευρώ που χρωστάω. Μπαίνω στο κτίριο και βρίσκομαι σε μια ατμόσφαιρα ερεθιστική. Κάποιοι μελετούν, κάποιοι ποντάρουν, κάποιοι συζητούν πιθανά στοιχεία για νικητές. Αισθάνομαι έντονα την ανάγκη να ποντάρω για να κερδίσω αρκετά. Είμαι σίγουρος ότι αυτή τη φορά θα επιλέξω για τη νίκη. Καθώς στέκομαι εκεί έτοιμος να ποντάρω, κοιτάζω γύρω μου κι αρχίζω να σκέφτομαι τι θα συμβεί μετά τη νίκη. Θα πληρώσω τα φροντιστήρια των παιδιών μου, τους φόρους, τον ΕΝΦΙΑ, τα καθυστερημένα πάγια, όλους τους δανειστές και δε θα μπω στο νόμο Κατσέλη. Όμως αν χάσω; Ανακαλώ το συναίσθημα της απελπισίας κι αισθάνομαι θυμωμένος, θέλω να χτυπήσω τον εαυτό μου γιατί σκέφτεται ότι σίγουρα θα κερδίσει. Κοιτώντας όμως τους άλλους προσεχτικά στο χώρο τους βλέπω όλους σα χαμένους. Βαριέμαι. Ακόμη κι αν κερδίσω αυτή τη φορά ξέρω ότι τελικά θα τα “δώσω πίσω” χάνοντάς τα. Η ιδέα να ποντάρω ξαφνικά που προκαλεί ανία. Γυρίζω και κατευθύνομαι προς την έξοδο. Αισθάνομαι καλά που εγκατέλειψα αυτή την ευκαιρία να παίξω και αποφάσισα να γυρίσω σπίτι.»
Ο Νίκος Μ. σε μικρό χρονικό διάστημα από εκείνη την ημέρα αναζήτησε θεραπεία απεξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια.
15%-20% ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΤΖΟΓΟΥ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ
Υπάρχουν όμως και πολλοί που δεν συνειδητοποιούν πως είναι εθισμένοι και δεν ζητούν βοήθεια. Ρωτήσαμε τον Αντώνη Πάριο – Οικογενειακός θεραπευτής, Σύμβουλος εξαρτήσεων και υπεύθυνος ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, αν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν την αύξηση του τζόγου λόγω της οικονομικής κρίσης: «Στο ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ παρατηρείται την τελευταία πενταετία της κρίσης αύξηση της προσέλευσης 15 έως 20% τόσο σε παίχτες με προβληματική ενασχόληση όσο και σε συγγενικά πρόσωπα» λέει στο koolnews.gr. «Η αύξηση αυτή συμπεριλαμβάνει τον επίγειο και τον ιντερνετικό τζόγο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα ποσά που δαπανούνται εβδομαδιαίως έχουν μειωθεί από 600-900 ευρώ σε 300-500 ευρώ στα επίγεια παιχνίδια ενώ είναι πολύ περισσότερα στον παράνομο τζόγο. Παρότι έχουν μειωθεί τα ποσά που ποντάρονται παρατηρείται αύξηση της έντασης της ενασχόλησης, δηλαδή οι παίχτες καταναλώνουν περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν και να μελετήσουν παιχνίδια του τζόγου, παράγοντας μετακίνησης του κοινωνικού παίκτη σε προβληματικό. Παράλληλα φαίνεται να σταθεροποιείται η μείωση ηλικίας έναρξης του τζόγου, 24-30 ετών και της εμμονικής συμπεριφοράς, 30-35 ετών.”
Σύμφωνα με τον Αντώνη Πάριο η συνεχιζόμενη κρίση φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τη ψυχοσύνθεση του ατόμου. Η μείωση του εισοδήματος καθώς και κοινωνικών παροχών, η ανεργία, η αβεβαιότητα της διατήρησης της εργασίας, είναι κάποιοι από τους παράγοντες που επηρεάζουν την καθημερινότητα, δημιουργούν άγχος και φόβο για τη μη δυνατότητα ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις και μπορεί να στρέψουν πληθυσμιακές ομάδες στην αναζήτηση ελπίδας μέσα στη ψευδαίσθηση εύκολου και γρήγορου κέρδους.
Ο Υπεύθυνος εξαρτήσεων του ΚΕΘΕΑ-ΑΛΦΑ εξηγεί στο koolnews.gr πως για να εκδηλωθεί η εμμονική συμπεριφορά χρειάζεται συστηματική-τακτική ενασχόληση με το τζόγο. Το χρονικό διάστημα που συνήθως απαιτείται είναι πέντε έως δέκα χρόνια.
Ενδείξεις που εμφανίζει ο προβληματικός παίκτης:
-Υπερβολική απορρόφηση από τα τυχερά παιχνίδια.
-Ανάγκη να παίζει συνεχώς μεγαλύτερα ποσά.
-Επανειλημμένες ανεπιτυχείς προσπάθειες να σταματήσει να παίζει.
-Ανησυχία ή ευερεθεστικότητα όταν σταματά να παίζει.
-Ψεύδεται και αποκρύπτει από τους άλλους τα χρέη του.
-Αρκετές φορές καταφεύγει σε πράξεις που μειώνουν την εντιμότητα, την αξιοπιστία, το σεβασμό και την αξιοπρέπειά του.
-Υπολειτουργεί στην εργασία ή έχασε μια σημαντική θέση.
-Στηρίζεται στους άλλους για την εξασφάλιση χρημάτων προκειμένου να ξεφύγει από μια απελπιστική οικονομική κατάσταση.
Ρωτήσαμε τον κ. Πάριο πως μπορεί να βοηθηθεί κάποιος που αντιμετωπίζει πρόβλημα. Είτε μόνος του είτε μέσω των συγγενών του. «Ο παίκτης δοκιμάζει τη θεραπευτική αντιμετώπιση για την απεξάρτηση όταν βρίσκεται στη φάση τις απελπισίας οικονομικά και συναισθηματικά.» μας λέει. «Οι συγγενείς και οι φίλοι μπορούν να βοηθήσουν όταν μεταφέρουν την πραγματικότητα που βιώνουν από την προβληματική ενασχόληση του παίκτη προτρέποντάς τον να ζητήσει βοήθεια και σταματούν να καλύπτουν τα χρέη του.
Αυτές τις μέρες το έθιμο το θέλει να παίζουμε χαρτιά. Αυτό θεωρείται τζόγος;
«Η Πρωτοχρονιά αντιπροσωπεύει το ξεκίνημα του νέου έτους και μαζί ελπίδες, όνειρα, αισιοδοξία και χαρά για το καλότυχο της χρονιάς που έρχεται. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι φεύγοντας ο παλιός ο χρόνος, παίρνει μαζί του και ότι κακό είχε και περιμένουμε να έρθει ο νέος με αλλαγές για μια καλύτερη κι ευτυχισμένη ζωή. Το έθιμο της χαρτοπαιξίας την Πρωτοχρονιά είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους Έλληνες σε οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Ο εθιμικός χαρακτήρας αλλοιώνεται όταν χάνεται το μέτρο και τα όρια κι έτσι μεταβάλλεται σε προβληματικό μειώνοντας τα στοιχεία του ψυχαγωγικού του χαρακτήρα.»λέει ο κ .Πάριος
Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέχουμε;
«Η συμμετοχή στα τυχερά παιχνίδια να είναι σταδιακή και να ανταποκρίνεται στις οικονομικές δυνατότητες του κάθε παίχτη. Το υπεύθυνο παιχνίδι έχει έλεγχο. Δηλαδή παίζουμε ένα συγκεκριμένο ποσό που έχουμε επιλέξει εκ των προτέρων και είτε κερδίσουμε είτε χάσουμε σταματάμε. Δεν ακολουθούμε την πορεία των δανεικών, των αναλήψεων κ.α. για να ρεφάρουμε ή να κερδίσουμε μεγαλύτερα ποσά.»
www.koolnews.gr

Εντυπωσιακή αύξηση του Τζόγου σε καιρό κρίσης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου